Πέμπτη, Ιανουαρίου 04, 2007
Το σπιτικό ψωμί της δεύτερης ευκαιρίας


(Η συνταγή του μήνα)

Φρεσκοψημένο, ζεστό και μοσχοβολιστό ψωμί από το φούρνο
του σπιτιού.
Να συνοδεύει ένα μικρό κομματάκι φέτας ή γραβιέρας.
Θέλετε να το κάνουμε πιο νόστιμο;
Ας του ρίξουμε λίγο καλό ελαιόλαδο, λίγη ρίγανη και αλατοπίπερο.
Η ας το βάλουμε παρέα με κομματάκια σαλάμι αέρος Λευκάδας, ή με μια κουταλιά τυροκαυτερή και λίγη ντομάτα –στον καιρό της-. Η μήπως λίγο θυμαρίσιο μέλι;
Τι άλλο; Αν εξαιρέσει κανείς το γεγονός ότι, οτιδήποτε είναι νόστιμο είναι επίσης ή αμαρτωλό ή παχυντικό, the sky is the limit!

Φτιάχνω ψωμί στο σπίτι εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Είναι το έξτρα κάτι τι, που προσθέτει στην χαρά ενός οικογενειακού, Κυριακάτικου, εορταστικού ή όχι τραπεζιού. Άσπρο και αφράτο, κιτρινωπό και πυκνό, με μαγιά ή προζύμι όπως και να είναι, προσθέτει μυρωδιές στην κουζίνα μου και διεγείρει την όρεξη και τους σιελογόνους αδένες των συνδαιτυμόνων μου.

Αλλά βέβαια, το ψωμί μου δεν ήταν πάντα τόσο αξιομνημόνευτο!
Τα πρώτα χρόνια έπασχε και αυτό από το γνωστό πρόβλημα του "αλεύρι-όσο-πάρει". Ίσως να έχω ξαναπεί πόσο με μπερδεύει αυτό στις συνταγές. Για να ξέρεις πόσο αλεύρι παίρνει μια συνταγή, πρέπει να ξέρεις και την υφή της ζύμης που πρέπει να προκύψει. Πράγμα που επιτυγχάνεται μόνο μετά από πολλές δοκιμές και άπειρα πιττοειδή και διόλου ορεκτικά κατασκευάσματα.

Αυτά γίνονταν, μέχρι που εμφανίστηκε η Κατερίνα στο σπίτι!

Δέκα χρόνια μετά τον θάνατο της μαμάς, ο πατέρας, μόνος, συνταξιούχος μετά από σαράντα και βάλε χρόνια δουλειάς, στα 72 του, αποφάσισε να παντρευτεί ξανά.
Η Κατερίνα ήταν η δεύτερη σύζυγός του και η δεύτερη ευκαιρία στην ζωή του.

Κάθε φορά που πρέπει να μιλήσω για αυτήν και να την αναφέρω σαν μητριά μου, μου φαίνεται πολύ αστείο και λιγάκι άπρεπο. Η Κατερίνα δεν ήταν απλά η σύζυγος του πατέρα μου. Ήταν η φιλενάδα και ο άνθρωπός μου. Ήταν η γυναίκα που μου στάθηκε, με υπερασπίστηκε και με βοήθησε ίσως περισσότερο και από την μαμά!
Λαμπερή και χαρούμενη, ακούραστη και δυναμική, ξανάνιωσε τον πατέρα, που βρήκε στο πρόσωπο της μια άξια σύντροφο.
Μεγαλωμένη σε χωριό της Μεσσηνίας, γνωστή ράφτρα στην περιοχή μας αλλά και πανάξια μαγείρισσα, έφτιαξε για μας το πιο τέλειο σπιτικό ψωμί που είχαμε δοκιμάσει.
Με λίγο λάδι και γλυκάνισο –απαραίτητα συμπληρώματα για να γίνει τραγανό και ακόμα πιο νόστιμο-
Βέβαια και αυτή το ζύμωνε προσθέτοντας τα υλικά
με το μάτι αλλά κάποια φορά ζυγίσαμε τα υλικά πριν τα χρησιμοποιήσει και αφού έφτιαξε την ζύμη ζυγίσαμε όσα είχαν μείνει. Έτσι είχα ακριβώς τις σωστές αναλογίες.
Η Κατερίνα λοιπόν, έφτιαχνε τα ψωμιά της οικογένειας κάθε φορά που θέλαμε και εγώ απολάμβανα το αποτέλεσμα χωρίς κόπο.
Μέχρι τον θάνατο της μόλις δέκα χρόνια αργότερα.
Χτυπημένη από τον καρκίνο την είδαμε μέσα σε δύο τρία χρόνια να χάνει τις δυνάμεις και το μπρίο της μέσα στην δύνη των χημειοθεραπειών και των ακτινοθεραπειών, των επώδυνων εξετάσεων και της απώλειας της στοιχειώδους ανθρώπινης αξιοπρέπειας που φέρουν όλα αυτά.
Όταν έκλεισε τα μάτια της, ο πατέρας έμεινε αναπάντεχα για δεύτερη φορά χήρος στα 82 του χρόνια και εμένα μου άφησε το κενό της απουσίας της μαζί με την υποχρέωση να φτιάχνω τα ψωμιά της οικογένειας.

