Δευτέρα, Ιουλίου 30, 2007
μια ωραία βινεγκρέτ ή απλά Λάδι και Ξίδι

Η -χμ…- συνταγή του μήνα.

Τώρα το καλοκαίρι αλλά και όλο το χρόνο εδώ που τα λέμε, μια βινεγκρέτ είναι ότι πρέπει για να συνοδεύσετε μια σαλάτα, ειδικά πράσινη.
Ρόκες και μαρούλια την λατρεύουν, μερικές φορές και τα ψητά όπως για παράδειγμα μια φέτα ψητό χολιστερινούχο συκώτι.

Καλά, αυτά τα γνωρίζετε.
Το θέμα είναι το ίδιο το λαδόξιδο.

Κατ αρχάς αποτελείται από δύο υλικά που –λιπαρό το ένα, υδαρές το άλλο- ουσιαστικά δεν αναμειγνύονται ποτέ.
Το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι με το χτύπημα να αποχτήσουν την μορφή ενός παχύρρευστου και ορεκτικού γαλακτώματος, που διακοσμεί θαυμάσια και ομογενοποιεί την ασύνδετη υφή των πράσινων λαχανικών.
Προσέξτε όμως!
Το γαλάκτωμα, ενώ με το χτύπημα παίρνει την μορφή του, όσο περνάει η ώρα τείνει να διαχωρίζεται στα συστατικά του λόγω διαφοράς ειδικού βάρους.
Μην απελπίζεστε!
Χρειάζεται λίγο ακόμα χτύπημα και λίγο...κανάκεμα για να βρει ξανά την επιθυμητή μορφή του.

Ας πάρουμε τα συστατικά του ένα ένα.
Το λάδι, γλυκό και απαλό, ειδικά άμα δεν έχει υπερβολικά οξέα, είναι ευχάριστο στο στόμα αλλά δεν μπορεί κανείς να το καταναλώσει μόνο του.
Το ξύδι, αψύ και καυτερό, ακόμα και όταν είναι στην μεταμοντέρνα μορφή του μπαλσάμικο, προσθέτει τα χαρακτηριστικά του ευχάριστα, δίνοντας την απαιτούμενη ένταση, αλλά είναι δυσάρεστο από μόνο του.
Μπορείτε να φανταστείτε την μαρουλοσαλάτα σας χωρίς λάδι;
Η γεύση είναι ξερή και ενοχλητική.
Μπορείτε να την φανταστείτε χωρίς ξύδι;
Η γεύση είναι γλυκερή και απωθητική.
Άρα συμπεραίνουμε ότι λάδι και ξίδι σε σοφά υπολογισμένες ποσότητες κάνουν την ισορροπία ασφαλή.
Βέβαια, εγώ θα έλεγα ότι κανένα λαδόξιδο δεν μπορεί να σταθεί χωρίς την προσθήκη ελάχιστου αλατιού, ξέρετε άλλωστε πόσο αγαπάω λίγο αλατάκι στη ζωή μου.
Χωρίς να σημαίνει αυτό ότι θα μπορούσα να ζήσω χωρίς το ξίδι μου και πολύ περισσότερο χωρίς το λάδι μου!
Αλίμονο!

Συνήθως ξεκινάμε την ζωή μας –ή χμ.. την μαγειρική μας διαδρομή- με ζέση και όρεξη. Θέλουμε να φτιάξουμε το τέλειο πιάτο, φακές για παράδειγμα.
Τι θέλουν λοιπόν οι φακές μας εκτός από φακές και νερό;
Θέλουν πολύ λάδι και ελάχιστο ξιδάκι.
Άλλος πάλι θέλει να φτιάξει μια μαρουλοσαλάτα, ή αγγουροσαλάτα.
Αυτές θέλουν αρκετό λάδι αλλά περισσότερο ξίδι.
Άλλος προτιμάει ενα πιάτο με ορεκτικά τουρσιά και ξιδάτες ελιές.
Τούτα εδώ πάλι θέλουν πολύ ξύδι και ελάχιστο λαδάκι για να γλυκάνουν.

