Παρασκευή, Δεκεμβρίου 01, 2006
O σιμιγδαλένιος χαλβάς της Αγγελικής
Η –πρώτη- συνταγή του μήνα.

Η θεία Αγγελική ήταν μια ωραία γυναίκα.
Με φωτεινό πρόσωπο, πλατύ χαμόγελο και ανεξάντλητη, αγαπησιάρικη, φιλόξενη διάθεση.
Γεννήθηκε στην Ηλεία όπου η οικογένεια του πατέρα ήλθαν πρόσφυγες από το Αϊβαλί και τα Μοσχονήσια στις αρχές του αιώνα. Πέρασε ωστόσο τα νεανικά της χρόνια στην Θεσσαλονίκη, σε συγγενική οικογένεια επίσης προσφύγων και παντρεύτηκε εκεί ένα θηριώδη μακεδόνα οικοδόμο.
Κάποια στιγμή, ήλθε στην Αθήνα και μεγάλωσε εδώ τους τρεις γιους της.

Όταν διάβασα την "Λωξάντρα" της Μαρίας Ιωαννίδου, ήξερα ακριβώς με ποιο πρόσωπο να την ταυτίσω στο μυαλό μου.

Η θεία Αγγελική ήταν μια γλυκιά γυναίκα, που ήταν υπέρβαρη και διαβητική και που πέθανε νωρίς στα 57 της από επιπλοκές του διαβήτη.
Όσο ζούσε στην Αθήνα, το σπίτι της ήταν πόλος έλξης του σογιού. Οι ονομαστικές γιορτές των ανδρών της οικογένειας ήταν αφορμή για τα μνημειώδη τραπέζια της όπου ετοίμαζε μονάχη της δεκάδες πιάτα, το ένα πιο νόστιμο από το άλλο.
Τα καλύτερα ωστόσο ήταν τα έκτακτα τραπέζια. Όταν πηγαίναμε απογεύματα Κυριακής κυρίως για καφέ, μας κράταγε μέχρι αργά και για φαγητό. Πρώτα καλούσε και τα άλλα δύο αδέλφια της με τα παιδιά τους και μετά με την μεγαλύτερη ευκολία και ευχαρίστηση, έμπαινε στην κουζίνα και ετοίμαζε φαγητό με ότι έβρισκε στα ντουλάπια της.
Έχοντας να θρέψει τρία αγόρια στην ανάπτυξη και ένα χειρώνακτα σύζυγο, όλο και κάτι της βρισκόταν για να μαγειρέψει.
Ομελέτες, κεφτεδάκια, σαλάτες, το υπόλοιπο του μεσημεριανού φαγητού, πατάτες τηγανητές, πρόχειρα τυροπιτάκια με φύλλο που άνοιγε επί τόπου, ετοιμάζονταν με ταχύτητα και μια ώρα μετά βρίσκονταν στο τραπέζι.
Στο χρόνο της αναμονής, εμείς τα πιτσιρίκια –μαζευόμαστε τουλάχιστον οκτώ αδελφοξάδελφα- παίζαμε στα υπνοδωμάτια κάνοντας σαματά στα ξύλινα πατώματα που είχαν και εκείνη ερχόταν κρατώντας πότε ένα κεφτεδάκι, πότε το πρώτο καυτό τυροπιτάκι για να τρατάρει όποιο στοματάκι έβρισκε πρώτο.
Ταυτόχρονα πεταγόταν και μέχρι το σαλόνι με την αλευρωμένη ποδιά της για να ακούσει το τελευταίο σκαμπρόζικο αστείο από τον θείο Γιώργο που είχε τεράστιο απόθεμα από αυτά.
Μετά καθόμαστε στο τραπέζι, εμείς τα παιδιά στην κουζίνα, γεμάτη ακόμα από τις μυρωδιές του φαγητού, με την όρεξη οξυμένη και τα μάγουλα κατακόκκινα από την ζέστη και το παιχνίδι.
Δεν υπήρχε άνθρωπος στο σόι που να μην λαχταρούσε τα έκτακτα τραπεζώματα της θείας Αγγελικής.
Με το που τελείωνε το φαγητό, οι υπόλοιπες γυναίκες της συντροφιάς μάζευαν τα πιάτα και ετοίμαζαν καφέδες για τους άντρες. Η ίδια χωνόταν πάλι στην κουζίνα για το κλου της βραδιάς που ήταν το επιδόρπιο.
Σιμιγδαλένιος χαλβάς.
Ένα εξαιρετικό κατασκεύασμα, μυρωδάτο και ζεστό, στολισμένο στην μεγάλη πιατέλα με σύννεφα κανέλας απόπάνω και κομματάκια ασπρισμένου αμύγδαλου μέσα. Δεν το φορμάριζε στις γνωστές φόρμες του κέικ. Με δύο κουτάλια έπιανε τον έτοιμο χαλβά και έφτιαχνε μικρά σχήματα σαν πέταλα λουλουδιού, που τα αράδιαζε προσεχτικά το ένα πλάι στο άλλο. Ο καθένας έπαιρνε τέτοια κομματάκια στο πιάτο του και η Αγγελική που είχε φτιάξει συγκεκριμένο αριθμό ανάλογα με τους καλεσμένους της, πρόσεχε μην, κάποιος πιο λαίμαργος, χαλάσει την διανομή.
Την συνταγή για τον χαλβά την έδινε πρόθυμα σε όποια από τις άλλες θείες την ήθελε, αλλά καμιά από αυτές –ούτε και η μαμά- κατάφερναν να τον πετύχουν όπως αυτή.
Φτιάξτε τον και σεις στα γρήγορα ένα χειμωνιάτικο βράδυ που λαχταράτε γλυκό. Οι μυρωδιές θα γεμίσουν το σπίτι και θα θερμάνουν τις καρδιές σας. Είναι πολύ απλός στην κατασκευή του

