Παρασκευή, Οκτωβρίου 02, 2009
οι χειροποιητες χυλοπιτες της μεσοκοπης νοικοκυρας
Η συνταγή του μήνα!
Ε καλά... όχι του μήνα. Τ
Του εξάμηνου ίσως... ;)


Ήταν η γιαγιά η Σωτηρία, που έφτιαχνε χειροποίητες χυλοπίτες;
Μπορεί ναι, μπορεί και όχι. Συνήθως κάθε γιαγιά που σέβεται τον εαυτό της και ειδικά αν έχει Μικρασιάτικη ρίζα και έχει ζήσει στην Πελοπόννησο πολλά χρόνια, φτιάχνει χυλοπίτες!
Τέλος πάντων η δικιά μου δεν ξέρω αν έφτιαχνε, πέθανε όταν ήμουν 7 χρόνων και δεν είχα προλάβει να την ρωτήσω. Ούτε για την άλλη γιαγιά την Σοφία ξέρω, αυτή πέθανε πριν καν γεννηθώ.

Ωστόσο, αν μια γυναίκα της γενιάς μου δεν είχε ποτέ την τύχη να γνωρίσει τις γιαγιάδες της, είναι –ή τουλάχιστον αισθάνεται όσο περνούν τα χρόνια- λίγο λειψή. Όταν οι έννοιες της πρώτης νιότης καταλαγιάζουν, όταν έρχεται η ώρα που μπορεί και θέλει να αποδείξει την αξιοσύνη της, της λείπουν βασικές πληροφορίες από την γιαγιά, πολύ περισσότερο άμα και η μαμά έχει φύγει κι αυτή, πολύ πολύ νωρίς…

Όμως οι σύγχρονες γυναίκες της γενιάς μου διαθέτουν δύο ακόμα πράγματα.
Το ένα είναι το πείσμα να αποδείξουν ότι είναι ακόμα νέες –σε ηλικία που οι γιαγιάδες τους θεωρούνταν γριές- και καταφέρνουν να κάνουν, όσα αδιαφόρησαν να κάνουν όταν ήταν πραγματικά νέες.
π.χ. να φτιάχνουν χειροποίητες χυλοπίτες!
Το δεύτερο είναι ότι διαθέτουν πολλές πηγές να ανασύρουν γνώσεις των γιαγιάδων των άλλων.
π.χ. το Internet!
Έτσι λοιπόν κι εγώ που στερήθηκα την γνώση των γιαγιάδων μου αλλά και της μαμάς παιδιόθεν, αποφάσισα ότι με την βοήθεια του, είχε έρθει η ώρα να φτιάξω τις πρώτες μου χυλοπίτες. Όπως όλες οι άξιες νοικοκυρές.
Θα μου πείτε, Αυγουστιάτικα με την ζέστη να χτυπάει κόκκινο είσαι με τα καλά σου; Αντί να πας για κανένα μπάνιο, καμιά θαλασσινή βολτίτσα, εσένα σου κάθισε να μπλέξεις με ζυμάρια;
Ε λοιπόν ναι!

Φέτος ήταν η πρώτη χρονιά που δεν αισθάνομαι νέα. Μέχρι πέρυσι τέτοια εποχή δεν με είχαν αγγίξει τέτοιες σκέψεις, αλλά φέτος το έπαθα.