Ο καθένας προτιμάει την δική του αναλογία, αυτή που τον κάνει γευστικά –και όχι μόνο- ευτυχισμένο.
Μπορεί βέβαια, περνώντας τα χρόνια, η συνταγή να χαλάσει και οι αναλογίες να ανατραπούν και αυτό όχι πάντα από επιλογή.
Τότε οι φακές πάνε για πέταμα, οι μαρουλοσαλάτες δεν τρώγονται και τα τουρσιά χαλάνε μέσα στο βαζάκι τους.

Προσωπικά, προτιμώ την αναλογία λαδόξιδου που βάζουμε στις σαλάτες.
Περισσότερο λάδι, λιγότερο, αλλά όσο χρειάζεται, ξίδι.
Όχι! Όχι διαχωρισμένα.
Πάντα χτυπημένα καλά σε μορφή γαλακτώματος για να αναδεικνύουν την νοστιμιά το ένα του άλλου -καθόλου δεν μου αρέζει η γλυκερή αλλά ούτε και η ξινή γεύση από μόνες τους-.
Και δεν θα τις έτρωγα τις σαλάτες ποτέ, χωρίς το ένα ή χωρίς το άλλο.

Μόνο που θα προτιμούσα και λίγο -λιγάκι- αλατάκι βέβαια…



To post φτιάχτηκε μετά από προτροπή του φίλου μου του constantinou και τον ευχαριστώ για την ιδέα, όπως και για το ότι με αφήνει να ρίχνω σχόλια-σεντόνια κατά το δοκούν στο Fatal Car , όπου αναπτύσσει την Αισθηματική Αυτοκινητιστική Νουβέλα του.

Ετικέτες ,

 
posted by ralou at 12:57 π.μ. | Permalink |


21 Comments:


  • At Δευτέρα, Ιουλίου 30, 2007 1:49:00 π.μ., Blogger Φωτούλα Τζιώντζου

    Εάν νομίζεις ότι θα με ξεγελάσεις με το λαδόξυδο είσαι γελασμένη. Όχι αλάτι, τέλος !!!!!
    Καλό βδομάδα σε όλους σας

     
  • At Δευτέρα, Ιουλίου 30, 2007 4:00:00 π.μ., Blogger H.Constantinos

    Την επόμενη φορά που θα μαγειρέψει φακές η Σούλα, θα ρίξω και αυτό το link!!!

    Γιά μαρούλι δεν το βλέπω στο διαμπερές τρίφατσο τριάρι, είναι ακριβά τα μαρούλια...

    (Οποιος βρίσκει ασυνάρτητα τα παραπάνω, απλώς δεν έχει παρακολουθήσει το σήριαλ)

     
  • At Δευτέρα, Ιουλίου 30, 2007 12:23:00 μ.μ., Blogger  ZouZouna

    Ναι, ναι, κι άμα βρεις τις ισορροπίες, φτύσε με εμένα !!! Λιχούδω !
    φιλιά και καλοφάγωτα !

     
  • At Δευτέρα, Ιουλίου 30, 2007 12:39:00 μ.μ., Blogger An-Lu

    Πάντως με μιξεράκι χειρός, εκτός από τα γνωστά υλικά, προσθέτω ολιγη μουστάρδα και μυρωδικά και γίνεται απαιχτουά!

     
  • At Δευτέρα, Ιουλίου 30, 2007 1:23:00 μ.μ., Blogger ralou

    Ουτε καν λίγο Fleur de sel βρε νερίνα;

    Η Σούλα καλά θα κάνει να αλλάξει λίγο τις διατροφικές συνηθειες της οικιγέειας, γιατι όπως καταλαβαίνω έρχονται φουρτούνες και δεν την παίρνει constantine!

    A! zouzouna!
    Ολη η ευχαριστηση είναι να ψάχνεις αυτές τις ισορροπίες, τί νομίζεις;

    Αn-lu παιδί μου αυτό λέω και εγώ.
    Μυριστικά, μουστάρδα, αλατάκι, τέτοια τέλος πάντων!

     
  • At Δευτέρα, Ιουλίου 30, 2007 3:27:00 μ.μ., Blogger tassoula

    Kαλά το αλάτι θα το είχα ρίξει και δεν θα με επαιρνε κανείς χαμπάρι!Αλλά και η μουστάρδα όπως λέει η γοργονίτσα κάνει δουλειά.
    Φιλιαααααααααααααα!!!!