Ιδου η συνταγή.

Χαλβάς Σιμιγδαλένιος

¾ του ποτηριού λάδι
2 ποτήρια σιμιγδάλι χονδρό

2 ½ του ποτηριού ζάχαρη
4 ποτήρια νερό
Κανέλα τριμμένη και ελάχιστο γαρίφαλο τριμμένο
Μια χούφτα αμύγδαλα ασπρισμένα.

Βάλτε να βράσει το νερό, ρίξτε μέσα την ζάχαρη και ανακατέψτε μέχρι να διαλυθεί.
Σε άλλη κατσαρόλα ρίξτε το λάδι, αφήστε το να κάψει λίγο και ρίξτε το σιμιγδάλι. Ανακατέψτε συνέχεια μέχρι το σιμιγδάλι να πάρει σκούρο χρώμα. Όσο πιο πολύ καβουρδίζεται τόσο πιο έντονη γεύση θα πάρει.
Προσθέστε με μια κουτάλα το νερό με την ζάχαρη. Προσεκτικά! Αναβράζει τρελά λόγω της διαφοράς θερμοκρασίας και οι πρώτες κουταλιές νερού θα το κάνουν να μοιάζει με Βεζούβιο σε ώρα δράσης. Ρίξτε και τα μπαχαρικά.
Η συνέχεια είναι το πιο ζόρικο σημείο της εκτέλεσης της συνταγής γιατί θέλει .. μπράτσα. Το υλικό στην κατσαρόλα γίνεται όλο και πιο βαρύ και κολλώδες γιατί στεγνώνει σιγά – σιγά. Πρέπει να το ανακατεύετε μέχρι να ξεκολλάει από τα τοιχώματα της κατσαρόλας, οπότε είναι έτοιμο.
Ρίξτε τα αμύγδαλα και φορμάρετε όσο είναι ζεστό. Αναποδογυρίστε σε πιατέλα, ρίξτε κι άλλη κανέλα από πάνω και είναι έτοιμο.

Στην μεταμοντέρνα εκδοχή μπορούν να παίξουν και άλλα μυριστικά όπως για παράδειγμα ελάχιστη τριμμένη μαστίχα.
Στην δική μου εκδοχή παίζει πάντα προσθήκη μιας ή δύο κουταλιών μελιού από πάνω για την μυρωδιά, όπως και η αντικατάσταση των αμυγδάλων με καρύδια, για χατίρι των καρυδοφάγων συζύγου και πατέρα.

Όμως δεν τελείωσα με την θεία Αγγελική.
Μόλις ετοιμαζόμασταν να φύγουμε πια, μαζί με τις χαιρετούρες και τα φιλιά, μας πάσαρε στο χέρι και ένα πλαστικό σακουλάκι με το "περίσσευμα" του χαλβά, προσεκτικά μοιρασμένο ανάλογα με τα άτομα της κάθε οικογένειας κάνοντας τα μάτια των περισσότερων να φωτίζονται από προσμονή για την συνέχεια της γευστικής απόλαυσης της βραδιάς, καμιά φορά και λαθραία στην μέση της νύχτας.

Όσο για τον λόγο που ο χαλβάς –αλλά και όλα τα γλυκά που
έφτιαχνε η Αγγελική- ήταν πάντα πιο νόστιμος από αυτούς που έφτιαχναν οι υπόλοιπες.. Ε λοιπόν, πήρε το μυστικό στον τάφο της!
Αλλά εγώ που το έψαξα το πράγμα όταν άρχισα να φτιάχνω γλυκά στο σπίτι μου το ανακάλυψα όταν από λάθος πρόσθεσα ένα ακόμα υλικό στο μίγμα.