Και τι κάνουν οι ηλικιωμένες γυναίκες τον 21ο αιώνα;
Μεταλαμπαδεύουν τις γνώσεις τους στις νεώτερες, ως γιαγιάδες μιας άλλης εποχής.
Από το Internet!
Λοιπόν ας δούμε πως γίνονται οι χειροποίητες χυλοπίτες.
Εν αρχή ην η συνταγή!
Η αναζήτηση μου στο μυαλό της δικής μου on line γιαγιάς, με έμπλεξε περισσότερο από κάθε άλλη φορά. Φοβάμαι πως αυτή η ερευνά παρουσίασε τόσες συνταγές όσες και οι χαμένες γιαγιάδες των γυναικών της γενιάς μου, που η γνώση τους είχε την τύχη να αποθησαυριστεί.
Μέσα στην δύνη μερικών δεκάδων –χωρίς υπερβολή- Α4 σελίδων με τις συνταγές που είχα βρει, αποφάσισα ότι τελικά οι χυλοπίτες δεν είναι τίποτα περισσότερο από αλεύρι ή σιμιγδάλι με κάποιο υγρό, νερό ή γάλα ή αυγά ή όλα αυτά μαζί και αλάτι για να γίνει μια ζύμη όχι πολύ μαλακή ούτε πολύ σκληρή.
Χμ.. αλλά οι αναλογίες;
Αποφάσισα ότι ήταν η ώρα για vivere pericolozamente, αγόρασα ένα ωραιότατο γυάλινο μπουκαλάκι κατσικίσιο γάλα, βιολογικό παρακαλώ, που θα μας έμενε μετά για να πίνουμε και παγωμένο νερό από το ψυγείο. Μαζί και ένα κοινό, κοινότατο αλεύρι σε θαλασσιά συσκευασία.
1200 γραμμάρια αλεύρι για 550 γραμμάρια ωραίο ολόπαχο κατσικίσιο γάλα.
Μετά έριξα και ένα αυγουλάκι που υπήρχε στο ψυγείο και το αλάτι.
Καμιά φορά θα σας πω πως καταλαβαίνω ότι το αλάτι που ρίχνω στα φαγητά είναι αρκετό, γιατί έχει πλάκα –δεν το μετράω ποτέ με το κουτάλι-. Αλλά όχι τώρα γιατί, το βλέπω εγώ, αυτό το ποστ θα γίνει σεντόνι όπως την παλιά καλή(;) εποχή.
Τέλος πάντων ας πούμε ότι έβαλα μια κοφτή κουταλιά αλάτι.
Μετά ζύμωσα το ζυμάρι με δύναμη και για αρκετή ώρα. Πράγμα που απέφευγα όταν παλιότερα άνοιγα φύλλο για την σπανακόπιτα ή για ψωμί, γιατί απλά βαριόμουν…
Αυτή τη φορά πάντως το βρήκα άκρως ψυχοθεραπευτικό να ζυμώσω με προσοχή και επιμέλεια το ζυμάρι, κάθε γρονθοκόπημα και καημός κάθε καημός και γύρισμα από την άλλη μεριά για περισσότερο ζούληγμα! Όπως καταλαβαίνετε, επειδή έχω πολλούς καημούς τώρα που είμαι πια ηλικιωμένη, το ζυμάρι μου ταλαιπωρήθηκε κι αυτό αλλά και καλοζυμώθηκε. Μετά το άφησα να ξεκουραστεί για μισή ώρα χωρισμένο σε ολοστρόγγυλα καλοφτιαγμένα μπαλάκια, 7 τον αριθμό.
Λοιπόν ώρα να ανοίξω το φύλλο για να φτιάξω χυλοπίτες με την βοήθεια ενός πλάστη. Μέχρι τώρα χρησιμοποιούσα τον κοντό πλάστη με τις λαβές στα πλάγια, ξέρετε, αυτόν που χρησιμοποιούσαν οι παλιές νοικοκυρές –νομίζω και η Φλο, η γυναίκα του Αντυ, για όσους καταλαβαίνουν τι εννοώ- για να καταχερίσουν τον ανεπρόκοπο όταν γύριζε στο σπίτι μετά από ολονύκτια κραιπάλη! Τον άλλο τον πλάστη, εκείνον τον μακρύ και πολύ λεπτό, (που βλέπουμε να τον χρησιμοποιούν οι γιαγιάδες στις εκπομπές μαγειρικής και που εκστασιαζόμαστε μπροστά στην ικανότητα τους να φτιάχνουν φύλλο τόσο τέλειο και λεπτό που μοιάζει σαν ριζόχαρτο), τον είχα αποκλείσει ακριβώς γιατί τον χρησιμοποιούν οι γιαγιάδες!
Και να που ήρθε και μένα η ώρα μου, μέσα στο κλίμα των πρόσφατα αποκτημένων 50ς μου να τον χρησιμοποιήσω κι εγώ!
Αλήθεια σας λέω… δεν ξέρω γιατί έκανα την ζωή μου τόσο δύσκολη όλα αυτά τα χρόνια!
Ο πλάστης αυτός είναι απίστευτος, τα εφτά φύλλα που άνοιξα ήταν απλά τέλεια και έγιναν σε μόλις 40 λεπτά, τι να πω; Ήταν ένα θαύμα.


