Πολύς λόγος γίνεται τα τελευταία χρόνια για την υγιεινή διατροφή.
Μεσογειακές δίαιτες και διατροφικές πυραμίδες για ισορροπημένη διατροφή για υγεία και ευεξία, ελαιόλαδο και σησαμέλαιο με τις αντιοξειδωτικές τους ιδιότητες που κάνουν φασίνα στα κύτταρά μας , τόνοι ωμών λαχανικών με τις πολυπόθητες φυτικές ίνες που λαμπικάρουν το έντερο μας, μαζί με άσκηση αεροβική για να γυμνάσουμε την καρδιά μας που σκέβρωσε σαν την μέση μου από το καθισιό μπροστά στον υπολογιστή. Και βέβαια εξοβελισμός του κρέατος από την ζωή μας και προτίμηση στα ωμεγαλιπαρούχα ψαράκια.
Χμ! καλά!
Άντε να μαγειρέψω μια φορά την βδομάδα ένα όσπριο και να καταργήσω εντελώς τις μαργαρίνες.
Άντε να φτιάξω και καμιά ωμή σαλάτα αν με ρίξει κανείς στο φιλότιμο.
Άντε να κάνω και τα χιλιόμετρα μου στον διάδρομο παρακολουθώντας ταξιδιωτικές εκπομπές στην τηλεόραση για να παρηγοριέμαι.
Αλλά την αμαρτία μου την λέω:
Είμαι κατ εξοχήν κρεοφάγο ζώο!
Οι χορτοφαγικές πρακτικές, παρ όλο που θαυμάζω και ζηλεύω όσους τις ακολουθούν, δεν συνάδουν με την ιδιοσυγκρασία μου.
Αληθινά δεν μπορώ να κατανοήσω όσους απολαμβάνουν μια μαρουλοσαλάτα ή ένα μπολ βραστά κολοκυθάκια ή ένα πιάτο μπάμιες γιαχνί (συγνώμη, αλλά .. μπλιάχ)
Ωστόσο, όσο περνούν τα χρόνια, τόσο περισσότερο καταλαβαίνω την ανάγκη αλλαγής των διατροφικών μου συνηθειών.
Και κάνοντας την ανάγκη φιλοτιμία, εισάγω σιγά-σιγά και υποχρεωτικά, κάποια τρόφιμα στο διαιτολόγιο της οικογένειας που πριν λίγα χρόνια ούτε θα ήθελα να δα δω στο τραπέζι μου. Προς μέγιστη χαρά του καλού μου βεβαίως, που για να έχει την ευκαιρία να απολαύσει ένα λαδερό φαγητό, έπρεπε να εκδράμει στην μανούλα, στο πατρικό του.
Μου αρέσει πολύ να μαγειρεύω. Μ' αρέσει να μαγειρεύω πιο πολύ και από το να τρώω αυτά που μαγειρεύω. Έτσι λοιπόν είπα ότι αφού ήταν υποχρεωτικό να τρώμε και λαχανικά και ψάρια και όλα να τα αρτύζουμε με παρθένο ελαιόλαδο, ας τα συνδυάσω όλα αυτά να δούμε τι θα γίνει.
Το παρακάτω φαγητό το έφτιαξα τυχαία, κάποια μέρα που μου περίσσευαν πολλά λαχανικά μετά από καταναλωτική κραιπάλη στην Σαββατιάτικη λαϊκή αγορά της γειτονιάς μου.
Γιατί βέβαια μπορεί να μην αγαπώ ιδιαίτερα τα λαχανικά αλλά ποιος μπορεί να αντισταθεί σε ένα πάγκο γεμάτο με πιπεριές πολύχρωμες και μελιτζάνες και ντομάτες και κολοκυθάκια ακόμα και όταν δεν είναι η εποχή τους.
Ιδιαίτερα όταν δεν είναι η εποχή τους!
Ιδού λοιπόν η συνταγή για να φτιάξετε "Ψαράκια στο Κρεβάτι τους!"
Ονόμασα έτσι το φαγητό αυτό, για να του προσθέσω λίγο μυστήριο και ενδιαφέρον.
Στην ερώτηση : "Τι θα φάμε σήμερα;"
Τι είναι πιο ενδιαφέρον να ακούσει κανείς :
"Ψάρια με λαχανικά"
ή
"Ψαράκια στο κρεβάτι τους"
Τέσσερις μεγάλοι Κολιοί ή Σκουμπριά ή Τονάκια
2-3 κολοκυθάκια
1 μελιτζάνα
3 κρεμμύδια ξερά
2 σκελίδες σκόρδο
3 πιπεριές πράσινες (κέρατο)
2 πιπεριές κόκκινες (Φλωρίνης)
1 φλιτζάνι καλαμπόκι
2 μέτριες ντομάτες
ελαιόλαδο
αλατοπίπερο, μαϊντανός ψιλοκομμένος.
Καθαρίστε τα ψάρια και κόψτε την ουρά και όλα τα πτερύγια με ένα ψαλίδι. Αλατίστε τα. Τα ψάρια που προτείνω είναι αρκούντως λιπαρά για να σας προσφέρουν αφειδώς τα πολύτιμα ω-λιπαρά τους. Το ίδιο φαγητό το κάνω καμία φορά και με γαύρο αλλά τότε καθαρίζω και ξεκοκαλίζω τελείως τα ψαράκια έτσι ώστε να μείνουν μόνο τα φιλετάκια τους.