Και βέβαια θα σας το πω βρε κουτά!
Στα σχόλια, γιατί πάλι μου βγήκε μεγάλο το ποστ.

Ετικέτες

 
posted by ralou at 11:26 π.μ. | Permalink |


36 Comments:


  • At Παρασκευή, Δεκεμβρίου 01, 2006 11:30:00 π.μ., Blogger ralou

    Λοιπόν, το μυστικό που κάνει τα γλυκά πιο νόστιμα είναι βέβαια το αλάτι.
    Μια γερή πρέζα αλάτι σπάει την υπερβολική γλύκα και τον κάνει πιο εύγευστο.
    Υποθέτω πως γνωρίζετε αυτό το τρυκ. Σ' όλα τα φαγητά λίγη ζάχαρη και σ' όλα τα γλυκά λίγο αλάτι.
    Ειδικά για τα γλυκά, ακόμα και τα γλυκά κουταλιού, τις μαρμελάδες και τα σιροπιαστά, δίνει την διαφορετική γεύση που τα κάνει να ξεχωρίζουν.
    Και μιας και το έφερε η κουβέντα, για βάλτε και στα κέικ σας την επόμενη φορά που θα τα φτιάξετε, λίγο πιπέρι! Ναι μαύρο πιπέρι. Η προσθήκη του μπουστάρει την γεύση αφάνταστα. Αλλά λίγο ε; Μην κάψετε και την γλωσσίτσα σας!

    Άντε! Όλα τα μυστικά σήμερα θα σας τα πω μου φαίνεται.

     
  • At Παρασκευή, Δεκεμβρίου 01, 2006 1:15:00 μ.μ., Blogger tassoula

    Καμία απο τις παλιές νοικοκυρές δεν έδινε όλη την συνταγή.Πονηρές γυναίκες....Χμμμ!!!
    Πάντως τον χαλβά θα τον κάνω..
    "Μυρίζει" πολύ ωραιά ο τρόπος που μας ευχήθηκες καλό μήνα!!

     
  • At Παρασκευή, Δεκεμβρίου 01, 2006 1:24:00 μ.μ., Blogger ralou

    Βλέπεις τασούλα, η συνταγές των φαγητών ήταν ενα όπλο στα χέρια τους στην προσπάθεια να προβληθούν και να ξεχωρίσουν.
    Αλλά εγώ δεν το κάνω!
    Αγαπάω πολύ το φαγητό για να του το κάνω αυτό.
    Καλό μήνα μικρή μου!
    χχ

     
  • At Παρασκευή, Δεκεμβρίου 01, 2006 1:40:00 μ.μ., Blogger ΗΛΙΑΧΤΙΔΑ

    Γλυκιά μου Ralou, σου εύχομαι κι εγώ να έχεις ένα πανέμορφο μήνα! Όχι, δεν το ήξερα για το αλάτι, για τη ζάχαρη οκ, αλλά ούτε για το αλάτι ούτε βέβαια για το πιπέρι... Εννοείτα πως το χαλβά θα τον φτιάξω (τον έφταιαχνα αλλά χωρίς το μέλι & πολύ μου άρεσε η ιδέα), αλλά όχι σήμερα γιατί τώρα θα φτιάξω εκμέκ! Θα κάνω κι εγώ ένα ωραίο τραπέζι σε 15 συγγενείς την Κυριακή το μεσημέρι, οπότε θα το φτιάξω από σήμερα για να παγώσει καλά. Το δικό μου μυστικό στο εκμέκ είναι όχι ξηροί καρποί ανάμεσα στο κανταίφι & τις κρέμες, αλλά ινδοκάρυδο, ενώ στο σιρόπι αντί για νερό βρύσης, ανθόνερο. Γίνεται πιό ελαφρύ & μυρωδάτο!
    Φιλιά καλή μου, καλές γιορτές να περάσουμε!

     
  • At Παρασκευή, Δεκεμβρίου 01, 2006 2:03:00 μ.μ., Blogger ralou

    Μου αρέσει η ιδέα με το ινδοκάυδο ηλιαχτίδα, αλλά δεν κατάλαβα για το ανθόνερο.
    Εννοείς όλο το νερό πυ χρειαζεται να είναι ανθόνερο ή απλά το αρωματίζεις με μια δύο κουταλιές;

    Ααα! τι ωραία!
    Τι μυστικά που θα αποκαλυφθούν αν συνεχίσει το πράγμα έτσι!!!

     
  • At Παρασκευή, Δεκεμβρίου 01, 2006 7:11:00 μ.μ., Blogger ci

    Πολύ όμορφο ποστ! Σα να διαβάζω για τη γιαγιά μου:)
    Με τράβηξε ο τίτλος γιατί ο χαλβάς είναι από τα αγαπημένα μου γλυκά, και ειδικά με τον τρόπο σερβιρίσματος που περιγράφεις.
    (Πάντως περιμένω τη συνέχεια,για να πω κι εγώ το δικό μου εξτρά υλικό!)