H διαδικασία του ανοίγματος του φύλλου χρειάστηκε άλλα 300 γρ. αλεύρι, οπότε προσθέστε το στα υλικά κι αυτό. Το αρχικό ζυμάρι γίνεται αρκετά μαλακό για να ζυμώνεται και να ανοίγεται εύκολα, αλλά χρειάζεται και αυτή την έξτρα ποσότητα για να μην κολλάει το φύλλο την ώρα που το ανοίγετε.
Άπλωσα τα έτοιμα φύλλα σε όποια επιφάνεια υπήρχε μέσα στο σπίτι, πάνω σε σεντόνια να στεγνώσουν, γιατί στον κήπο έβρεχε μυρμήγκια και σκόνες και δεν το ρισκάρισα!
2-3 ώρες αργότερα είχαν στεγνώσει αρκετά ώστε να τα κόψω σε τετραγωνάκια.
Παραδόξως, το κόψιμό των φύλλων σε μικρά τετραγωνάκια αποδείχτηκε δύσκολη δουλειά αφού το χέρι μου έφευγε και αντί να φτιάξω κομψές μικρές χιλοπιτούλες διαστάσεων 5Χ5 χιλιοστών, οι δικές μου έγιναν τελείως ακανόνιστες, μακρόστενες, μερικές τριγωνικές κάποιες άλλες τεράστιες 2Χ2 εκατοστά, κάποιες άλλες… τι να πω… μια στεναχώρια την πήρα εδώ που τα λέμε…
Αλλά μόλις άπλωσα τις χυλοπίτες μου πάνω στα σεντόνια να στεγνώσουν κι αυτές… ωωω! τι συγκίνηση…!
Έμοιαζαν με τις απλωμένες χυλοπίτες άλλων εποχών που μου έδειξε η γιαγιά μου –εεε! Συγνώμη, το Internet εννοώ στα Images-
Τις άφησα στα σεντόνια καμιά εβδομάδα, χαϊδεύοντας τις απαλά κάθε λίγες ώρες ώστε να στεγνώσουν καλά.
Και νάτες τώρα στεγνές -στεγνές να περιμένουν την σειρά τους για να μαγειρευτούν, μέσα στο νοικοκυρίστικο πάνινο σακουλάκι τους.


Δεν βγήκαν πολλές, ζήτημα είναι να είναι αρκετές για δύο μαγειρέματα.
Θα φτιάξω τις μισές σκέτες, καμένες με καλό βούτυρο να μοσχοβολήσουν και με μυζήθρα από πάνω, όχι αυτά τα πεκορίνο που η δυνατή τους γεύση ισοπεδώνουν τις όλες τις άλλες. Μυζήθρα! Η ίσως κανένα καλό ελληνικό κεφαλοτύρι.
Τις υπόλοιπες θα τις μαγειρέψω στο φούρνο με αρνάκι ή ακόμα καλύτερα με χοιρινό. Ένα καλό χολιστερινούχο Κυριακάτικο φαγάκι.
Αλλά αυτές είναι άλλες συνταγές που θα σας γράψω κάποια άλλη φορά.
Γιατί μπορεί να μην έζησα τις γιαγιάδες μου… αλλά η μαμά έφτιαχνε κάτι γιουβέτσια…!
Τώρα που το σκέφτομαι … ίσως η μαμά κάποτε να είχε φτιάξει και χυλοπίτες… δεν μπορώ να θυμηθώ. Και ποια γυναίκα του σογιού να ρωτήσω..;!
Παρ όλο που έχω ένα πατέρα που ζει και βασιλεύει στα 95 του… όλες οι γυναίκες της οικογένειας, πέθαναν σχετικά νέες!

Ίσα –ίσα μόλις είχαν αρχίσει να νοιώθουν ηλικιωμένες…




ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΡΓΟΤΕΡΑ, ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΒΛΕΠΑ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΤΟΣΟ ΜΑΥΡΑ:
Τις χυλοπίτες (και το ποστ) τα έφτιαξα μέσα Αυγούστου, εξ ου και η κακή διάθεση.
Αλλά τωρα που είμαι πολύ καλύτερα μπορώ να ποστάρω το κείμενο και να απολαύσω το χειροποίητο ζυμαρικό μου

Προχτές που μαγείρεψα λίγες από αυτές, ανακάλυψα ότι η αλευριένια μυρωδιά που είχαν μόλις τις πρωτόφτιαξα, έχει αλλάξει σε μια άλλη που διακρίνεται η μεστή μυρωδιά του κατσικίσιου γάλακτος.
Επίσης την επόμενη φορά θα προσθέσω ένα ακόμη αυγό στο ζύμωμα για να γίνουν λίγο πιο κιτρινωπές.
Η σάλτσα που τις συνοδεύει είναι φτιαγμένη με φρέσκια ντομάτα με μελιτζάνα αποφλιωμένη σε κυβάκια και δυο τρία μεγάλα μανιτάρια Πορτομπέλο που τα λατρεύω