Κόψτε τα λαχανικά σε κυβάκια. Για να πω την αλήθεια, αυτή είναι η πιο ευχάριστη δουλειά όταν μαγειρεύω αυτό το φαγητό.
Με το ωραίο, μεγάλο μαχαίρι του σεφ που διαθέτω, και μια ευρύχωρη και καλή επιφάνεια κοπής, ψιλοκόβω τα λαχανικά και τα στοιβάζω σε ξεχωριστούς σωρούς σε μια πιατέλα. Είναι σαν να βλέπω τον εαυτό μου σε μια επαγγελματική κουζίνα με την μπριγάδα των μικρομάγειρων να δουλεύουν γύρω μου και να υπακούουν στις εντολές που η μεγάλη σεφ ξεστομίζει.
Καλά! Λαχανικά μαγειρεύω και σε λίγο πρέπει να τα φάω κιόλας, αφήστε με να το ομορφύνω λιγάκι το πράγμα!
Τσιγαρίστε ελαφρά το κρεμμύδι, προσθέστε ένα-ένα τους σωρούς με τα λαχανικά και το σκόρδο και ανακατέψτε.
Όχι καλέ! Δεν έχει σημασία η σειρά. Όπως θέλετε βάλτε τα, αλλά αφήστε την ντομάτα τελευταία για να μην λιώσει πολύ και τον μαϊντανό στο τέλος-τέλος για να μην χάσει το άρωμα του. Αλατοπιπερώστε κατά το δοκούν.
Μαγειρέψτε τα λαχανικά για μισή ώρα περίπου με ανοιχτή κατσαρόλα.
Σε ένα όμορφο πυράντοχο ταψάκι με μπλε λουλουδάκια, αδειάστε τα μαγειρεμένα λαχανικά.
Καλά! Δεν είναι απαραίτητο να έχει μπλε λουλουδάκια. Αλλά ένα καλοπαρουσιασμένο φαγητό όσο να ναι παίζει ρόλο στην αποδοχή του. Ιδιαίτερα αν είναι ψάρια με λαχανικά και σεις ορκισμένοι κρεοφάγοι!
Πάρτε τα ψάρια και γεμίστε τις κοιλιές τους με μια-δυο κουταλιές από το μείγμα. Αραδιάστε τα πάνω στα λαχανικά. Ρίξτε από πάνω λίγο ελαιόλαδο και φουρνίστε τα στους 180 βαθμούς για μια περίπου ώρα.
Ενδιάμεσα, αναποδογυρίστε τα ψάρια για να ψηθούν και από την άλλη πλευρά.
Ανακατέψτε τα λαχανικά προσεκτικά για να μην αρπάξουν από πάνω.
Το έτοιμο φαγητό είναι ιδιαίτερα ευπαρουσίαστο με τα πολύχρωμα λαχανικά του δίπλα στο ψητό ψαράκι. Μην ξεχάσετε να σερβίρετε γενναίες δόσεις λαχανικών σε κάθε μερίδα. Η ιδέα είναι να φάτε τα λαχανικά και το ψαράκι να είναι μόνο το κερασάκι στην τούρτα που θα αρτύσει την γεύση σας και θα απομακρύνει την πείνα σας για πρωτεΐνη.
Και να χορτάσετε με την ησυχία σας από αυτό το φαγάκι!
Είναι απενοχοποιημένο και υγιεινό και ωφέλιμο.
-Εκτός αν έχετε βαλει πολύ ελαιόλαδο και βαλθείτε να αποξηράνετε την λιμνούλα που θα σχηματιστεί στο πιάτο σας με τρεις φέτες φρέσκο ψωμι ;) -
Αν δε, σας αρέσουν τα λαχανικά είναι βέβαιο ότι θα το βρείτε και νόστιμο.
Εγώ πάλι θα ονειρεύομαι το φιλετάκι μου και θα παρηγοριέμαι από το βλέμμα ανακούφισης του καλού μου.
Που…, να!
Σήμερα δεν θα τρέχει πάλι στην μανούλα για λαδερό!
p.s.
Ετικέτες recipies
Εγώ καρδιά μου για να ξέρεις, εάν σε μια άλλη ζωή χρειαστεί να με ταίσεις, τα αγαπημένα μου: ψαράκι ψητό με λαδολέμονο και ρίγανη (καλό λάδι παρακαλώ)και χόρτα του αγρού, στην ανάγκη ιταλικά ραδίκια.
Σε τηγανητό μόνο μπαρμπουνάκι ή κοτσομουρίτσα πάλι με χορταράκια.
Σε βραστό μόνο σφυρίδα σουπίτσα με μια μικρή υπερβολή στο καρότο και στο σέλινο, χωρίς χορταράκια εδώ.
Είμαι κλασσική στα γούστα και επειδή είμαι και καλή δεν θα δείξω στη Νάσια το μενού της ημέρας.
Καλό σου βράδυ