Παρασκευή, Ιανουαρίου 26, 2007
H αγκαθερή αγκαλιά των ενοχών.
Παρασκευή σήμερα και ο πατέρας επιστρέφει στο σπίτι μετά από παραμονή εννέα ημερών στο νοσοκομείο.
Κατάσταση : Κλινήρης, με ανάγκη για κινησιοθεραπεία.
Ο γιατρός είπε : Η πτώση του νατρίου στο αίμα προκάλεσε πρώτα-πρώτα νευρολογικά προβλήματα και άλλες διαταραχές. Πιθανόν να υπερέβαλε σε κάποια δόση διουρητικών. Το νάτριο επανήλθε σε φυσιολογικά επίπεδα και τα αποτελέσματα όλων των υπόλοιπων εξετάσεων είναι πιο καλά ακόμα και από τα δικά μας.
Ο ίδιος είπε : Γιάννης ήρθα, Γιάννης έφυγα. Τίποτα δεν μου κάνανε. Δεν είμαι καλά! Παναγίτσα μου!
Η καλή Γεωργιανή κυρία που τον προσέχει είπε : Κύριο Νικο πολύ θυμώνει, δεν τελει φαει σουπα. Τι να κανω εγκω αφου ντεν εκει ντοντια!
Απώλειες : Χάσαμε τις οδοντοστοιχίες του πατέρα. Η κυρία που πήρε τον δίσκο με το φαγητό την Δευτέρα, τις πήρε κατά λάθος μαζί και πετάχτηκαν στα σκουπίδια.
Η προϊσταμένη είπε : τι να κάνουμε κυρία μου! Ξέρετε πόσοι χάνουν τα δόντια τους εδώ μέσα. –Υπάρχει οδοντίατρος τουλάχιστον για να του πάρει μέτρα για καινούργια; –Όχι βέβαια!
Φαντάζομαι κάδους με νοσοκομειακά απόβλητα και αποφάγια που μέσα τους αναπαύονται αμέριμνα δεκάδες ζεύγη οδοντοστοιχιών προς αμέτρητη απελπισία των ατυχών υπερηλίκων πρώην κατόχων τους..

Έβλεπα τον πατέρα κάθε απόγευμα μετά την δουλειά. Τις πιο πολλές φορές ακουμπισμένο στο δεξί πλευρό ακίνητο, να τρώει με το ζόρι κουταλιές ανάλατου πολτού φαγητού και γιαουρτιού. Στην αρχή πάλευα ανάμεσα στην οργή και την αγανάκτηση. Πίστευα ότι τα συμπτώματα που μας περιέγραφε λίγο πριν μπει στο νοσοκομείο ήταν το λιγότερο υπερβολικά.
Μετά άρχισα να μιλάω με τον γιατρό.
(Παρεμπιπτόντως εκτός από το χάος στις προμήθειες και την πλημμελή νοσηλεία των ασθενών από έλλειψη προσωπικού, οι γιατροί –νεαροί και νεαρές όλοι- ήταν η έκπληξη. Όχι μόνο τους βρίσκαμε για να τους μιλήσουμε αλλά εξηγούσαν με όσες λεπτομέρειες ζητούσαμε, οτιδήποτε αφορούσε τον πατέρα. Ήταν προσηνείς, χαμογελούσαν ευγενικά, ενώ δεν παρέλειπαν να καθησυχάζουν σε κάθε ευκαιρία τους ασθενείς. Επειδή έχω – και όλοι μας υποθέτω - απίστευτες εμπειρίες με νοσοκομειακούς γιατρούς, αυτοί εδώ στο Σισμανόγλειο ήταν φωτεινή εξαίρεση.)
Έλεγα λοιπόν, ότι μίλησα με τον γιατρό και μας είπε τις αιτίες της κατάπτωσης του πατέρα. Και τότε άρχισαν οι ενοχές.


Υπάρχουν κάποια συναισθήματα που λουπάρουν μερικές φορές στο μυαλό μας εφιαλτικά.

