Παρασκευή, Μαρτίου 09, 2007
Το ψυγείο

Οι πέντε λέξεις
Περβάζι - Αστραπή - Άει - Παστίτσιο - Ξίφος

6:30 μ.μ.
"Αει στο καλό πια!
Πάλι βρέχει. Ούτε εξίμιση δεν είναι ακόμα και σκοτείνιασε για τα καλά.
Δεν είναι μπόρα αυτή, καταιγίδα είναι."
Πλησιάζει το παράθυρο του σαλονιού, ανοίγει τα τζαμιλίκια και μαζεύει τα γλαστράκια με τους κάκτους από το περβάζι να μην βραχούν.
Αστραπές, σαν θεϊκά ξίφη, ξεσκίζουν τα σύννεφα.
"Ώρα είναι να έχουμε καμιά διακοπή και έχω και το παστίτσιο στο φούρνο!
Και θα έρθει και η συμπεθέρα στο σπίτι για φαγητό το βράδυ, μην παραγγείλουμε πάλι πίτσα και μου γυρίσει τα μούτρα της σαν την άλλη φορά!"

Λες και η ώρα ήταν ανοιχτή και την άκουσε.
Το φως της κουζίνας έσβησε ξαφνικά.
Ο φουρνος σταμάτησε.
Και το ψυγείο δεν ακουγόταν!
Καλά, αυτό δεν το ακούει πια έτσι κι αλλιώς, το συνήθισε 40 χρόνια στην κουζίνα.
Αλλά όμως.. το ψυγείο.. το ψυγείο πρεπει να δουλέψει οπωσδήποτε!



Τα πρώτα χρόνια είχαν ψυγείο πάγου. Παιδάκι, έβγαινε στην εξώπορτα και ο κυρ Θανάσης με το κάρο που το έσερνε το άλογο, έκοβε με το πριονάκι του ένα κομμάτι πάγο, το τσιγγέλωνε με την λαβίδα του και κρατώντας το από την μια λαβή το ακουμπούσε σε ένα κομμάτι λινάτσα στα χέρια της. Δεν ήταν πολύ βαρύ, το έφερνε μέσα στο σπίτι και η μάνα το έβαζε στο ξύλινο ψυγείο αφού πέταγε το νερό από το λειωμένο κομμάτι της προηγούμενης.
Τα χέρια της κοκκίνιζαν από το κρύο και ήταν υγρά. Το χειμώνα τα άπλωνε πάνω από την γκαζιέρα να ζεσταθούν αλλά το καλοκαίρι ήθελε να τα βάλει στα ιδρωμένα της μάγουλα για δροσιά. Η μάνα πάντα φώναζε "όχι Αρετούλα, είναι γεμάτος αμμωνία αυτός ο πάγος, θα αρρωστήσεις".
Μετά, σαν μεγάλωσε, μια μέρα που βγήκε να πάρει τον πάγο έπεσε πάνω στον Μιχάλη. Φαντάρος με την στολή του είχε έρθει να δει την γιαγιά του που έμενε στην γειτονιά και σαν είδε την κορμοστασιά του και τα μαύρα του μάτια μια αστραπή την τύφλωσε μ'όλο που ήταν πρωί ακόμα και ο ήλιος ζεμάταγε πάνω από το κεφάλι της. Λίγο πιο μετά όταν ο Μιχάλης ήρθε στον πατέρα και τη ζήτησε, τον κέρασε γλυκό καρυδάκι και δροσερό νερό από το ψυγείο και κάθισε δίπλα του σεμνά και αμήχανα.