     
  • At Δευτέρα, Ιουλίου 30, 2007 5:11:00 μ.μ., Blogger ralou

    Κατάλαβες, τασούλα!

     
  • At Τρίτη, Ιουλίου 31, 2007 1:53:00 π.μ., Blogger H.Constantinos

    Αυτό το μπλέ στο layout όντως ταιριάζει καλύτερα.

     
  • At Τρίτη, Ιουλίου 31, 2007 10:54:00 π.μ., Blogger Crazy Tourists

    Καλημέρα!
    Εκτός από τα ταξίδια και τις γάτες λατρεύουμε και τη μαγειρική! Με αυτό την ανάρτηση η μαγειρική έγινε τέχνη!Υπέροχη!
    Και κάτι άσχετο. Είμαι ο μόνος που με τον Firefox δεν μπορεί να διαβάσει την ιστολόγιο γιατί μου εμφανίζονται άσπρα γράμματα σε άσπρο φόντο?
    CrazyTourist1

     
  • At Τρίτη, Ιουλίου 31, 2007 12:18:00 μ.μ., Blogger ralou

    constantine, ξέρεις τι τραβάω με το hosting τώρα που ο blogger δεν δέχεται παρά μόνο φωτό για τα posts;

    Μέχρι να βρω ενα αξιοπρεπές hosting πέρασε καιρός και γι αυτό όσο έψαχνα, το υπόβαθρο δεξιά είχε ροζουλί χρώμα.
    Τωρα με το μπλέ ντεγκραντέ (image)είναι όντως πιο καλό.
    Πάντως λύση είναι και αυτοί οι νέοι πάροχοι που σου δίνουν εκτός απο γρήγορη πρόσβαση στο ΝΕΤ και 50ΜΒ δικό σου χωρο να φορτωσεις ότι εικόνα θέλεις.

    Crazy tourist, έχεις δίκιο!
    Τωρα έτρεξα από firefox και... το χάλι μας το μαύρο.
    Η μήπως να πω άσπρο!
    Ισως επειδή επεξεργάζομαι το μπλόγκ στο front page, που είναι βεβαίως Bill-oriented ;) να δημιουργεί κάτι στον κώδικα που χαλάει το χρώμα των γραμμάτων και όχι μόνο.
    Θα το κοιτάξω.

    Ευχαριστώ για τα καλά λόγια!

     
  • At Τρίτη, Ιουλίου 31, 2007 5:08:00 μ.μ., Blogger H.Constantinos

    Δεν κατάλαβα να πώ την μαύρη μου αλήθεια... Δέχεται φωτό μόνο γιά τα πόστς; Δηλαδή τί άλλο δεχόταν μέχρι τώρα, που δεν το δέχεται τώρα;
    Hosting γιά ποιό πράγμα;

     
  • At Τρίτη, Ιουλίου 31, 2007 6:05:00 μ.μ., Blogger ralou

    Constantine, μάθημα, μιας και υπάρχει άπνοια στα μπλόγκς τώρα που όλοι είναι διακοπες.

    Οι φωτό π.χ.με τις γάτες και το μπλε-θαλασσι υπόβαθρο στην στήλη στο πλάι είναι εικόνες που υπάρχουν στο "template" δηλαδή στο υπόβαθρο του μπλόγκ.
    Κάπου πρέπει να είναι αποθηκευμένα για να τα φωνάζει και να τα απεικονίζει το μπλόγκ όταν εμφανίζεται.
    Παλιά μπορούσες να ποστάρεις μια φωτό, και μετά να την χρησιμοποιήσεις και στο υπόβαθρο.
    Μετα το beta blogger αυτό δεν είναι δυνατό.
    Υπάρχουν ωστόσο πολλά sites που φιλοξενουν (host) τις φωτογραφίες σου για να μπορείς να τις καλείς από όπου θέλεις.
    Αμα θες κι άλλες λεπτομέρειες μιλάμε από μέιλ.