    Καλό μήνα!

     
  • At Παρασκευή, Δεκεμβρίου 01, 2006 9:12:00 μ.μ., Blogger Φωτούλα Τζιώντζου

    Κατ' αρχή να υποθέσω ότι η λάμπα στη κουζίνα είναι εντάξει, εκτός εαν τον έφτιαξες το χαλβά στο μπάνιο των ξένων, όπως θα έκανα εγώ στη θέση σου.
    Στη συνέχεια, χαλβά με αυτόν τον άντρα δε τρώμε, ο προηγούμενος του είχε αδυναμία, αλλά θα δοκιμάσω να τον φτιάξω την επόμενη φορά που θα εξαφανιστείς. Τελικά οι κατσαρόλες και γενικώς τα κουζινικά στη σχέση μας παίζουν το ρόλο του λυχναριού του αλλαντίν. Με τη κατάλληλη κίνηση τη κατάλληλη στιγμή και να σου πάλι η Ραλλού στο οπτικό μου πεδίο με το χαλβά στο χέρι.
    Καλό σου μήνα

     
  • At Σάββατο, Δεκεμβρίου 02, 2006 10:58:00 π.μ., Blogger Debby

    Στην μαμά μου αρέσει ο χαλβάς. Σε μένα όχι ιδιαίτερα. Μου είναι too much (πολύ γλυκός). Αλλά ακούγεται εύκολος και ίσως τον κάνω στο χωριό για την μαμά. Της αρέσουν πάρα πολύ όλα τα "υπερβολικά" γλυκά. Του κουταλιού για παράδειγμα που εγώ τρώω ίσα ίσα ένα πολύ μικρό κομμάτι γιατί μετά ανατριχιάζω από την πολύ γλυκάδα!

     
  • At Σάββατο, Δεκεμβρίου 02, 2006 4:56:00 μ.μ., Blogger Σταυρούλα

    Ραλούκα, καλό μήνα! Α, εσύ έχεις κακό σκοπό, να μας παχύνεις! :)
    Εγώ τον προτιμώ -η τεμπέλα- να μου τον σερβίρουν έτοιμο! Φιλιάά

     
  • At Σάββατο, Δεκεμβρίου 02, 2006 11:06:00 μ.μ., Blogger Εύα

    εκτος δλδ απο την αγαπη που βαζεις σε αυτο το γλυκο,στο οτιδηποτε φτιαχνεις,υπαρχει κι αλλο μυστικο;
    Αν δεν το αγαπας δεν πετυχαινει με τιποτα,πιστεψε με!Το βλεπω στα φυτα μου και στα καθε λογης παρασκευασματα μου...τα μελομακαρονα ερχονται οσονουπω,χαχα!

     
  • At Σάββατο, Δεκεμβρίου 02, 2006 11:06:00 μ.μ., Blogger ~~kindergarden teacher ~~

    ...τρελλαινομαι για χαλβα ..........μμμμμμμμμμ..δεν το πετυχαινω παντα ,,θα δοκιμασω την δικία σου συνταγή μπας και γινει κατι
    καλο μας ..γλυκο...μήνα!

     
  • At Σάββατο, Δεκεμβρίου 02, 2006 11:58:00 μ.μ., Blogger maika

    κοίτα να δεις τώρα... ήρθα για πρώτη φορά κι έπεσα πάνω στον αγαπημένο μου χαλβά... μήπως να το πάρω για σημάδι??? ...και δεν το παίρνω??!! καλό μου φαίνεται...
    Εκτός του ότι γράφεις υπέροχα ξέρεις και συνταγές και μυστικά και τα λες κιόλας.... Τέλειο!!
    Μια γειτόνισσά μου , στην Αίγινα, όταν της ζήτησα να μου πει πως φτιάχνει την υπέροχη τυρόπιτά της με μπεσαμέλ,νομίζω,
    έκανε και καλά πως μου τα είπε όλα τα κόλπα κι εγώ κόντεψα να κάψω και την κατσαρόλα...άρπαξε το αλεύρι γρήγορα και μετά ,το ανακάτεμα με το βούτυρο και το γάλα έκαναν έναν στόκο μούρλια.... Κάτι δε θα μου είπε.... δεν μπορεί....
    Καλό μήνα!!!