Και να λοιπόν, σας παραδίδω την συνταγή:

Σπιτικό ψωμί
1 κιλό αλεύρι
540 γρ χλιαρό νερό
2 φακελάκια μαγιά ξηρή
ένα μικρό φλιτζανάκι λάδι
Αλάτι
Γλυκάνισο
Ελάχιστη ζάχαρη (προαιρετικά)

(Το αλεύρι ας είναι αυτό για όλες τις χρήσεις, ή ολικής άλεσης, ή σπυρωτό κίτρινο, ή ανακατεμένο με λεπτό σιμιγδάλι, ή μείγμα όλων των παραπάνω. Κάθε συνδυασμός δίνει διαφορετικό αλλά εξ ίσου νόστιμο ψωμί.)

Πρώτο βήμα
Διαλύουμε την μαγιά σε χλιαρό νερό. Βάζουμε το αλεύρι σε μπολ και ρίχνουμε το νερό με την μαγιά σε μια λακούβιτσα στην μέση. Προσθέτουμε αλάτι, ζάχαρη και γλυκάνισο. Με την βοήθεια ενός πιρουνιού, ανακατεύουμε λίγο αλεύρι με το υγρό. Σκεπάζουμε την λεκάνη με πανί και αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει η μαγιά.
Προσοχή! Το νερό να μην καίει! Η μαγιά θέλει μόνο θαλπωρή όχι καυτό μπανάκι. Διαφορετικά θα τσουρουφλιστεί, και από τα νεύρα της δεν θα φουσκώσει!
Αν δεν έχετε κάποιο ζεστό μέρος για να γίνει η μαγιά ανάψτε τον φούρνο σε χαμηλή θερμοκρασία για 10 λεπτά και μετά σβήστε τον και βάλτε το μπολ μέσα. Θα χρειαστούν όχι περισσότερα από 20-30 λεπτά. Μετά η μαγιά θα έχει αφρίσει και φουσκώσει και θα είναι έτοιμη για τα περαιτέρω.
Δεύτερο βήμα
Προσθέτουμε το λάδι και ανακατεύουμε τα υλικά με ένα πιρούνι. Μην βάλετε μέσα τα χεράκια σας και κολλήσουν στο υγρό ζυμάρι. Όταν δέσουν τα υλικά, πάρτε λίγο λάδι στα χέρια και ζυμώστε λίγο μέχρι να γίνει ομοιογενές.
Εδώ οι απόψεις και τα γούστα διίστανται.
Όσο περισσότερο ζυμώσετε, τόσο περισσότερο αφράτο και με μικροσκοπικές φούσκες θα γίνει το ψωμί.
Αν ζυμώσετε απαλά και λίγο, το ψωμί θα έχει πιο τριφτή υφή και μπορεί να πετύχετε και τις "κλωστές" στων οποίων την αναγκαιότητα ορκίζεται και η κ. Βέφα!
Τέταρτο βήμα
(Δεν ξέχασα το τρίτο βήμα. Απλά είναι το πιο διασκεδαστικό και το αφήνω για το τέλος)
Βάζουμε την ζύμη σε ταψί και αφήνουμε να φουσκώσει ξανά. Πάλι σε θερμό μέρος, πάλι δοκιμάστε το τρυκ με τον ζεστό φούρνο.
Με την ποσότητα μαγιάς της συνταγής και ένα καλοθερμασμένο κρεβατάκι το ζυμάρι θα φουσκώσει σε 35-45 λεπτά.
Το φουρνίζετε στους 200 βαθμούς και σε περίπου 1 ώρα είναι έτοιμο.
Αν το προτιμάτε πιο τραγανό βγάλτε το από το ταψί και φουρνίστε το λίγο ακόμα πάνω στη σχάρα του φούρνου.