Αγαπάμε, νοιαζόμαστε, λαχταράμε για τους γονείς.
Μετά αγανακτούμε όταν τα πράγματα φτάνουν στα άκρα.
Κουραζόμαστε προσπαθώντας να χωρέσουμε την φροντίδα τους στα πιεστικά μας ωράρια.
Και στο τέλος αισθανόμαστε ενοχές γιατί πιθανόν δεν κάναμε αρκετά για αυτούς, γιατί δεν τους πιστέψαμε ότι υποφέρουν, γιατί αν είχαμε υποψιαστεί τι συνέβαινε θα τους είχαμε πιθανόν γλιτώσει από μερικές μέρες ταλαιπωρίας.
Ξέρω ότι πολλοί άνθρωποι έχουν αντίστοιχες εμπειρίες από άρρωστους γονείς με συμπεριφορές περίεργες, απαιτητικές και ψυχοφθόρες.
Και βέβαια η λογική υπαγορεύει να κρατάμε τις αποστάσεις, για να έχουμε το κουράγιο να ανταποκριθούμε σε περιπτώσεις πραγματικής ανάγκης.
Όμως – τουλάχιστον εγώ – δεν τα καταφέρνω πάντα.
Σήμερα, βρίσκομαι αγκαλιά με τις ενοχές μου και είναι γεμάτες αγκάθια.
Ξέρω ότι σε λίγες μέρες ο πατέρας θα είναι τελείως καλά και θα τσακώνεται μαζί μου για τα πολιτικά ανακοινώνοντας μου την διαπίστωση του ότι είμαι ηλίθια που δεν δέχομαι τις απόψεις του.
Η θα μου ζητάει να του βρω μια φωτογραφία που είχαμε τραβήξει 30 χρόνια πριν, ή να του κατεβάσω από το πατάρι όλο το αρχείο του για να ψάξει παλιές εξετάσεις με τα αποτελέσματα νατρίου στο αίμα του.



Και ξέρετε κάτι;
Θα το αποδέχομαι και θα το κάνω.

Γιατί είναι 94 χρονών πια.
Γιατί νοιώθω ενοχές.

Γιατί τελικά, ε ί ν α ι ο πατέρας μου.

Ετικέτες

 
posted by ralou at 2:02 μ.μ. | Permalink |


23 Comments:


  • At Παρασκευή, Ιανουαρίου 26, 2007 3:08:00 μ.μ., Blogger jul

    Να χαίρεσαι για ενα πράγμα, που ο πατέρας σου μετά από ολο αυτό το σκηνικό, θα ειναι και πάλι ζωντανός και γερός για τετοια πράγματα..και τσακωμούς. Αυτό δείχνει οτι το μυαλό του δουλευει ρολόι.. Αυτό το "Παναγίτσα μου"¨που πετάει καθε φορα ειναι ολα τα λεφτα.
    Οι γονεις μου ειναι κατα γενική ομολογία μικροί. 57 ετων και οι δυο. Παρόλαυτα η μαμα μου, ουκ ολίγες φορές έχει μπει στο νοσοκομείο, για διαφορα πράγματα και παντα..εγω προσπαθούσα να ειμαι ψύχραιμη για να εμψυχώνω τον πατέρα μου που ειναι ΧΕΣΤΗΣ (σαν τον πατέρα του). Φοβάμαι τα νοσοκομεία και τα συχαίνομαι, παρόλαυτα οντως το Σισμανόγλειο ειναι καλό νοσοκομείο...και βρε Ραλούκα ήσουν 10 λεπτά από το σπίτι μου:):):)
    Τελικά με τα χρόνια ανακαλύπτω οτι οι νέοι γιατροί έχουν όρεξη για δουλειά. Και ορεξη να βοηθησουν τον κόσμο.. Μακάρι να ηταν ολοι έτσι.
    Να μην νοιωθεις ενοχές. Τι παραπάνω να κανεις? Ποσα παραπάνω μπορεις να κανεις??
    Περαστικά Ραλούκα μου να ειναι... Φιλιά

     
  • At Παρασκευή, Ιανουαρίου 26, 2007 4:58:00 μ.μ., Blogger ~~kindergarden teacher ~~

    αχ ραλου μου εσυ νοιωθεις ενοχές... που τον εχεις κοντάσου και τον φροντιζεις;΄
    ...τι να νοιωθουν τοτε αυτοι που τους πετάν στα γηροκομεία και δεν νοιαζονται αν υπάρχουν...