Ετικέτες

 
posted by ralou at 2:02 μ.μ. | Permalink |


13 Comments:


  • At Παρασκευή, Οκτωβρίου 02, 2009 5:47:00 μ.μ., Blogger  ZouZouna

    Αγαπημένη μου νουνά!
    σε χτύπησε η κλιμακτήριος, είναι το μόνο σίγουρο!!!
    Και γιατί καλή΄μου δεν πάγαινες σ' ένα χωριό για διακοπές να βρεις γιαγιάδες να σου πούνε συνταγές, και το τερπνόν μετά του ωφελίμου?
    δεύτερον. ο πλάστης είναι απο σκουπόξυλο, πάω στοίχημα, ΄τετοιο είχαμε κι εμείς σπίτι μας και έχουμε
    τρίτον και σοβαρότερο...
    νουνά αυτό το κατσικίσιο με χαλνάει τελείως.
    δεν τις τρώω, οπότε...
    έχω συνταγή να σου μεταλαμπαδεύσω όμως να το ευχαριστηθείς.
    να σου μάθω να φτιάχνεις και φιδέ χειροποίητο σε σιδερένια κρισάρα. Μια και σ' έπιασε η κρίση να σε αποτελειώσω. χα χα χα

    καλοφάγωτες!!!

     
  • At Παρασκευή, Οκτωβρίου 02, 2009 7:21:00 μ.μ., Blogger An-Lu

    Yummy!

     
  • At Παρασκευή, Οκτωβρίου 02, 2009 9:34:00 μ.μ., Blogger ralou

    Γλυκεια και κερασενια ζουζούνα!
    Οτι με έπιασε η κλιμκτηριος είναι γεγονός πάγμα που εκθέτω εκτενως στο προηγούμενο.
    Αλλά η συνταγη για τις χυλοπίτες είναι άλλο θέμα. Στην κουζίνα είμαι αλχημιστής το έχω πει ξανά. Με τσιγκλάει το γονίδιο παιδί μου. Σιγουρα και η μαμα αλλά και κάποια από τις γιαγιάδες μου το κληροδότησε, γι αυτό και οι έτοιμες συνταγές μου είναι κάπως ανιαρές.
    Ο πλάστης της μαμά ήτανε όντως πό σκουπόξυλο, τον έχω απόκα ενθυμιο και δεν τον χρησιμοποιώ ποτε. Αυτός ο πλάστης αγοράστηκε από το πανηγυρι του Αη Φανουρη -μεγάλη η χάρη του και είναι ακόμα πιο λεπτός από σκουπόξυλο. Επίσης είναι και τεράστιος, τόσο που αναγκάστηκα να τον πριονίσω από την μιά μερια γιατι για τον πάγκο μου ήταν ανοικονόμητος!
    Οσο για το κατσικίσιο γάλα, δεν το βάζω σκέτο στο στόμα μου με τιποτα, αλλά μ αρεει η μυρωδιά του στα χειροποίητα ζυμαρικά και το φύλλο στις πίτες. Οτν και αν το βρω στο ΣΜ βέβαια.
    Βρε συ! Να έρθεις καμιά φορά στο σπίτι -μαζί με την σιδερένια κρισάρα σου να φτιάξουμε φιδε!
    Να δω Ζουζούνα με ποδιά να ζυμώνει... κι ας πεθάνωωωωω!
    Ωωω! δεν αμφισβητώ την ικανοτητα σου. Απλά τρελαίνομαι με την αμπιανς του εγχειρήματος ;)
    ΧΧΧΧΧΧΧ

    Γοργονάκι κόπιασε να σου τις μαγειρέψω.
    Μόλις στεγνωσει λίγο ο καιρός θα φτιάξω την νεα δόση!
    ΧΧΧΧΧΧΧ

     
  • At Τρίτη, Οκτωβρίου 06, 2009 10:05:00 μ.μ., Blogger kiki

    Έχω να σχολιάσω και να σταθώ στα εξής σημεία:
    Μαρή σταμάτα να σε λες ηλικιωμένη!!!!
    Που δεν πρόλαβες να πιάσεις τα 50 και τα έβαψες μαύρα!!! Αυθυποβάλλεσαι!!!
    Άκου ο Άντυ και η Φλώ!!! καλέ που τους θυμήθηκες;;; Καποιος αγόραζε τεστ και έλυνε σταυρόλεξα!!!
    Πλάστη λεπτό και ξύλο στρογγυλό παρακαλώ, αγόρασα κι εγώ τον Αύγουστο με την ορπίδα να ανοίξω πάνω εκεί φύλλο. Ακόμα δεν...
    Λοιπον, αυτά τα μικρά χυλοπιτάκια, εμείς τα λέγαμε τουτουμάκια και έφτιαχνε και η μάνα μου. Μπορεί να το επιχειρήσω κιε γώ καμια φορά... Γενικώς το χειμώνα λέω να προσπαθήσω να βρω χρόνο για ζύμες.
    Και τέλος το πιο σημαντικό. Γράφε πιο σχυνά βρε κοπέλα μου... Να χαρείς...