Ούτε λόγος βέβαια, στο καινούριο σπίτι πήρανε ψυγείο ηλεκτρικό.
Φτωχό παιδί ήτανε ο Μιχάλης, αλλά η γιαγιά είχε κομπόδεμα και τους βοήθησε στην αρχή. Καλά περνάγανε και το σπίτι πάντα γεμάτο ήτανε. Μόνο που ο Μιχάλης ήταν άτυχος. Ένας παλίκαρος μέχρι εκεί πάνω, μα έπινε πολύ. Γέμιζε το ηλεκτρικό ψυγείο με μπουκάλια από τη ρετσίνα που τους έστελναν από το χωριό, και μπύρες από το μπακάλικο και τα κοπάναγε κανονικά. Η Αρετή φοβόταν λιγάκι, αλλά ακόμα και στα μεθύσια του ήταν καλός μαζί της. Δυο χρόνια μετά έφυγε ξαφνικά στα 26 του. Ενα βράδυ με ζέστη πολλή, μετά από γερό τσιμπούσι με το σόι, ένοιωσε ένα πόνο σαν ένα ξίφος να του τρυπάει το στήθος. Τον τρέξανε στο νοσοκομείο. Μέχρι να φτάσουν τους έμεινε στα χέρια. Ρήξη ανευρύσματος αορτής είπαν οι γιατροί. Τόσο νέος και δεν είχε σωσμό. Μετά την κηδεία η Αρετή έβγαλε τις κανάτες με το δροσερό νερό από το ψυγείο και μοίρασε στους συγγενείς που γέμισαν το σπίτι. Χήρα στα 24 και με τον σπόρο που πρόλαβε και έσπειρε μέσα της ο Μιχάλης πριν φύγει, μάζεψε τα κουράγια της και πορεύτηκε.

Ο Μιχαλάκης ο μικρός, μεγάλωσε μόνο με την μάνα του. Είχε το παράστημα του πατέρα και εκεί στην δεκαετία του 70, παλικαράκι με τα φαρδιά παντελόνια και τις μακριές φαβορίτες του, γέμιζε το ψυγείο με μπουκάλια βερμούτ και παγάκια για τα πάρτι του, όπου τα έξαλα νιάτα της παρέας του, ξεκούφαιναν την μάνα του με τις μουσικές και τους χορούς τους.
Αυτές τις ζεστές βραδιές η Αρετή, έμενε κλεισμένη στο μοναχικό δωμάτιο της. Είχε μείνει χήρα πια τόσα χρόνια. Δεν ξαναπαντρεύτηκε, είχε τον μικρό να μεγαλώσει. Άκουγε τις παράξενες μουσικές και μόλο που ήταν πολύ νέα ακόμα, σκεφτόταν πόσο μακριά και πόσο λίγα ήταν τα γλέντια τα δικά τους με τον μεγάλο Μιχάλη, τον άντρα της. Πλησίαζε το παράθυρο, ακουμπούσε στο περβάζι και ρωτούσε τον ουρανό και την μοίρα της τι της επιφύλασσε τώρα που ο μικρός Μιχαλάκης μεγάλωνε, κι ύστερα σταυροκοπιόταν έκλεινε τα πατζούρια έπινε ένα ποτήρι δροσερό νερό από το ψυγείο και καμωνόταν ότι κοιμόταν.

Και να τώρα. Δεν πρόλαβε να γυρίσει από το Ναυτικό και να ανοίξει το μαγαζί του ο Μιχαλάκης ο μικρός, βρέθηκε αυτή η καπάτσα και τον τύλιξε. Την παντρεύτηκε ενα Δεκαπεντάυγουστο, μάνι μάνι μην χάσει το κελεπούρι και ήλθαν να μείνουν στο σπίτι, "Να δεις και συ βρε μάνα κανένα εγγόνι που είσαι μόνη σου τόσα χρόνια". Για να την καλοπιάσει ο γιόκας της, της αγόρασε καινούργιο νοικοκυριό. Και έφερε και την λεγάμενη να μείνουν μαζί στο σπίτι της.
Δύο νοικοκυρές σε μια κουζίνα, δεν γίνεται, σκέφτηκε η Αρετή, και αυτή δεν είναι άξια ούτε ένα παστίτσιο να κάνει. Αλλά το καινούργιο ψυγείο τουλάχιστον άξιζε!
Με τα συρτάρια και τις αυγοθήκες του, τους καταψύκτες και τα βρυσάκια του, να κάνει το νερό μπούζι, από ζεστό σε κρύο σε δύο στιγμές.
Της άρεσε της Αρετής αυτό το ψυγείο.
Είχε και ένα κουμπάκι που το πάταγες και έβγαιναν από μέσα μικρούλικα κομματάκια πάγος, ίδιο σχέδιο με τα κομμάτια πάγου που αγόραζε από τον κυρ Θανάση μια ζωή πριν. Πόσο πιο εύκολη είναι η ζωή τώρα πια!