     
  • At Παρασκευή, Ιανουαρίου 26, 2007 5:48:00 μ.μ., Blogger Lion

    Οι ενοχες ειναι πραγματι σαν αγκαθια, αλλα εσυ μαλλον δεν τις χρειαζεσαι.

    Ο σεβασμος ειναι το πρωτο ζητουμενο σε μια τετοια σχεση (νομιζω). Εσυ σεβεσαι τις επιθυμιες του - ακομα κι αν ειναι παραταιρες. Σεβεσαι και τις αδυναμιες του - ακομα κι αν υπερβαλλει με την υγεια του (ειναι επειδη φοβαται - και ποιος δεν θα φοβοταν; )

    Ε, οσο μπορει κι εκεινος, θα επρεπε να σεβεται το γεγονος, οτι η κορη του εχει και μια δικη της ζωη να ζησει, και δεν μπορει να ειναι συνεχως διαθεσιμη.

    Ειναι προσωπικο το ποστ, και δεν θελω ν' ανοιξω γενικη συζητηση περι γηροκομειων. Να παρατηρησω ομως - με ολην την καλη διαθεση - προς τον/την sevarose, οτι υπαρχουν και σωστα γηροκομεια.

    Οσο και να ειμαστε παιδια τους, οσο και να τους αγαπαμε, δεν ειμαστε εκπαιδευμενοι νοσοκομοι / φροντιστες. Μπορει με μια λαθος μας κινηση (π.χ. θελω να τον βοηθησω να σηκωθει απ' την καρεκλα) να τους κανουμε ζημια.
    Ενα σωστο γηροκομειο ειναι προτιμοτερο απο ενα λαθος σπιτι.

    Ευχομαι περαστικα στον πατερα σου και καλη ξεκουραση σε σενα.

     
  • At Παρασκευή, Ιανουαρίου 26, 2007 6:12:00 μ.μ., Blogger Unknown

    ευτυχως να λες που ...αν και με μικρες απωλειες... ο πατερας σου βγηκε σωος απο εκει. τι να πουμε και μεις εδω στην επαρχια που η κατασταση των νοσοκομειων οσο αφορα την στελεχωση σε ιατρικο προσωπικο ειναι ....αστα να πανε...κανεις το σταυρο σου και οτι γινει....να σου πω ενα ακομα μπραβο γι αυτα που κανεις στο πατερα σου ισως γινω κουραστικος. θα σου ευχηθω ομως να σε προσεχουν ετσι και τα δικα σου παιδια οταν τα εχεις αναγκη.

     
  • At Παρασκευή, Ιανουαρίου 26, 2007 7:12:00 μ.μ., Blogger dodo

    "Γιατί νοιώθω ενοχές.
    Γιατί τελικά, ε ί ν α ι ο πατέρας μου."

    Γιατί τον αγαπάς.
    Γιατί ε ί σ α ι το καλό του παιδί.

     
  • At Παρασκευή, Ιανουαρίου 26, 2007 7:16:00 μ.μ., Blogger dodo

    Έξυπνος ο πρόλογος με την οπτική γωνία καθενός εμπλεκομένου- και συγκινητικός ο επίλογος με την αγκαλιά γεμάτη ενοχές...

    Δεν μού ταίριαζαν όλα σε ένα σχόλιο, τα χώρισα.