     
  • At Τετάρτη, Αυγούστου 01, 2007 8:19:00 π.μ., Blogger dodo

    Το λαδόξυδό σου μοιάζει νόστιμο και ισορροπημένο- γιατί δεν άρεσε στο Firefox και το... αποσιώπησε; ;-)

     
  • At Τετάρτη, Αυγούστου 01, 2007 9:45:00 π.μ., Blogger ralou

    To firefox, τσαντίζεται όταν βρει πράγματα που ο explorer, θεωρεί δεδομένα, dodos!
    Δεν το χρησιμοποιώ και γι αυτό μου ξέφυγε.
    Νομίζω ότι τώρα το έφτιαξα.

     
  • At Τετάρτη, Αυγούστου 01, 2007 10:51:00 π.μ., Blogger tassoula

    Kαλημέρα και καλό μήνα!
    Πολλά φιλιά!)))

     
  • At Τετάρτη, Αυγούστου 01, 2007 12:59:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος

    Δυστυχώς δι εμέ σε αυτό το ποστ είσαστε όλοι «ξεφτέρια». Δεν χρειάζεται ΚΑΝΕΝΑΣ τη βοήθειά μου.
    Αλλά, Νερίνα, γιατί όχι αλάτι; Εγώ δηλαδή που έριξα αλατάκι στο (καλομαγειρεμένο κατά τα άλλα) φαγητό της Ζουζούνας MOY άσχημα πήγα;

     
  • At Τετάρτη, Αυγούστου 01, 2007 2:58:00 μ.μ., Blogger ralou

    Καλό μήνα τασουλα μου!
    2 εργασιμες και σήμερα!

    Ιούλιε, η νερίνα νοιάζεται για την υγεία μου γι αυτό επεμβαίνει.
    Οσο για το φαγητό της ζουζούνας, εγκλημα έκανες που έβαλες κι άλλο αλάτι στο φαγητό της.
    Τι! έτσι θα αναιρείς την μαγειρική της δεινότητα από τις πρώτες μέρες;
    Αχ!
    2 εργασιμες και σημερα

     
  • At Τετάρτη, Αυγούστου 01, 2007 4:12:00 μ.μ., Blogger kiki

    Ωραιότατα μας τα είπατε ωραία μου κυρία. Ζήλεψα δε τα μπουκάλια της φωτό!!!

     
  • At Παρασκευή, Αυγούστου 03, 2007 1:40:00 π.μ., Blogger ralou

    Κική μου, είναι πολύ ευκολο να τα βρείς τα μπουκάλια αυτά.
    Κυκλοφορούν στο κέντρο της Αθήνας σε πολλά μαγαζιά.
    Πραγματικά όμορφα, όμως πολύ δύσκολα στον καθαρισμό τους.
    Εχω αυτό με το σταφύλι.
    Το τι τράβηξα για να καθαρίσω το μπαλσάμικο από μέσα δεν φαντάζεσαι!

     
  • At Παρασκευή, Αυγούστου 03, 2007 6:11:00 π.μ., Anonymous Ανώνυμος

    ραλού, δεν ήξερες ότι το μπαλσάμικο βάφει και παράλληλα επικάθηται στα τοιχώματα του μπουκαλιού; βλέπεις, δεν είναι φιλτραρισμένο ξύδι, όπως το παλίο γνωτό. τώρα, αν θυμάμαι καλά από τη μητέρα μου, έβαζε ξύδι (ελληνικό) και αλάτι χοντρό, το άφηνε αρκετή ώρα και μετά το κουνούσε και διαλύονταν οι μαυρίλες.

    δεν αφήνουμε όμως τα ξύδια και τα λάδια, να πιάσουμε φτυαράκι και κουβαδάκι; για ρίξε μια ματιά...
    http://icarus06.blogspot.com/2007/08/blog-post_03.html

    ;-))

     
  • At Παρασκευή, Αυγούστου 03, 2007 7:25:00 μ.μ., Blogger tassoula

    Ηρθε η μεγάλη μέρα??????????
    ΚΑΛΗ ΞΕΚΟΥΡΑΣΗ ΛΟΙΠΟΝ!!!

     
usefull  View My Public Stats on MyBlogLog.com