     
  • At Κυριακή, Δεκεμβρίου 03, 2006 1:46:00 μ.μ., Blogger ma.beez

    Γεια σου ralou με τις μεγάλες αλλαγές.
    Μου αρέσουν οι μεταπτώσεις σου γιατί δεν βαριέται κανείς μαζί σου. Κάθε φορά μια εκπληξη.
    Εγώ βάζω λιγότερη ζάχαρη στο χαλβά, δεν μας αρέσει να μας λιγώνει, αλλά έτσι τρώμε περισσότερο. Κακό κι αυτό.
    Νομίζω πως το πολύ σημαντικό όπως είπες κι εσύ είναι το καλό καβούρντισμα για να μη λασπώσει.
    Άντε καλό γιορτινό μήνα.

     
  • At Κυριακή, Δεκεμβρίου 03, 2006 5:40:00 μ.μ., Blogger SpirosKappa

    Πάω να πώ (να, τώρα δα) στη γυναίκα μου να τον φτιάξει αλλά ralou.
    Στον επόμενο τόνο (ημέρα ήθελα να πω)
    θα σου γράψω το αποτέλεσμα.
    Νάσαι πάντα καλά και σου εύχομαι καλό μήνα.

     
  • At Κυριακή, Δεκεμβρίου 03, 2006 9:17:00 μ.μ., Blogger ralou

    Πω πω!
    τρεις καινούγιοι φίλοι σήμερα!

    Καλως ήλθατε maika, citronela και s.k.k.
    Eδω κερνάμε καφέ και κουλουράκια τους νέους φίλους αλλά σημερα πέσατε στον χαλβά οπότε σερβιριστείτε!

    citronela, ανυπομονώ! Εχεις φαγητικό μυστικό; Πες το, πες το, γιατί με έβαλες στα αίματα!
    Καλό μήνα και σε σένα!

    Παρ όλο που φερθήκαμε σαν κακες συμπεθέρες στο ποστ της seavose.. maika νερό και αλάτι!
    Μακριά από τις προστριβές σε ότι έχει να κάνει με τον μονάκριβό μου, είμαι καλός άνθρωπος!
    Ελα, σε τρατάρω τρία φυλλαράκια χαλβά για να σε γλυκάνω!
    Και έχε υπ όψιν ότι εγώ δεν κρίβω τίποτα.
    Καλό μήνα!


    Σήμερα είναι η κατάλληλη μέρα s.k.k., με λίγο περισσότερο κρύο, απόγευμα κυριακής, ενα παρηγορητικό γλυκάκι είναι ότι πρέπει μπροστά στην καινούρια εργασιακή εβδομάδα που αρχίζει.
    Περιμένω αποτελέσματα!
    Καλό μήνα!

     
  • At Κυριακή, Δεκεμβρίου 03, 2006 9:24:00 μ.μ., Blogger ralou

    Φρόντισε ο καλός μου νερίνα ;)
    Ελπίζω αυτό να εννοείς και να μην είναι σχόλιο για την ποιότητα των φωτό μου!
    Δεν μ αρέσει να τραβάω με φλας και πρασινίζουν λιγάκι.
    Τι να πώ! Και τις πείραξα και λιγο στο photoshop για να πω την αλήθεια, διαφορετικά...

    Βρε κούκλα μου εγω η φτωχιά τι προσπαθω νομίζεις;
    Από την μιά λένε ότι ο έρωτας περνάει από το στομάχι και από την άλλη μου έλαχε λιτοδίαιτος αρσενικός. Εικοσι τόσα χρόνια προσπαθώ να τον δελεάσω με τις κατσαρόλες μου και αυτός το πολύ πολύ να πει -το ύψιστο κομπλιμάν για την μαγειρική μου-
    "Ενδιαφέρον! ναι ενδιαφέρον..."

     
  • At Κυριακή, Δεκεμβρίου 03, 2006 9:31:00 μ.μ., Blogger ralou

    Λοιπόν debby, να ξέρεις ότι η κανονικη συνταγη έχει περισσότερη ζάχαρη από οσο δίνω στα υλικά. Την περιορίζω και εγώ όπως και την ποσότητα του λαδιού. Οι δοκιμές έδειξαν ότι το αποτέλεσμα είναι πιο ενδιαφέρον και μάλιστα αν βάλεις και το αλάτι.

    Καλά, ούτε και εγώ τρελαίνομαι για τα γλυκά. Αλλά εδω δεν μιλάμε για γλυκό αλλά για ενα παρηγορητικό τρόφιμο που παίζει παραδοσιακά στην κουζίνα της οικογένειας.


    renata ανεπρόκοπη μαγείρισσα :ΡΡ
    Ελα παιδί μου σπίτι να σε τρατάρω όσο θες. Και με courier σου στέλνω αμα θές.
    Αλλά ελα καλύτερα από το σπίτι! Ο μέρλιν ταιριάζει μούρλια με κρυό και χαλβα!!