Το τελικό αποτέλεσμα θα είναι χρυσαφένιο και μοσχοβολιστό.

Πάμε τώρα για το ..
Τρίτο βήμα
Ένα ψωμί είναι ένα ψωμί ότι σχήμα κι αν έχει. Αλλά αν έχει και γουστόζικο σχήμα τόσο το καλύτερο. Κουλούρες, καρβελάκια, μαργαρίτες, πλεξίδες, φρατζόλες αλλά και χριστόψωμα, διακοσμημένα με καρύδια ή κόκκινα αυγά το Πάσχα, στολίζουν το τραπέζι και μαρτυρούν την καλονοικοκυροσύνη και το μεράκι σας!
Μην ξεχάσετε να ρίξετε στην επιφάνεια που ζυμώνετε τα σχήματα λίγο σουσάμι ή μαυροκούκι για να κολλήσει καλά και να μην τριφτεί την ώρα που βγάζετε το ψωμί από το ταψί.
Επίσης, μπορείτε να λαδώσετε το ψωμί εξωτερικά πριν το βάλετε να φουσκώσει στο ταψί. Θα κάνει μια υπέροχη τραγανή κόρα.

Έτσι λοιπόν, με τις μυρωδιές να γεμίζουν το σπίτι, σκεφτείτε τι ταιριάζει καλύτερα να συνοδεύσει το ψωμί σας. Η απλά κόψτε μια γωνίτσα και γευτείτε το σκέτο.


Κι αν είναι αμαρτωλό ή παχυντικό, δεν πειράζει.
Μαζέψτε με το δάχτυλο το σουσάμι που έπεσε δίπλα στο πιάτο σας και αισθανθείτε σαν καλοχορτασμένα σπουργίτια μετά από τσιμπούσι δίπλα στο φούρνο της γειτονιάς, όπου η πονετική φουρνάρισσα τα ταΐζει με ότι έμεινε στον πάτο του πανεριού της!

Αν δεν είδατε ακόμα το ποστ του Αθήναιου για ελιόψωμο, κάντε τώρα.

Σε ενα από τα γνωστά εκπληκτικά του κείμενα θα διαφωτιστείτε πληρέστερα και εξόχως πιο γλαφυρά για την κατασκευή ψωμιού.

Εγω απλά υποκλίνομαι!

Ετικέτες

 
posted by ralou at 4:30 μ.μ. | Permalink |


33 Comments:


  • At Πέμπτη, Ιανουαρίου 04, 2007 4:29:00 μ.μ., Blogger nyctolouloudo

    όχι, δεν θα πέσω στην αμαρτία...
    θα πάρω το σουσάμι
    σαν χορτασμένο σπουργίτι...
    είμαι χορτασμένο σπουργίτι...
    είμαι χορτασμένο σπουργίτι...
    είμαι χορτασμένο σπουργίτι...
    είμαι χορτασμένο σπουργίτι...
    ( γμτ, έχω μία πείνα....ωραίο ψωμί είναι!)

     
  • At Πέμπτη, Ιανουαρίου 04, 2007 4:39:00 μ.μ., Blogger ralou

    Μεθυσμενο μου, αν η αμαρτία είναι ζεστή και μοσχοβολιστή συγχωρείται.
    Μια φορά όμως.
    (Την ημέρα!)

     
  • At Πέμπτη, Ιανουαρίου 04, 2007 4:50:00 μ.μ., Blogger Σταυρούλα

    Κορίστια, κι εσείς μαζεύετε τα σουσάμια που μένουν στο τραπέζι ή στο ξύλο με το δάχτυλο?
    Εγώ το κάνω ασυναίσθητα από παιδί!
    Ραλούκα, τέλειο το κείμενό σου! Μόλις σχολιάσω θα πεταχτώ στην κουζίνα να φάω μια φέτα λαδόψωμο (που πήρα σήμερα) με γραβιέρα και μια με μέλι! ;)

     
  • At Πέμπτη, Ιανουαρίου 04, 2007 4:57:00 μ.μ., Blogger ralou

    Μα να πάει χαμένο στο σουσαμάκι, έτσι ξεροψημένο που πέφτει από το ψωμι!
    Αδύνατον renata μου!

