Δευτέρα, Οκτωβρίου 23, 2006
10, 10, 10, 9(ουφ!), 9(αχ!), 10(!)

Η πρώτη τάξη.
Η εξ ευωνύμων μου Ντίνα Μ. η μόνιμη ανταγωνίστρια στους βαθμούς.
Με ξεπέρασε μόνο σε μια χρονιά κιαι δεν της το συγχώρησα ποτέ!

Επαναληπτικές εκλογές σήμερα και πολλοί από σας θα επισκεφτήκατε ξανά το σχολείο της περιοχής σας για να ψηφίσετε.
Μέχρι πριν λίγα χρόνια που ψήφιζα και εγώ, έκανα το ίδιο. Η επιστροφή στο σχολείο, επιβεβλημένη ξανά, αλλά για διαφορετικούς λόγους, είχε και λίγη νοσταλγία στην προοπτική να συναντήσουμε παλιούς γείτονες, συμμαθητές και φίλους. Και για τους τυχερούς, να ξαναδούν το ίδιο το σχολείο των παιδικών τους χρόνων.
.
Το κτήριο του παλιού μου Δημοτικού ξεκίνησε την ζωή του σαν (εξοχικό τότε) κέντρο διασκέδασης. Ένας ισόγειος μακρόστενος χώρος με μεγάλες τζαμαρίες ενοικιάστηκε από το υπουργείο για να γίνει σχολείο. Προστέθηκε ο όροφος χωρίστηκε το ισόγειο στα τρία με μεγάλες ξύλινες πόρτες και έτσι το κτήριο βρέθηκε να διαθέτει έξι αίθουσες μαθημάτων που στέγαζαν τις έξι τάξεις του 3ου Δημοτικού Σχολείου. Διέθετε επίσης γραφείο Διευθυντή στον όροφο και δασκάλων στο ισόγειο, τουαλέτες και το χώρο με τις βρύσες καθώς και κυλικείο που στεγαζόταν κάτω από τις σκάλες.
.
Τα χρόνια στο Δημοτικό τα θυμάμαι ευχάριστα. Ήμουν καλή μαθήτρια και δεν είχαν αναπτυχθεί ακόμα οι ανασφάλειες που κατατρύχουν το μυαλό μου από την εφηβεία και μετά.
.
Θυμάμαι κατ' αρχάς τους δασκάλους.
Με θετικές εικόνες, όπως την δ. Ντόρα στην Πρώτη, την κ. Ελένη στην Δευτέρα, την κ. Ντίνα στην Τετάρτη και την Πέμπτη και τον κ. Νίκο Πυργάκη στην Έκτη.
Ιδιαίτερα ο τελευταίος, ευλογημένος να ναι όπου κι αν βρίσκεται, μου έδωσε ένα χέρι βοηθείας στα 12 μου, όταν με φιλοδώρησε με ένα απρόσμενο 10 άριστα στο απολυτήριο, πολύτιμο εφόδιο για το Γυμνάσιο, που φάνταζε τρομακτικό μέσα στις ανασφάλειες των προεφηβικών και εφηβικών χρόνων εκείνου του καιρού. Και που το να είσαι καλός μαθητής πρόσθετε στο κύρος σου και ενίσχυε την θέση σου ανάμεσα στους νέους συμμαθητές.
Αλλά και με δυσάρεστες αναμνήσεις από τον δάσκαλο εκείνο που έδειρε τον μικρούλη αδελφό μου τον Αντυ στην Πρώτη γιατί δεν ήξερε πως πρέπει να αντιμετωπίζονται τα δυσλεξικά παιδιά – αλλά και ποιος ήξερε τότε –
.
Θυμάμαι το τετράγωνο τσιμεντένιο προαύλιο με το πάντα ξερό παρτέρι.
.
Πόσο περήφανη ήμουν στην Πρώτη Τάξη που είχα την γειτονοπούλα Ρουμπίνη – στην Έκτη αυτή – να μου μιλάει στα διαλείμματα –αυτή, μια Μεγάλη-
.
Θυμάμαι την κα Τασία, καλοσυνάτη, ρυτιδιασμένη, μικρή το δέμας συνταξιούχο, που ήταν η καθαρίστρια του Σχολείου και κρατούσε και το κυλικείο (κουλούρια Θεσσαλονίκης και τα άλλα τα αφράτα με σουσάμι, τα αγαπημένα μου, αλλά και μερικές τυρόπιτες στο γυάλινο κουτί που είχε κάρβουνα αναμμένα σε ένα συρταράκι από κάτω για να τις κρατάει ζεστές – δεν μπορεί κάποιος από σας θα το θυμάται. Με ένα τέτοιο στο χέρι κυκλοφορούσαν τυροπιτάδες πριν λίγα χρόνια ακόμα- και ένα δοχείο με μαλακές ροζ καραμέλες με ζάχαρη απ΄έξωπου μύριζαν τριαντάφυλλο (πως τις λένε; το έχω ξεχάσει).
.
Στο προαύλιο στοιχιζόμαστε εμπρός τα αγόρια, πίσω τα κορίτσια, οι κοντοί μπροστά οι ψηλοί πίσω –πάντα στην τελευταία γραμμή εγώ- Η τοποθέτηση μας σε τέτοιο σχηματισμό, ήταν η αιτία αρκετών βασάνων που φαίνονταν ανυπέρβλητα εκείνο το καιρό. Στην Τετάρτη τάξη προηγούμαστε για να μπούμε στην αίθουσα που ήταν στον όροφο και ακολουθούσαν τα αγόρια της Πέμπτης.Θυμάμαι σαν να ναι τώρα, τα πιο κοντά από αυτά τα αγόρια την πρώτη σειρά, κάτι θηριώδη συμπαγή πιτσιρίκια, σαν θωρηκτά τσέπης, να μας ακολουθούν και μόλις έστριβαν στο κλιμακοστάσιο και έβγαιναν από το οπτικό πεδίο των δασκάλων που παρακολουθούσαν από το προαύλιο, να τρέχουν με φόρα και να πέφτουν πάνω μας γελώντας ευτυχισμένα με τον τρόμο μας.
Όπως είπα ήμουν πάντα στην τελευταία σειρά των κοριτσιών της τάξης μου και το μόνιμο θύμα των επιθέσεων τους.
Η αδιαφορία των δασκάλων, όταν πήγα θαρρετά να το αναφέρω και να βρω το δίκιο μου και η μετέπειτα λύσσα που με έπιασε γιατί δεν το βρήκα, νομίζω ότι σημάδεψαν το μυαλό μου και έκτοτε η πρώτη και βασική μου αρχή (εμμονή;) είναι η δικαιοσύνη.
.
Και βέβαια ο πρώτος έρωτας της ζωής μου που άκουγε στο όνομα Νίκος Σ.
Ηταν γραμμένους στους Αλκιμους, ένα παιδικό ημιστρατιωτικό σώμα που ιδρύθηκε από την δικτατορία- και νομίζω ότι διαλύθηκε λίγο μετά -και που δίδασκε στα παιδιά, εκτός από τα εθνοσωτήρια μηνύματα του καθεστώτος, να ασκούνται και να φτιάχνουν ναυτικούς κόμπους.
Γεννημένος από καθολικούς γονείς, ψηλός, γαλανομάτης και ξανθός με την αίγλη του διαφορετικού, έκανε μια μέρα όλες τις κοριτσίστικες καρδούλες να σπάσουν, πιο πολύ και από όταν ακουγόταν η φωνή του Πασχάλη στο ραδιόφωνο, όταν σκαρφάλωσε σαν γάτος στον ιστό της σημαίας, για να ξεμπλέξει το σχοινί της.
Αχ! Τι αίσθημα κι αυτό.
Από τότε... καρδιοχτυπώ όταν βλέπω ξανθό και γαλανομάτη άντρα!
.
Αλλά και 12 εθνικές γιορτές, εκατοντάδες πρωινές προσευχές, ακόμα πιο πολλά διαλείμματα, εκδρομές σε διπλανές αλάνες, ομαδικοί εκκλησιασμοί, γυμναστικές επιδείξεις και γιορτές για το τέλος του χρόνου.