     
  • At Κυριακή, Δεκεμβρίου 03, 2006 9:41:00 μ.μ., Blogger ralou

    Μια σταλίτσα θέλει julia. Το ένα τρίτο από όσο θα έβαζες σε ιση ποσότητα φαγητού.
    Οσο για το πιπέρι στα γλυκά μπαίνει σε αυτά που έχουν και άλλα μπαχαρικά όπως κανέλα και γαρύφαλλο και η ποσότητα οσο πιάνουν δύο δαχτυλάκια.
    Λεπτεπίλεπτα δαχτυλάκια όμως εε;

    Aαα, εύα, είπες μεγάλη κουβέντα!
    Αγαπάω το μαγείρεμα πολύ, αλλά αγαπάω πιο πολύ αυτους για τους οποίους μαγειρεύω.
    Αλλωστε τι νόημα θα είχε διαφορετικα;

    Sevaki μου γλυκό με εκπλησσεις. Με τόση γλύκα που έχεις πως και δεν σου πετυχαίνει;
    Αλλά εσύ τρατάρεις τον καλό σου και τις ζουζούνες σου λίγο από σένα και αυτό φτάνει!

     
  • At Κυριακή, Δεκεμβρίου 03, 2006 9:48:00 μ.μ., Blogger ralou

    Nαι mamani, αυτό είναι το σωστό. Οσο το καβουρδίζεις τόσο πιο σπυρωτό γίνεται. Σε μερικούς όμως αρέσει και λίγο πιο μαλακό και ομοιογεννές αυτό το γλυκό.
    Το φτιάχνω και έτσι για ζευγάρι φίλλων που το προτιμούν. Θέλει λιγότερο λάδι τότε γιατι μετά δεν το τραβάει όλο.

    Πάντως γενικά δεν είμαι απαισιόδοξος άνθρωπος.
    Περιφανεύομαι ότι ακόμα και τα μπλε κείμενα είναι περισσότερο δημιούργημα του μυαλού μου παρά της καρδιάς μου.
    Εχεις καταλάβει φαντάζομαι ότι, ότι δεν ελέγχω, με πανικοβάλει και το ψάχνω εγκεφαλικά μέχρι να το απομυθοποιήσω!
    Καλό μήνα!

     
  • At Κυριακή, Δεκεμβρίου 03, 2006 9:53:00 μ.μ., Blogger ralou

    Αυτά για σήμερα!
    Απαντάω στα σχόλια από το σπίτι όπου δυτυχώς δεν έχω διορθωτή κειμένου και γι αυτό συγχωρέστε τα ορθογραφικά!
    Ο καλός μου που είναι αρωγός σε τέτοιες περιπτώσεις έχει χωσει την μούρη του σε ενα καινούριο βιβλίο από το πρωί και στις ερωτήσεις μου απαντάει με μουγkρητά.
    -Πως γράφεται το "λιτοδίαιτος"
    - Μμμμμ...
    -Πως γράφεται το "γαρύφαλλο"
    - Μμμ χμμμμ...
    και πάει λέγοντας!

    Καλό μήνα!

     
  • At Κυριακή, Δεκεμβρίου 03, 2006 10:12:00 μ.μ., Blogger dodo

    Μιά τέτοια θεία Αγγελική θα έπρεπε, τι λέω, ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ, να υπάρχει σε κάθε οικογένεια!
    Με παίρνετε να παίξω μαζί σας στα ξύλινα πατώματα, πλάι στην κουζίνα που μυρίζει κεφτεδάκια;

     
  • At Δευτέρα, Δεκεμβρίου 04, 2006 10:28:00 π.μ., Blogger ralou

    εντάξυ dodos
    Πάρε εσύ το κεφτεδάκι να πάρω εγώ το τυροπιτάκι!
    Και μετά να παίξουμε, και να διαβάσουμε μικυ μαους (εχουν πολλά τα ξαδέλφια μου), και μετα να ακούσουμε "ανθρωπε αγάπα" στο πικαπ και τα αγόρια θα μας δείξουν και μερικές φιγούρες σε μας τα μικρά.

     
  • At Δευτέρα, Δεκεμβρίου 04, 2006 1:57:00 μ.μ., Blogger An-Lu

    Πονηρούλι!!!!
    Όντως το αλάτι δίνει άλλη διάσταση στα περισσότερα γλυκά!
    Καλή μας εβδομάδα!