     
  • At Πέμπτη, Ιανουαρίου 04, 2007 6:27:00 μ.μ., Blogger tassoula

    A!ΟΧΙ!!
    ΝΤΡΟΠΗ!!!
    ΤΙ ΜΑΣ ΚΑΝΕΙΣ ΤΩΡΑ?????
    :))

     
  • At Παρασκευή, Ιανουαρίου 05, 2007 4:20:00 π.μ., Blogger Jason

    Οι μεγαλύτερες απολαύσεις στη ζωή, λέει, ή ανήθικες είναι ή παχαίνουν.
    Τούτη εδώ ηθικότατη είναι, αλλά πάντως παχαίνει.
    Εμείς, όμως, που και νέα παιδιά είμαστε και δεν κολλάμε και πουθενά, δεν έχουμε πρόβλημα. :)
    Ευχαριστούμε, Ραλλού...

    Καλή χρονιά και χρόνια πολλά!

     
  • At Παρασκευή, Ιανουαρίου 05, 2007 10:24:00 π.μ., Blogger dodo

    Παχυντικό, μπορεί. Αμαρτωλό όμως, όχι, το καημένο το ψωμάκι. Ευλογημένο είναι- "νάχει μιά δουλειά να βγάζει το ψωμί του" δεν λέμε; :)

    Θα ξαναπώ πόσο μ' αρέσει ο τρόπος που παρουσιάζεις τις συνταγές: η αναφορά σε αναμνήσεις και πρόσωπα στον πρόλογο, η αμεσότητα και το χιούμορ στις οδηγίες, το αισιόδοξο κλείσιμο στο τέλος!

     
  • At Παρασκευή, Ιανουαρίου 05, 2007 2:55:00 μ.μ., Blogger ralou

    Με μια λεπτότατη φετούλα τυρί light ίσως Τασούλα;
    Μπορούμε να βρούμε άπειρους τρόπους για να καθησυχάσουμε τις ενοχές μας.
    Για ρώτα και εμένα!

    Έλα, jason παλικάρι μου!
    Μην ξύνεις και συ πληγές. Για μας τους λιγότερο νέους δεν είναι το ίδιο.
    Και αν στην ζωή μας μπορούμε να ανεχτούμε λίγη -ή πολλή- αμαρτία και ανηθικότητα, δυστυχώς δεν μας επιτρέπονται λίγα ακόμα γραμμάρια σωματικού λίπους.
    Γιατί η ανηθικότητα και η αμαρτία μπορεί να μας στέλνει στην κόλαση, μερικά κιλά παραπάνω όμως μας εξοβελίζουν στον καιάδα της κοινωνικής απομόνωσης.

    Αλλά, αν κρατάμε στο χέρι μια γωνιά ζεστό ψωμάκι... δεν πειράζει.


    Και όποιος έχει αντίρρηση να μου το πει ! !

     
  • At Παρασκευή, Ιανουαρίου 05, 2007 2:59:00 μ.μ., Blogger ralou

    dodos, να ξαναπώ ότι αγαπάω ιδιαίτερα το ότι σχολιάζεις τα ίδια τα κείμενα.
    Εχεις καταλάβει ότι μ αρέσει και με φιλοδωρείς συστηματικά με τέτοια σχόλια.
    Δεν ξέρω αν αυτό με κάνει γραφική, αλλά πραγματικά το χαίρομαι.
    Νάσαι καλά!

     
  • At Παρασκευή, Ιανουαρίου 05, 2007 7:29:00 μ.μ., Blogger jul

    Ραλου μου γλυκεια...ειναι το πρωτο και μοναδικό πόστ που τύπωσα ποτε...και το κολλησα στο ψυγείο για να το φτιαξω...(μαλλον το αλλο Σαββατο) θα το δώσω και στην μαμα μου που ασχολείται με αυτα:)
    Αααααααααααααχ Ραλου μου..εισαι φοβερη:):):)
    Παλι μούτι θα κανω την κουζίνα...:Ρ

     
  • At Παρασκευή, Ιανουαρίου 05, 2007 8:34:00 μ.μ., Blogger Φωτούλα Τζιώντζου

    Μ' αρέσει το ψωμί. Καλό σου βράδυ.