Στα εφτα χρόνια πάνω το σκάρωσε το εγγόνι ο γιός της Αρετής. Ειχε απελπιστεί η κακομοίρα, τόσα χρόνια η νύφη και η συμπεθέρα όλο το αναβάλανε για να "ζησουν τα παιδιά την ζωή τους"
Ο Μιχαλάκης ο μικρός της έφερε την μπέμπα, ροδαλή κι αφράτη μέσα στα ροζ και τα λευκά ρουχαλάκια. Ουτε λόγος να την βυζάξει η νύφη βεβαια. Πέντε-πεντε διατηρούσε τα μπιμπερό με το γάλα στο ψυγείο η Αρετή. Τα έβγαζε στην ώρα τους τα ζέσταινε προσεχτικά, έριχνε και λίγες σταγόνες στον αριστερό πήχυ της να δοκιμάσει την θερμοκρασία και τάιζε το μωρό. Και αργότερα, οι κρεμες, τα φρούτα, τα φαγάκια, το κολατσό για το νηπιαγωγίο και το Δημοτικο, όλα φυλαγμένα στο καλό ψυγείο μέχρι τελευταία στιγμή μην και χαλάσουν και πάθει τίποτα το παιδί.
Ηταν ευτυχισμένη η Αρετη και διόλου δεν την πείραζε που το μεγάλωνε μόνη της.
Μόνο εκεί πάνω στο χρόνο, που ηταν να γίνουν τα βαφτίσια πάτησε πόδι για το όνομα. Ακους εκεί να θέλουνε να βγάλουν όνομα αρχαιοελληνικό λέει, που όλα τα παιδιά έτσι τα βαφτίζουν τώρα.
Με την νύφη και την συμπεθέρα τα είχε περισσότερο!
"Αει σιχτιρ! Που ούτε το χέρι τους στο νερό δεν έβαλαν ποτέ γι αυτό το παιδί" βλαστήμησε χωρίς να το θέλει.
Μετα σταυροκοπήθηκε "Σχώρα με Παναγιά μου" και την Κυριακή το ξωμολογήθηκε στον παπα Γιώργη.



8:30 μ.μ.
Σκοτείνιασε για τα καλά πια. Οχτώμισι η ώρα και να μην έχει έρθει το ρεύμα ακόμα!
Το παστίτσιο μισοτελειωμένο, το νερό θα ζεσταίνεται σιγα σιγά μέσα στο ψυγείο και σε λίγο θάρθουν.
Το κλειδί ακούγεται στην εξώπορτα και η καταιγίδα μπαίνει στο σπίτι. Με την ολόϊσια λυγερή κορμοστασία της, το τζίν της, το μικροσκοπικό μπλουζάκι της, τα μαλλιά της γυαλιστερά και κολλημένα από την βροχή, μπαίνει στην κουζίνα η Τέτη.
Σκάει στα βουλιαγμένα της μάγουλα δυό φιλιά.
Οπως την φωτίζουν οι αστραπές από το παράθυρο μοιάζει με γυαλιστερό ξίφος έτοιμο και ξεπεταχτεί από το θηκάρι του και να κατακτήσει τον κόσμο.
Ποτέ δεν το χώνεψε που άλλαξαν το όνομα του παιδιου από Αρετή σε Τέτη, τι πράγματα είναι αυτά.
Ανοίγει το ψυγείο και παιρνει να πιεί ενα αναψυκτικο.
"Ζεστάθηκαν, πουλάκι μου!". "Δεν πειράζει γιαγιά!"
Πλησιάζει το παράθυρο της κουζίνας. "Αχ γιαγιά! Την άφησες έξω τη γάτα με τέτοιο καιρό. Τίποτα δεν θυμάσαι πια! Στο είχα πει να προσέχεις την γάτα!"
Ανοίγει και παίρνει την γάτα που στέκεται μουσκεμένη αλλά αξιοπρεπής στο περβάζι.
Η Αρετή σκύβει το κεφάλι. Η Τέτη την βλέπει και ντρέπεται.
"Αει στο καλό σου γιαγιά! Τι έπαθες;
Με συγχωρείς δεν ήθελα να σου φωνάξω γιαγιούλα μου.
Ελα, έλα να πιουμε μια πορτοκαλάδα μαζί, πάλι κουφόβραση έχει.
Οχι, οχι άσε το ψυγείο, με τα χεράκια μου θα στα στύψω τα πορτοκαλάκια.
Σ αγαπάω πολύ βρε γιαγιά Αρετούλα ! Δεν το ξέρεις!"