     
  • At Δευτέρα, Δεκεμβρίου 04, 2006 3:25:00 μ.μ., Blogger ΗΛΙΑΧΤΙΔΑ

    Συγνώμη καλή μου για την καθυστέρηση (είπαμε, είχα πολύ τρέξιμο αλλά άξιζε!).Όχι, δε βάζω μόνο ανθόνερο, αγοράζω όμως ένα μπουκαλάκι (αυτό το πράσινο που γράφει απ΄έξω "ροδόνερο") & το βάζω όλο στο σιρόπι. Συμπληρώνω με νερό βρύσης αλλά πάλι ευωδιάζει!
    Καλή εβδομάδα να έχουμε

     
  • At Δευτέρα, Δεκεμβρίου 04, 2006 3:32:00 μ.μ., Blogger nyctolouloudo

    αλάτι στα γλυκά, στις μαρμελάδες ή στον χαλβά; ούτε καν πέρασε από το μυαλό μου.
    μου αρέσει πολύ ο σιμιγδαλένιος χαλβάς. ήταν για κάποιες εποχές,το γλυκό των ανθρώπων με πενιχρό πορτοφόλι. όπως και τα γλυκά του κουταλιού. πάστες, διπλωτά και τούρτες των ζαχαροπλαστείων ήταν για τις επισκέψεις σε φίλους ή συγγενείς μόνο στις γιορτές.
    τον χόρτασα σαν παιδί!

    καλό μήνα να έχεις και καλές γιορτές!

     
  • At Δευτέρα, Δεκεμβρίου 04, 2006 3:59:00 μ.μ., Blogger ralou

    an-lu γοργόνα μου το βάζεις και συ το αλατάκι;
    Στις μαρμελάδες και γλυκά κουταλιού;
    Στα κάστανα όταν βράζουν;
    Στο σιρόπι, στους λουκουμάδες, στα κέικ;
    Είναι να μην βρω το κόλπο, μετά ποιος με σταματάει!

    Θα το δοκιμάσω οπωσδήποτε ηλιαχτίδα! Δεν το ήξερα αλλά ακούγεται εξαιρετική ιδέα.
    Εγώ έβαζα πάντα στα σιρόπια και λίγη βανίλια αλλά αυτό το αρωματικό νεράκι φαίνεται πολύ ενδιαφέρον!

    Δοκίμασε τον με λίγο αλατάκι μεθυσμένα χρώματα!
    Ίσως σου ανανεώσει το ενδιαφέρον γι αυτόν.
    Και βέβαια ήταν το γλυκό του φτωχού, μαζί με τα γλυκά κουταλιού.
    Αλλά και της ανάγκης για έκτακτους επισκέπτες.
    Άσε που έτσι με συμπάθησε και η μονίμως νηστεύουσα πεθερά μου ;)

     
  • At Δευτέρα, Δεκεμβρίου 04, 2006 6:38:00 μ.μ., Blogger Stavros Katsaris

    mmmmmmmmmm............

    Είμαι πνιγμένος 2 μέρες τώρα και μπήκα λίγο να χαζέψω κι έπεσα πάνω στα ωραία!!!

    Πωπωπωπω!
    Τασούλααααααααα.........

    Καλησπέρα και καλή εβδομάδα!

     
  • At Τρίτη, Δεκεμβρίου 05, 2006 6:49:00 π.μ., Blogger Stavros Katsaris

    Καλημέρα!
    Το αφιέρωμα στα λουλούδια έλαβε τέλος!
    Ένα μεγάλο ευχαριστώ για τη συμμετοχή σου!

     
  • At Τρίτη, Δεκεμβρίου 05, 2006 10:45:00 π.μ., Blogger ralou

    Ελα, που έχεις και συ παράπονο με την χρυσοχέρα που έχεις στο σπίτι σου Σταύρο!
    Ετσι να κάνει, όχι μόνο χαλβάδες αλλά και ενα βουνό καλούδια μπορεί να σου φτιάξει.

    Το αφιέρωμα ήταν πραγματικά καταπληκτικό! Ευκαιρία να γνωρίσουμε πολλούς νέους φίλους και να χαρούμε τα γραπτά τους.
    Σου είχα πει το καλοκαίρι, ότι μια αντίστοιχη ιδέα στριφογύιζε στο μυαλό μου αλλά με είχες προλάβει.
    Οχι με θέμα τα λουλούδια βέβαια αλλά με θέμα την φιλία.
    Το έχω ακόμα κατα νου αλλά δεν τολμάω να το πω γιατί φοβάμαι την έλειψη ανταπόκρισης. Ειμαι και ανασφαλές άτομο... Θα δούμε.

    Πάντως εγω, αν θές, στην επόμενη συναντηση το χαλβαδάκι στο φέρνω στο τάπερ!
    Καλό μήνα!

     
  • At Τρίτη, Δεκεμβρίου 05, 2006 10:55:00 π.μ., Blogger ralou

    Βρε λιχούδικο ζουζούνι!
    Αστα αυτά, πως φταίει το μωρό!
    Και όσο για την κρασοκοιλιά, μη φοβάσαι, κοντός ψαλμός αλληλούια. Σε μερικους μήνες δεν θα την έχεις και τότε θα νοσταλγήσεις την ωρα που ο κανακάρης σου καθόταν εκει μέσα ήσυχα-ησυχα και δεν έκλαιγε, δεν έτρωγε, δεν έχ..ζε, και δεν κατανάλωνε τόνους παμπερς και κούτες παιδικού γάλακτος.