     
  • At Παρασκευή, Ιανουαρίου 05, 2007 8:34:00 μ.μ., Blogger Φωτούλα Τζιώντζου

    Και δε κατάλαβα τα "μεθυσμένα χρώματα" θα πάρουν όλο το σουσάμι;

     
  • At Παρασκευή, Ιανουαρίου 05, 2007 8:40:00 μ.μ., Blogger tassoula

    Κοιτα να δείς (εκφραση και αυτή).Γιατί εμείς που έχουμε τα παραπάνω μας να μην στέλνουμε στην γωνία τους άλλους?????
    ΜΠΟΥΧΑΧΑΧΑ!!!
    Πάντως πέρα απο την πλάκα θα το κάνω το ψωμί και θα σου πω εντυπώσεις!!
    Σμουουουτς!!

     
  • At Παρασκευή, Ιανουαρίου 05, 2007 10:50:00 μ.μ., Blogger ~~kindergarden teacher ~~

    Αχχχχχχχχ/.ζεστο σπιτικό ψωμάκι μολις βγηκε απο το φουρνο μετο βουτυρακι να λιωνει πανω τουυυυυυ
    ...,μμμμμμμμμμμμμμμμμμμμμμμμμμμμμμμμμμ
    τυφλα να εχουν τα καλύτερα φαγητά αυτην την ώρα...μοσχομυρισες παλι το μπλογκοχωριο ραλουκα ....

     
  • At Σάββατο, Ιανουαρίου 06, 2007 2:24:00 π.μ., Blogger lemon

    Αχ, γιατί να πεθαίνουν οι πιο ζωντανοί, οι πιο κεφάτοι, οι πιο καλότροποι άνθρωποι, αυτοί ίσα-ίσα που έχουν τη μεγαλύτερη αγάπη για τη ζωή? γιατί? τι παιχνίδι της ζωής περίεργο είναι αυτό? πως θα το πάρουμε απόφαση οτι ΕΤΣΙ είναι?....
    Σε φιλώ, καλή χρονιά,
    θα τυπώσω τις οδηγίες για την (μικρότερη) αδελφούλα μου, που είναι μερακλού με κάθε τι χειροποίητο και σπιτικό..!

     
  • At Σάββατο, Ιανουαρίου 06, 2007 8:22:00 μ.μ., Blogger ralou

    julia, στο υπόσχομαιότι καθόλου δεν θα γίνει έτσι η κουζίνα σου.
    Ειναι απίστευτα απλό να φτιάξεις ψωμί. Λίγα υλικά και λίγος παραπάνω χρόνος αναμονής από ότι συνηθως στην κουζίνα.
    Αμα το φτιάξεις μια δυο φορές μετά είναι απλό.
    Τωρα πια στο σπίτι, λέμε "δεν φτάχνουμε κανένα ψωμί" έτσι για πλάκα. Δυο ωρες αργότερα τσακονόμαστε για το σουσάμι ;)

     
  • At Σάββατο, Ιανουαρίου 06, 2007 8:29:00 μ.μ., Blogger ralou

    Εφτιαξα σήμερα μια κουλούρα με πλεξίδα νερίνα. Με πολύ πολύ σουσάμι για να περισσέψει για όλους καλό μου!

    Δεν ξέρω αν είναι άκομψο να μαζεύεις το σουσάμι που έπεσε δίπλα στο πιάτο σου σε ενα τραπέζι, αλλά οι άνθρωποι που το κάνουν μου στέλνουν ενα μήνυμα.
    "Ειμαι φίλος και δεν ντρέπομαι να το δείξω"

     
  • At Σάββατο, Ιανουαρίου 06, 2007 8:36:00 μ.μ., Blogger ralou

    Ναι, τασσούλα μικρή μου!
    Κλαίνε οι χήρες κλαίνε κι οι παντρεμένες!
    Μολις το φτιάξεις, άνοιξε λίγο το παράθυρο να βγουν οι μυρωδιές στην γειτονιά και άσε τις ανορεξικές να κλάινε την μοιρα τους!

    Αχ! την είπα την κακία μου!
    Δύο σμουτς και σε σένα!



    Βουτυράκι ε;
    Kαι δοντάκια από τις μικρές σου να χωνονται απολαυστικά...
    Πολύ καλή ιδέα sevarose!
    Δεν το συνηθίζω αλλά τώρα που το λές..
    Και δεν είχα δει το σχόλιο το πρωί που το έφτιαξα!