Η giagiaduck μου πέταξε το μπαλάκι.
Πάνω του, γραμμένες οι πέντε λέξεις της και η πρόσκληση να γράψω κάτι μ’ αυτές.
Για να πω την αλήθεια ένοιωσα λιγάκι όπως τότε στο σχολείο. Εγραφα τις χειρότερες εκθέσεις όταν μου έδιναν ένα θέμα και τις καλύτερες όταν το θέμα ήταν ελεύθερο.
Ωστόσο το διασκέδασα τόσο πολύ σήμερα.
Αν ήμουν ακόμα στο σχολείο, δεν ξέρω αν θα είχα γράψει καλά, αλλά σίγουρα δεν θα είχα το αλλοτινό άγχος.

Τωρα πρέπει να πετάξω το μπαλάκι με τις δικές μου λέξεις σ’ άλλους πέντε.

Εμπρός λοιπόν :

Loupa
Ηω-λιθικέ
Sofi-k
Αθεόφοβε
Heliotypon

Το πετώ σε σας και αν θέλετε γράψτε και σεις.
Γράψτε μια φράση ή εκατό ή χίλιες αλλά μην ξεχάσετε να βάλετε τις λέξεις μου:


Παιδάκι

Λαχταριστό

Αλεξικέραυνο

Ενίοτε

Ωκεανός


Και ...
Loupa, Sofi-k, για σας ξέρω!
Ηω-λιθικέ, αν έχεις διάθεση.
Αθεόφοβε, please please please!!
Heliotypon, σε προσκαλώ αλλά και σε προκαλώ.

Ετικέτες ,

 
posted by ralou at 11:54 μ.μ. | Permalink |


25 Comments:


  • At Σάββατο, Μαρτίου 10, 2007 8:27:00 π.μ., Blogger dodo

    Πηγαίο, αληθινό, ανθρώπινο, έξυπνα γραμμένο!
    Προτιμώ να το διαβάζω, παρά να το σχολιάζω...

     
  • At Σάββατο, Μαρτίου 10, 2007 10:07:00 π.μ., Blogger Φωτούλα Τζιώντζου

    Ψυγείο. Περίεργη επιλογή. Μ' άρεσε.
    Καλή σου μέρα

     
  • At Σάββατο, Μαρτίου 10, 2007 11:46:00 π.μ., Blogger ralou

    Aπλά μια άσκηση (ύφους) dodos, δεν ξέρεις πως με δυσκόλεψε το "ξιφος". Δεν τα κατάφερα να βρω καμιά καλύτερη ιδέα.
    Πάντως το διασκέδασα πολύ.
    Η giagiaduck μου ζήτησε να βάλω τις γατες μου να γράψουν κάτι κι αυτό έγινε η αιτία για ένα δεύτερο μικρότερο κείμενο με τις ίδιες λέξεις. Ισως το βαλω κι αυτό αργότερα, είναι πιο χιουμοριστικό.

    Το ψυγείο ήταν τυχαία επιλογή νερίνα.
    Ηθελα να επέμβω στις λέξεις που μου έδωσαν προσθέτοντας μια δική μου για να αισθάνομαι ότι έχω τον έλεγχο.

     
  • At Σάββατο, Μαρτίου 10, 2007 6:33:00 μ.μ., Blogger ralou

    Και...Νερίνα..
    Δ ε ν σου άρεσε!