    Αστον εκεί που βρίσκεται λίγο καιρό ακόμα. Το Σάβατο δεν θα παραλείψω να χαϊδέψω την συσκευασία ;)

     
  • At Τρίτη, Δεκεμβρίου 05, 2006 10:57:00 π.μ., Anonymous Ανώνυμος

    Βρε λιχούδικο ζουζούνι!
    Αστα αυτά, πως φταίει το μωρό!
    Και όσο για την κρασοκοιλιά, μη φοβάσαι, κοντός ψαλμός αλληλούια. Σε μερικους μήνες δεν θα την έχεις και τότε θα νοσταλγήσεις την ωρα που ο κανακάρης σου καθόταν εκει μέσα ήσυχα-ησυχα και δεν έκλαιγε, δεν έτρωγε, δεν έχ..ζε, και δεν κατανάλωνε τόνους παμπερς και κούτες παιδικού γάλακτος.

    Αστον εκεί που βρίσκεται λίγο καιρό ακόμα. Το Σάβατο δεν θα παραλείψω να χαϊδέψω την συσκευασία ;)
    2 και τότε θα νοσταλγήσεις την ωρα που ο κανακάρης σου καθόταν εκει μέσα ήσυχα-ησυχα και δεν έκλαιγε, δεν έτρωγε, δ

     
  • At Τρίτη, Δεκεμβρίου 05, 2006 2:36:00 μ.μ., Blogger An-Lu

    Σε κάστανα, λουκουμάδες/κρέπες και κέϊκ ναι. Στα υπόλοιπα δεν το είχα σκεφτεί, το ομολογώ!

     
  • At Τρίτη, Δεκεμβρίου 05, 2006 5:16:00 μ.μ., Blogger Jason

    Αχ στην Κομοτηνή που ήμουν τώρα το σ/κ, στις ταβέρνες μας έφερναν στο τέλος χαλβά σιμιγδαλένιο με κανέλλα από πάνω...
    Η γιαγιά μου τον κάνει καταπληκτικό επίσης! :)

     
  • At Τρίτη, Δεκεμβρίου 05, 2006 6:29:00 μ.μ., Blogger Debby

    Λοιπόν το γλυκό της Ηλιαχτίδας είναι απλά τέλειο.
    Εγώ που είμαι γλυκατζού ξετρελάθηκα!
    Από χθες μέχρι σήμερα έχω σχεδόν τσακίσει ένα ταψάκι!

     
  • At Πέμπτη, Δεκεμβρίου 07, 2006 1:33:00 π.μ., Blogger ΗΛΙΑΧΤΙΔΑ

    Εχμ,κοκκινίζω τώρα... Ευχαριστώ Debboula!
    Γλυκιά μου Ralou ξέχασα: το πράσινο μπουκαλάκι ροδόνερο, το πουλάνε στα S-markets!
    Φιλιά

     
  • At Πέμπτη, Δεκεμβρίου 07, 2006 2:55:00 μ.μ., Blogger ralou

    Ωπ! πως μου ξέφυγαν αυτά τα σχολια;

    Για έλα να σε τρατάρω γλυκό κουταλιού γοργόνα μου, να δεις την διαφορά.
    Καλά! αν εχει μείνει!
    Ο καλός μου τσακίζει συστηματικά τέσσερα βάζα κυδώνι που έφτιαξα πριν λίγες μέρες. Φτάνει δεν φτάνει μέχρι την άλλη βδομάδα!

    jason, ο χαλβάς είναι γλυκάκι που το φτιάχνουν σ όλα τα μέρη της Ελλάδας.
    Από τα χέρια των γιαγιάδων / θειάδων δε, είναι έκτακτος!
    Τωρα που το σκέφτομαι η Θεια Αγγελική θα μπορούσε ηλικιακά να είναι γιαγιά σου!


    debby, ηλιαχτίδα, γλυκατζούδες μου εσεις!
    Το μόνο πρόβλημα είναι ότι δεν πετυχαίνω ποτέ τα γλυκά ταψιου.
    Μια γνωστή μου είπε ότι ο μπακλαβάς π.χ. είναι καλό να ψήνεται με τις ώρες σε πολύ χαμηλή φωτιά για να γίνει τραγανός.
    Οταν το έκανα, ανακάλυψα ότι τα φυτικά λάδια-μαργαρίνες (βιτάμ) δεν αντέχουν σε μεγάλη και παρατεταμένη θέρμανση γιατί πικρίζουν.
    Οχι τίποτα άλλο αλλά ο φουκαράς ο πατέρας που είναι λάτρης του είδους έμεινε με το πιρούνι στο χερι!

     
usefull  View My Public Stats on MyBlogLog.com