     
  • At Παρασκευή, Ιανουαρίου 26, 2007 7:51:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος

    Μπαίνοντας εδώ για πρώτη φορά δεν ξέρω τι να σου πρωτογράψω..
    Αισθάνθηκα αγαλλίαση γιατί αγαπάς βαθιά και έμπρακτα τον πατέρα σου, εννοώ όχι με τα λόγια, κάνεις πράγματα για εκείνον, ασχολείσαι, μαλώνετε, φιλιώνετε..Δεν φροντίζουν όλα τα παιδιά έτσι τους γονείς τους, ιδιαίτερα όταν οι τελευταίοι φέρονται σαν παιδιά. Είναι πολύ δύσκολο να δεχθείς τον γονιό σου να έχει συμπεριφορά 10χρονου. Σου έρχεται το αίμα στο κεφάλι και μετά αρχίζουν οι τύψεις. Ανθρώπινο.
    Με έκανες και γέλασα με τη μασέλα που κόλλησε στο φαγητό και πετάχτηκε..και πού να τρέχετε τώρα για νέα, άσε που τα δόντια είναι πανάκριβα. Εχω ακούσει για κόσμο που πούλησε οικόπεδο για να φτιάξει δόντια..
    Ατομα σαν εσένα δεν έχουν ανάγκη να γεμίζουν ενοχές. Αστες για τους λιπόψυχους. Οι γενναίοι άνθρωποι μόνο να μάχονται και να προστατεύουν τους αδύναμους ξέρουν την ώρα της κρίσης. Τις άλλες ώρες ξαποσταίνουν και διερωτώνται "Μήπως δεν έπραξα σωστά?"

     
  • At Παρασκευή, Ιανουαρίου 26, 2007 7:53:00 μ.μ., Blogger ma.beez

    ralu, από τις ενοχές για τους γονείς δεν έχει γλιτώσει ποτέ κανείς, ανεξάρτητα από το πώς τους στάθηκε. Είναι νόμος της φύσης.

     
  • At Παρασκευή, Ιανουαρίου 26, 2007 8:46:00 μ.μ., Blogger Σταυρούλα

    Αχά! Τις ενοχές δεν τις γλυτωνουμε, καλά λέει η mamani! Τους αγαπάμε όμως έτσι κι αλλιώς, βρε Ραλούκα μου, ακόμα κι όταν θυμώνουμε ή μας τεντώνουν τα νεύρα! Φιλιάάά

     
  • At Σάββατο, Ιανουαρίου 27, 2007 6:09:00 π.μ., Blogger Stavros Katsaris

    Να γίνει γρήγορα καλά και να ξανατσακώνεσται για τα πολιτικά.
    Τα υπόλοιπα μην τα σκέφτεσαι.
    Καλημέρα!

     
  • At Σάββατο, Ιανουαρίου 27, 2007 9:05:00 π.μ., Anonymous Ανώνυμος

    Να γίνει γρήγορα καλά!Να είσαι και εσύ καλά και να του δίνεις αγάπη.Και να δείς που πάλι θα τσακωθείτε.Γιατί αυτές οι σχέσεις έτσι είναι.Πολλά φιλιά.Να προσέχετε.
    Για την κυριακή οπως έγραψα και στην debby θα είμαι στους γονείς (πάω για ύπνο).Αν έχουμε γυρίσει εκείνη την ώρα θα έρθουμε κατευθείαν.
    Τασσούλα

     
  • At Σάββατο, Ιανουαρίου 27, 2007 11:45:00 π.μ., Blogger Σπιτόγατος

    Όντως το Σισμανόγλειο είναι καλό νοσοκομείο. Έχω νοσηλευτεί κι εγώ.
    Περαστικά στον πατέρα σου. Να τον χαίρεσαι και να του κάνεις τα χατήρια...Είναι πια ένα μικρό παιδί...
    Καλημέρα :)

     
  • At Σάββατο, Ιανουαρίου 27, 2007 1:43:00 μ.μ., Blogger An-Lu

    Μπορείς να κάνεις όλα αυτά που περιέγραψες, χωρίς το κερασάκι των ενοχών...κάνεις το καλύτερο για εκέινον απ ότι βλέπω...α! μην ξεχάσετε την επίσκεψη στον οδοντίατρο!
    Όσο για σένα...θα στα ψάλλω αύριο!
    ;-)

     
  • At Σάββατο, Ιανουαρίου 27, 2007 7:24:00 μ.μ., Blogger jul

    Γοργονάκι και εσυ??????? ΤΕΛΕΙΑ!!!!