     
  • At Σάββατο, Μαρτίου 10, 2007 6:53:00 μ.μ., Blogger Φωτούλα Τζιώντζου

    Γιατί;

     
  • At Σάββατο, Μαρτίου 10, 2007 8:58:00 μ.μ., Blogger An-Lu

    Καλά ε! Τέλλλλλειο!!!!




    ΥΓ Μωρό μου, ο πήχυς....
    ;-)

     
  • At Σάββατο, Μαρτίου 10, 2007 9:28:00 μ.μ., Blogger ralou

    Ευχαριστώ γοργόνα μου!

    Πάντα ελπίζω ότι κάποιος θα μου επισημανει τα λάθη εγκαίρως όταν απουσιάζει ο διορθωτής του word.

     
  • At Σάββατο, Μαρτίου 10, 2007 9:29:00 μ.μ., Blogger ralou

    Νερίνα,
    εσύ ξέρεις.
    Για πες!

     
  • At Σάββατο, Μαρτίου 10, 2007 9:42:00 μ.μ., Blogger Φωτούλα Τζιώντζου

    ΄Τι έκανα πάλι εγώ;
    Σε λίγο θα μου πεις ότι εγώ φταίω και για τον βρωμοπήχυ.
    Τέλος πάντως σου έστειλα ένα θεόχοντρο καλοζωισμένο με τροφαντά μαγουλάκι μέηλ. Πριν το διαβάσεις δώσε του κάτι να τσιμπήσει.

     
  • At Σάββατο, Μαρτίου 10, 2007 11:04:00 μ.μ., Blogger cindaki

    Ελήφθη!!!

    Το ετοιμάζω!
    Σ' ευχαριστώ!

     
  • At Κυριακή, Μαρτίου 11, 2007 5:40:00 μ.μ., Blogger H.Constantinos

    Ralou, έχω την εντύπωση ότι μπορείς να γράψεις βιβλίο 70-80.000 λέξεων σε μία εβδομάδα! -μη λέω και πολύ...
    Και να είναι και καλό!

     
  • At Κυριακή, Μαρτίου 11, 2007 8:06:00 μ.μ., Blogger ralou

    Νερίνα, είμαι σε τρομερή αμηχανία.

     
  • At Κυριακή, Μαρτίου 11, 2007 8:08:00 μ.μ., Blogger ralou

    Σοφούλα, περιμένω με ανυπομονησία!

    constantine, ευχαριστώ πολύ, αλλά ΟΧΙ! Οχι βιβλίο!!!
    Μ αρεσει πιο πολύ να παίζω!

     
  • At Κυριακή, Μαρτίου 11, 2007 9:25:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος

    Δηλαδή, αν τις άντεχες τις παραγγελιές, πόσες ακόμη φορές θα συμπεριλάμβανες τις πέντε λέξεις στο κείμενο; :) Εγώ άπαξ και με το ζόρι! Ευχαριστώ για την ανταπόκριση, πολύ ωραίο το κείμενο!

     
  • At Κυριακή, Μαρτίου 11, 2007 9:29:00 μ.μ., Blogger ralou

    Eυχαριστώ giagiaduck για την πρόσκληση και τα καλά λόγια.
    Ηταν ενα ενδιαφέρον παιχνίδι και το χάρηκα.

     
  • At Κυριακή, Μαρτίου 11, 2007 9:33:00 μ.μ., Blogger ralou

    Να προσθέσω από εδώ giagiaduck ότι το δικό σου κείμενο με έστειλε κανονικά και για να πω την αλήθεια με ενέπνευσε.
    Λυπάμαι που δεν αφήνω αυτό το σχόλιο στο δικό σου μπλογκ αλλά όπως και την προηγούμενη φορά δεν μπορω να ανοίξω την σελίδα σου δυο μέρες τώρα.

     
  • At Κυριακή, Μαρτίου 11, 2007 9:42:00 μ.μ., Blogger Stavros Katsaris

    Φοβερόόοοοο!

    Σε αντίθεση με τους άλλους που γκρινιάζουν εμένα μου αρέσουν τα παιχνιδάκια που φτιάχνονται κάθε τόσο!


    Ραλού μου τελευταία μας έβγαλες και το λογοτέχνικό σου κομμάτι!
    Στο 'πα οτι μ'αρέσει ο τρόπος που γράφεις?
    Όχι?
    Στο λέω τώρα!