     
  • At Σάββατο, Ιανουαρίου 06, 2007 8:43:00 μ.μ., Blogger ralou

    Α χα! lemon!
    Μήπως αυτό είναι συμπαντική συνομωσία για να μην είμαστε χαρούμενοι και αισιοδοξοι άνθρωποι;
    Δεν φαντάζομαι!
    Το σύμπαν μας αγνοεί και αδιαφορεί για την ελαχιστότητα μας.

    Αν μπορούμε ωστόσο να είμαστε
    "οι πιο ζωντανοί, οι πιο κεφάτοι, οι πιο καλότροποι άνθρωποι" και φύγουμε νωρίς δεν πειράζει.
    Ελπίζω, μια γωνιά ζεστό ψωμί να προλάβει να μας βάλει κάποιος στο χερι για το ταξίδι, πριν φύγουμε.

     
  • At Σάββατο, Ιανουαρίου 06, 2007 10:03:00 μ.μ., Blogger Φωτούλα Τζιώντζου

    Ή ίσως είμαι φίλος και δε χρειάζεται να το λέω.

     
  • At Κυριακή, Ιανουαρίου 07, 2007 4:42:00 μ.μ., Blogger Stavros Katsaris

    Δεν μας έφταναν όλες οι αμαρτίες που φάγαμε όλες αυτές τις μέρες μας έβαλες τώρα και το ποστ με το ψωμί για να μας αποτελειώσεις!

    Μπράβο μπράβο να μου θυμίσεις να σε τιμωρήσω όταν βρεθούμε!!!

     
  • At Κυριακή, Ιανουαρίου 07, 2007 10:28:00 μ.μ., Blogger ralou

    νερίνα you've got mail!

    Σταύρο αμα συναντηθουμε υπόσχομαι να μοιράσω κουλούρες και νάναι ακόμα ζεστές από το φούρνο!

     
  • At Δευτέρα, Ιανουαρίου 08, 2007 3:17:00 μ.μ., Blogger An-Lu

    Καλή Χρονιά!!!
    Άντε να φτιάξω κανάκαρβελάκι μες στην εβδομάδα!

     
  • At Δευτέρα, Ιανουαρίου 08, 2007 4:23:00 μ.μ., Blogger ralou

    Με σουσάμι γοργόνα μου!
    Μην ξεχάσεις το σουσάμι!

     
  • At Δευτέρα, Ιανουαρίου 08, 2007 11:22:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος

    KJDH KSDJHF LKSJHFKSLJHF LKJH KLJFΛ΄ΚΔΞΣΦ ΣΚΔΦΞΛΣΔΚΦΞ΄ΣΛΔΚΦΞ΄ΛΔΣΦ

     
  • At Τρίτη, Ιανουαρίου 09, 2007 2:31:00 μ.μ., Blogger ΗΛΙΑΧΤΙΔΑ

    Και μπορείς να βάλεις & λίγο μαύρο σουσαμάκι από πάνω που του δίνει κι αυτό ωραία ευωδιά! Αλλά κι ο γλυκάνισος άλλο πράγμα!!!
    Όχι πως ζυμώνω, μια-δυό φορές όμως το έχω κάνει για τραπέζι σε πολύ αγαπημένα μου πρόσωπα κι ενθουσιάστηκαν! Μακάρι να είχα χρόνο... Ίσως αργότερα που θα μεγαλώσει λιγάκι & το μωρό να το ξανακάνω!
    Ralou μου, μήπως έχεις δοκιμάσει αυτά τα ειδικά φουρνάκια-αρτοπαρασκευαστές; Γατί σκέφτομαι καιρό τώρα να πάρω ένα αλλά δεν ξέρω αν θα μείνω ευχαριστημένη;;;
    Πάντως σ΄ευχαριστούμε γλυκιά Ralou που για άλλη μια φορά μας έδειξες πως γι΄αυτούς πουα γαπάμε πρέπει να βρίσκουμε το χρόνο που τους αξίζει... Μπράβο σου & να είσαι καλά να μας "ξυπνάς"!

     
  • At Τρίτη, Ιανουαρίου 09, 2007 3:43:00 μ.μ., Blogger Typos Nyxterinos

    Άντε, Ραλού... απ' τη μια εσύ, από την άλλη ο Αθήναιος...

    Γειά σου γλυκειά μου, καλή μοσχοβολιστή, γλυκιά χρονιά...