     
  • At Σάββατο, Ιανουαρίου 27, 2007 7:42:00 μ.μ., Blogger Φωτούλα Τζιώντζου

    Είδες η αποδοχή των ενοχών ίσως τελικά σε οδηγήσει στην απενεχοποίσή τους. Keep walking ή κάπως έτσι. Όσο και να μη φαίνεται εγώ σε σκέπτομαι συνέχεια. Ένα φιλί στο πατέρα απο μένα.

     
  • At Κυριακή, Ιανουαρίου 28, 2007 5:10:00 μ.μ., Blogger Φωτούλα Τζιώντζου

    Που είσαι Κυριακάτικα;

     
  • At Δευτέρα, Ιανουαρίου 29, 2007 4:38:00 π.μ., Blogger Jason

    Ναι, Ραλλού μου, να χαίρεσαι...

    Περαστικά του και να γίνει γρήγορα καλά!

    Να τον χαίρεσαι τον μπαμπά σου, Ραλλού μου, που σε τέτοια ηλικία είναι παλληκάρι.

     
  • At Δευτέρα, Ιανουαρίου 29, 2007 12:16:00 μ.μ., Blogger cindaki

    Καλημέρα Ραλού!
    Μετά το χτεσινό, ένα έχω να σου πω: είσαι από τις πιο γλυκές φυσιογνωμίες που έχω γνωρίσει!!!
    Και χάρηκα πολύ γι' αυτό!

    Ο καθένας που σε έχει δίπλα του είναι πολύ τυχερός!...

    Πολλά φιλιά!

     
  • At Δευτέρα, Ιανουαρίου 29, 2007 12:33:00 μ.μ., Blogger ralou

    ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΙΝΤΕΡΝΕΤ.

    ΤΩΡΑ ΜΟΛΙΣ ΕΦΤΑΣΑ ΣΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΚΑΙ ΕΙΔΑ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ.
    ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΩΙ ΤΡΕΧΩ ΣΤΟ ΙΚΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΤΕΡΑ. ΓΥΡΙΣΕ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΚΑΙ ΕΧΕΙ ΑΝΑΓΚΕΣ ΑΠΟ ΠΕΝΤΕ-ΕΞΙ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΩΝ ΓΙΑΤΡΟΥΣ ΚΑΙ ΚΙΝΗΣΙΟΘΕΡΑΠΕΙΑ.

    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ ΟΛΟΥΣ ΣΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΥΧΕΣ.

    ΘΑ ΑΠΑΝΤΗΣΩ ΞΕΩΡΙΣΤΑ ΣΕ ΚΑΘΕΝΑ ΣΑΣ ΚΑΙ ΘΑ ΚΑΛΟΣΩΡΙΣΩ ΤΟΥς ΝΕΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΝΩΡΙς ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΜΟΛΙς ΒΑΛΩ ΤΑΞΗ ΣΤΗΝ ΔΟΥΛΕΙΑ.

    ΑΝ ΠΡΟΛΑΒΩ ΘΑ ΣΑΣ ΠΩ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ. ΕΙΧΕ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ Η ΧΘΕΣΙΝΗ

     
  • At Δευτέρα, Ιανουαρίου 29, 2007 3:33:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος

    ΜΑΣ ΕΦΑΓΕ Η ΠΕΡΙΕΡΓΕΙΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑ!
    ΣΕΒΑ

     
  • At Δευτέρα, Ιανουαρίου 29, 2007 4:22:00 μ.μ., Blogger ralou

    julieta, τουλάχιστον ο δικός μου έχει το ελαφρυντικό της ηλικίας.
    Πάντως να ξέρεις ότι στο 232ο "Παναγίτσα μου" τα είδα όλα!

    sevaki, το γηροκομείο με αυτή την έννοια δεν είναι λύση, δες όμως τι λέει και ο dralion πιο κάτω.