     
  • At Δευτέρα, Μαρτίου 12, 2007 2:05:00 π.μ., Blogger Jason

    Ψιτ.
    Ψιψίνα...
    Πολύ καλό.
    Άσκηση ύφους ή όχι, πολύ καλό.
    Οι ασκήσεις ύφους σου τελικά είναι που γράφουν.

     
  • At Δευτέρα, Μαρτίου 12, 2007 8:57:00 π.μ., Blogger Lupa

    Ραλλούκα μετά από αυτό ένα έχω να πω: Χρειάζεσαι πρόσκληση για να γράψεις καλή μου? Ε, λοιπόν, θεώρησε τον εαυτό σου προσκεκλημένη δια βίου (!!!!!!!!!!!!!!!) από την αφεντιά μου. Με έκανες να βουτήξω τελείως στην ιστορία σου και το λατρεύω όταν συμβαίνει αυτό. Ανυπομονώ και για την ιστορία από τα διαστημικά γατιά σου!
    Α, και ξέχασα: το σήκωσα το γάντι, (τον πότισα τον κήπο, το σιδέρωσα το πουκάμισο κ.τ.λ) ;)))

     
  • At Δευτέρα, Μαρτίου 12, 2007 12:49:00 μ.μ., Blogger jul

    Καλα, απίθανο το κείμενό σου.....
    νομιζα ότι ηταν δική σου, πραγματική ιστορία!!!!
    Πότε έγινε καλέ αυτό το παιχνίδι...πωπωπωπω ευτυχως την έχω γλυτώσει (μέχρι στιγμής)

     
  • At Δευτέρα, Μαρτίου 12, 2007 1:32:00 μ.μ., Blogger ralou

    Έλα βρε Σταύρο, υπερβάλεις.
    Αλλά δεν πειράζει, μ αρέσει να με παινεύουν έστω και μόνο από καλή προαίρεση.

    Ευχαριστώ πολύ jason. Είδα ότι εσύ τα βαρέθηκες τα παιχνίδια και τα στέλνεις... αδιάβαστα ;)

    Τα διαστημικά γατιά σε λίγο lupa!
    Εγώ ανυπομονώ για το δικό σου!

    julietta, μικρή μου, αν το θες, σε προσκαλώ και σένα γιατί υπάρεχει και συνέχεια, στο επόμενο ποστ με τα γατιά. Επειδή είναι μπελάς να γράψει κάποιος στα καλά καθούμενα με τις λέξεις που του δίνονται δίσταζα πριν καλέσω κάποιους.

     
  • At Δευτέρα, Μαρτίου 12, 2007 7:42:00 μ.μ., Blogger ~~kindergarden teacher ~~

    ..δεν χρειαζοσουν λεξεις εσύ,,,χεχεχε
    καλη εβδομάδα ραλουκινι!!

    (αυτο το βερτιφικεσιονννννννννννν βγαλτοοοοοοο πλιζ
    εχεις βαλει και 10 γραμματα ..το ατιμο ολο λαθος τα γραφω γκρρρρρ)

     
  • At Δευτέρα, Μαρτίου 12, 2007 8:40:00 μ.μ., Blogger ralou

    εγινε Σεβάκι!
    Μου εχει σπάσει τα νεύρα και μένα. Αλλα έπρεπε για λίγες μέρες μπας και με ξεχασουν οι σπαμερς

     
  • At Δευτέρα, Μαρτίου 12, 2007 10:27:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος

    ralou αν αυτο είναι παιχνίδι, είναι από τα πιο ομορφα παιχνιδια.
    Τα κείμενα σου μου αρέσουν ολα.
    Μερικά όμως όπως αυτο ειναι τα πιο ομορφα.
    Να γράφεις πιο συχνά έτσι.

    No blog yet.

     
  • At Δευτέρα, Μαρτίου 12, 2007 11:22:00 μ.μ., Blogger ralou

    Anonymous, αν υποψιαστώ!
    Αν υποψιαστώ μόνο ότι πληρώνεις το χρεος σου...

     
usefull  View My Public Stats on MyBlogLog.com