     
  • At Τρίτη, Ιανουαρίου 09, 2007 3:55:00 μ.μ., Blogger ralou

    Μαυρο σουσάμι είναι αυτό που λέω "μαυροκούκι" στην συνταγή Ηλιαχτίδα. Μ αρέσει, αλλά θέλει λίγο γιατί είναι πολύ εντονη η γευση του για τα γούστα μου. Πιπερίζει λιγάκι. Αν δεις στην πρώτη φωτό έχω βάλει και τα δύο σουσάμι και μαυρο σουσάμι. Ειναι πολυ όμορφο πάνω στο ψωμί.
    Αρτοπαρασκευστή δεν έχω, αλλά έχει μια συγγένισσα μου και μας φτιάχνει στα δικά της τραπέζια. Αν δεν έχεις χρόνο ή ιδέα είναι πολύ καλή. Το μόνο που δεν μου αρέσει είναι που το ψωμί που φτιάχνει μοιάζει λίγο με το ψωμί για τοστ. Με πολύ μικρές φουσκίτσες και ελαστικό.
    Βέβαια, ακόμα και ετσι είναι ψωμί με τα καλά δικά σου υλικά και όχι του φούρνου.
    Επίσης έχει χρονοδιακόπτη που σου επιτρέπει να προγραμματίζεις το ψήσιμο να αρχίσει και να τελειώσει όποτε το θές εσύ και να έχεις το ψωμί σου ζεστό ζεστό!
    Πάρε τον τώρα και αμα μεγαλώσει με το καλό το μωρό σου μπες στον κόπο να το φτιάχνεις με τα χεράκια σου.
    Οπως λέει και ο Αθήναιο στο πόστ που έχω στο λινκ η σχέση του ανθρωπου με την ζύμη είναι κάτι παραπάνω από μια παρασκευή ενός τροφίμου.
    Ομως μην διστάσεις να πάρεις την συσκευή. Ειναι απίστευτα απλή στην χρήση της και ξεχνάς τελείως τους μπελάδες και ανακατωσούρες στην κουζίνα

     
  • At Τρίτη, Ιανουαρίου 09, 2007 4:02:00 μ.μ., Blogger ralou

    Καλή χρονιά νυχτερινέ τύπε!

    Το ψωμί είναι μια τροφή δεμένη στενά με τις βασικές φαγητικές μας συνήθειες.

    Οι σάλτσες οι δικές μου και του Αθήναιου είναι μόνο για καλλωπισμό ενός ποστ.

    Η ουσία, είναι αυτή η μυρωδιά μιας ζεστής γωνιάς ενος φρεσκοψημένου ψωμιου που μιλάει στο μυαλό μας και ξυπνάει αρχέγονες μνήμες στο υποσυνείδητο μας!

     
  • At Τετάρτη, Ιανουαρίου 10, 2007 2:01:00 π.μ., Blogger Αρί-μαρί

    Μμμμ...Ξαφνικά με έπιασε μια πείνα για φρέσκο σπιτικό ψωμάκι!
    Η πιο διασκεδαστική συνταγή που έχω διαβάσει!
    Να'σαι καλά γλυκιά μου για την ωραία συνταγή...
    Θα την φτιάξω κι ελπίζω να μην το φάω όλο μόνη μου!

     
  • At Τετάρτη, Ιανουαρίου 10, 2007 11:35:00 π.μ., Blogger ralou

    Καλως μα ήλθες asimenia!

    Καλή επιτυχία όταν το φτιάξεις.
    Και πρόσεξε! Μην έχεις ενοχές που το τρως. Χάνεται έτσι η μιση χαρά.

     
  • At Παρασκευή, Ιανουαρίου 12, 2007 9:20:00 π.μ., Blogger An-Lu

    Άσχετο: Έχω γάτα, πέρνα από το μαγαζί να την δεις!

     
  • At Παρασκευή, Φεβρουαρίου 12, 2010 3:54:00 μ.μ., Anonymous kalliope

    μπορεί να είδα το blog και όλα αυτά τα ωραία που γράφεις καπως καθηστερημένα, ειδικά το ψωμι που μόλις σήμερα αποφάσισα να φτοίαξω, αλλά πιστεύω αξίζει τον κόπο. Νομίζω ότι θα γίνει υπέροχο περιμένω να ψηθεί!!!!

     
usefull  View My Public Stats on MyBlogLog.com