    Δυστυχώς dralion σε αυτές τις ηλικίες ο σεβασμός χάνεται πρώτα πρώτα στον ίδιο τους τον εαυτό.
    Με τον εγκέφαλο εκφυλισμένο και με εκλάμψεις μόνο διαύγειας πνεύματος δεν περιμένω και πολλά.
    Όμως να, του το παραχωρώ το δικαίωμα να είναι έτσι στα 94.
    Έχει την κυρία που τον φροντίζει στο σπίτι τώρα. Ελπίζω αυτό να είναι αρκετό. Η εικόνα που δίνει η sevarose πιο πάνω για τα γηροκομεία με κατατρύχει και θα προτιμήσω να δυσκολευτώ λίγο, παρά να πάρω τέτοια απόφαση.

    Καταλαβαίνω city of pyrgos, το πρόβλημα.
    Ξέρεις, δεν σκεφτόμαστε καμιά φορά πως υπάρχουν και χειρότερα.
    Απλά, για τους ανθρώπους μας ελπίζουμε να βρούμε τα καλύτερα.

    1. Α dodos είμαι καλό παιδί, ναι. Παρ όλο που είμαι το μοναδικό παρόν παιδί στις δυσκολίες!
    2. Μου το έκανες πάλι το δωράκι καλέ μου ε;

    Θεία Λένα, καλώς ήλθες στο μπλογκ!
    "Είναι πολύ δύσκολο να δεχθείς τον γονιό σου να έχει συμπεριφορά 10χρονου" λες.
    Δεν μπορείς να φανταστείς πόσο δύσκολο και επώδυνο γίνεται αυτό όταν τον έχεις γνωρίσει λεβέντη και δυνατό στα νιάτα του!

    Απαράβατος νόμος mamani για όλους τους ανθρώπους.
    Το βιώνω αυτό ξέρεις, δυστυχώς, μαζί με τις εξαιρέσεις του.

    Και βέβαια, τους αγαπάμε renata!
    Ούτε μια στιγμή δεν παύουμε να τους αγαπάμε!!!

     
  • At Δευτέρα, Ιανουαρίου 29, 2007 4:42:00 μ.μ., Blogger ralou

    Kαι τι καυγάδες κάνουμε Σταύρο!
    Έχει άποψη πολύ συγκεκριμένη και είναι παθιασμένος υποστηρικτής της!

    Ναι Τασούλα, ελπίζω έτσι να γίνει. Μου λείπει ξέρεις...
    Τι κρίμα που δεν βρεθήκαμε χθες!
    Και είσαστε απ έξω. Εκεί στο Hard Rock Cafe είμαστε, στη Φιλελλήνων!

    Νομίζω σπιτόγατε, ότι οι νέοι γιατροί -όλοι νέοι ήτανε- δεν έχουν ακόμα γίνει αυτό πoυ λέμε "επαγγελματίες".
    Αντίθετα, οι αντίστοιχοι στην υποδοχή έκτακτων περιστατικών είχαν το γνωστό ύφος και τρόπο. Δυστυχώς.

    Αn-lu να ξέρεις την πήρα την κρυάδα σήμερα πρωί πρωί.
    1000 ευρω στοιχίζει ένα ζευγάρι οδοντοστοιχιών σε συνοικιακό οδοντοτεχνίτη!
    Αλλά το ΙΚΑ θέλει 2 μήνες για να τις φτιάξει, οπότε..

    Μανούλα νερίνα μου!
    Σ ευχαριστώ!

    Sofi, ανταποδίδω την φιλοφρόνηση. Σαφέστερα στο ποστ που θα ακολουθήσει.

    Jason, ήταν παλικάρι!
    Ήταν λεβέντης στα νιάτα του αλήθεια σου λέω. Γι αυτό τώρα μου κακοφαίνεται η κατηφόρα του.
    Μοιάζει σαν να γερνάω και εγώ μαζί του πιο γρήγορα άμα τον βλέπω έτσι.
    Δεν βαριέσαι!
    Όπως είχαμε πει και σε δικό σου ποστ, όλα μέσα στο μυαλό μας είναι!

     
  • At Δευτέρα, Ιανουαρίου 29, 2007 4:43:00 μ.μ., Blogger ralou

    Ελα, βιαστικό μου sevaki!

    Σε λίγο!

     
usefull  View My Public Stats on MyBlogLog.com