     
  • At Τετάρτη, Οκτωβρίου 07, 2009 12:50:00 μ.μ., Blogger ralou

    Εεεε! Ειπαμε Κική μου! Το ποστ γράφτηκε τον Αυγουστο που ήμουν σε άθλια κατάσταση, τωρα τα πράγματα είναι πολύ καλύτερα, εξ ου και η επεξηγηματική προσθήκη στο κάτω μέρος.
    Αντυ και Φλω, αγαπημένο στριπ κομικ από τα παλια. Καμιά φορα θα γράψω γι αυτούς.
    Λοιπόν ο χειμώνας είναι ότι πρέπει για πιττες και άλλα ζυμοειδή αλλά μην προσπαθήσεις ζυμαρικά! Μου πήρε 1 εβδομάδα να τις στεγνωσω με 40 βαθμούς θερμοκρασία, φαντάσου πόσο θα έπαιρναν τον Χειμώνα!
    Και δεν είναι καλή συντροφιά απλωμένες στο τραπεζι της τραπεζαρίας ή στο σαλόνι, σε βεβαιώνω ;)

     
  • At Πέμπτη, Οκτωβρίου 08, 2009 1:16:00 π.μ., Blogger kiki

    Χαχα! Μεσρί για τις συμβουλές. Αν προσθέσω και την υγρασία της Ζακύνθου, τότε το πιθανότερο είναι να μουχλιάσουν πριν στεγνώσουν!

     
  • At Παρασκευή, Οκτωβρίου 09, 2009 10:24:00 π.μ., Blogger ralou

    Κική, μου είπαν ότι μπορείς να τις στεγνώσεις και στο φούρνο στους 50 βαθμούς. Δεν το έχω δοκιμάσει αλλά λοικό φαίνεται.

     
  • At Τετάρτη, Οκτωβρίου 28, 2009 10:44:00 π.μ., Blogger Artanis

    θα την αντιγράψω αν και εδώ δεν υπάρχει κατσικίσιο γάλα...
    Μάλλον για την Ελλάδα τη βλέπω τη συνταγή αυτή να γίνεται...

     
  • At Πέμπτη, Οκτωβρίου 29, 2009 3:56:00 μ.μ., Blogger ralou

    Μα καθόλου δεν πειράζει Artanis!
    Αν σου έρθει η όρεξη φτιάξε τις χυλοπίτες με αγελαδινό γάλα, η διαφορά θα είναι ελάχιστη στην μυρωδιά ίσως.
    Αλλά αν έχει υγρασία και κρύο μην το επιχειρησεις. Εκτός αν τις στεγνώσεις στον φούρνο -πράγμα που εμένα δεν μου πολυαρεσει-
    Θα χαρω να ακούσω από σένα εντυπώσεις όταν τις φτιάξεις!
    ΧΧΧΧ

     
  • At Τρίτη, Δεκεμβρίου 08, 2009 10:03:00 μ.μ., Blogger Τυπος Νυχτερινος

    Έλα...γιαγιά :)
    Άμα αντί να τις κόψουμε κομματάκια, τις αφήσουμε μακρόστενες, δε θα 'ναι κάπως σαν ταλιατέλες; -λέω εγώ τώρα!

    -Άσε πουλάκι μου τα εμμηνοπαυσιακά κατά μέρος, κι η Μαντόνα τα πάτησε τα πενήντα και η μόνη αλλαγή είναι ότι κάνει καλύτερο κατακόρυφο απ' ό,τι όταν ήταν είκοσι !

     
  • At Τετάρτη, Δεκεμβρίου 23, 2009 9:44:00 μ.μ., Blogger Artanis

    Χρόνια πολλά και καλές γιορτές...Φιλιά από ΝΖ...

     
  • At Παρασκευή, Δεκεμβρίου 25, 2009 8:22:00 μ.μ., Blogger moukelis

    Χρονια πολλα Ραλλουκα!

     
  • At Πέμπτη, Μαρτίου 17, 2016 7:46:00 μ.μ., Blogger Unknown

    Πω πω! Γρια στα 50; Έφτασα 60! Τι να πω; Μου έκανες την καρδιά περιβόλι! :-(

     
usefull  View My Public Stats on MyBlogLog.com