Χριστουγεννα σιμώνουν μεγάλη εορτή.
Χαρά σ' όλο τον κόσμο, χαρά σ΄όλη την γη...
Πως μας θωρείς ακίνητος,
που τρέχει ο λογισμός σου το φτερωτά σου όνειρα...
.
Κάποια στιγμή, χρόνια μετά την αποφοίτηση μου από το Δημοτικό, ένα καινούργιο κτήρια χτίστηκε σε κοντινή αλάνα και στέγασε πλέον επίσημα το 3ο Δημοτικό Σχολείο.
Το παλιό κτήριο έμεινε κλειστό και ανεκμετάλλευτο για πάρα πολλά χρόνια αλλά παρ΄ όλα αυτά δεν βανδαλίστηκε ποτέ.
Ένα προσεκτικό χέρι μέχρι πριν μερικούς μήνες έσβηνε με ώχρα όλα τα μηνύματα και τα γκράφιτι που εμφανίζονταν από βραδύς. Έτσι όταν το έβλεπες από μακριά φαινόταν ακέραιο και ακμαίο να παλεύει με το χρόνο.
Αλλά τελικά, ακριβώς από τον χρόνο, βανδαλίστηκε ανεπανόρθωτα.
Σε κάποια χαλαζόπτωση έσπασαν πολλά από τα τζάμια του ορόφου, στο χώρο με τις βρύσες όλα είχαν σκεπαστεί με πράσινες λειχήνες και στις ρωγμές, στο τσιμέντο και στα μωσαϊκά είχα φυτρώσει αγριόχορτα.
.
Πριν λίγους μήνες λοιπόν το παλιό σχολείο γκρεμίστηκε. Πολύς πολύτιμος χώρος, για να πηγαίνει χαμένος σε μην οικιστική εκμετάλλευση.
.
Δεν πρόλαβα να το φωτογραφίσω αλλά πάντα θα το θυμάμαι.
Βλέπετε, ενώ ήταν ένα μάλλον άχαρο κατασκέυασμα, το αγαπούσα γιατί ήταν τόσο τακτοποιημένο στις χρήσεις του. Ένα ορθογώνιο παραλληλεπίπεδο κτήριο χωρίς προεξοχές και μπαλκόνια που έμοιαζε με κιβωτό. Τα είχε όλα συγκεντρωμένα και σαφώς διαχωρισμένα και καθορισμένα.Μια πραγματική αναφορά στη Τάξη.
.
Καθόρισε τα παιδικά μου χρόνια, οργάνωσε την λογική μου και μου πρόσφερε ασφάλεια, ενώ ταυτόχρονα στέγασε τα ποιο ευτυχισμένα και ανέφελα χρόνια της ζωής μου.
.
Πάνω στα θεμέλια του κτίστηκε μια μοντέρνα πολυκατοικία.
Παρ όλο που είναι αδιάφορη αισθητικά για να μην πω άσχημη, ζηλεύω αυτούς που θα ζήσουν στα διαμερίσματα της.
Τόσων χρόνων πνευματικός κάματος επτάχρονων και δεκάχρονων πιτσιρικιών δεν μπορεί, θάχει ποτίσει το χώμα και τα βράδια μπορεί ένας ψυχανεμισμένος ένοικος να ακούει τον κ. Νίκο Πυργάκη να λέει:

... Βούλγαρη, παιδί μου!
Το ξέρω ότι το ξέρεις!
Και θα περιμένω να βγείς από το καβούκι σου και να μας το πείς!

υ.γ.
Ο τίτλος του ποστ είναι οι βαθμολογίες μου στο Δημοτικό.
Αυτό το 9 στην Πέμπτη αποτελεί το όνειδος των μαθητικών μου χρόνων!
Το όνειδος όλης της ζωής μου πάλι -το πόσο ανορθόγραφη είμαι- το ξεπερνάω με τον πολυαγαπημένο μου διορθωτή του Word, ευλογημένος να ναι !
Να λοιπόν! Τα διόρθωσα όλα τώρα το πρωί.

Ετικέτες

 
posted by ralou at 12:08 π.μ. | Permalink |


30 Comments:


  • At Δευτέρα, Οκτωβρίου 23, 2006 9:08:00 π.μ., Blogger tassoula

    Μια γλυκιά καλημέρα!!!
    και πολλά φιλιά!!!

     
  • At Δευτέρα, Οκτωβρίου 23, 2006 12:58:00 μ.μ., Blogger An-Lu

    Μπράβο Ραλούκα για όλα!!!!
    Καλά, όνειδος το 9;;;;; Τι άλλο θα δουν τα ωραία και μεγάλα μάτια μου!!!!!!

     
  • At Δευτέρα, Οκτωβρίου 23, 2006 2:04:00 μ.μ., Blogger Jason

    Εγώ ψήφισα στο Λύκειο, από το οποίο και αποφοίτηση προ 2 ετών, οπότε δεν έχουν περάσει και τίποτα αιώνες και δεν έχει αλλάξει τίποτα σχεδόν...
    Το Δημοτικό έχει αλλάξει πολύ απ' όσο ξέρω. Και γενικώς η περιοχή έχει αλλάξει πολύ την τελευταία δεκαετία, καταρχάς ο κόσμος έχει διπλασιαστεί. Το Δημοτικό μου θυμίζει έναν πολύ πιο μικρό και πιο ευχάριστο κόσμο. Πιο προστατευμένο.
    Δε θέλω να πηγαίνω πολύ εκεί. Γιατί νιώθω πολύ ξένος τώρα πια και δε μου αρέσει.

     
  • At Δευτέρα, Οκτωβρίου 23, 2006 4:53:00 μ.μ., Blogger Stavros Katsaris

    Ψηφίζω στο γυμνάσιο που πήγαινα.
    Φέτος ήταν η πρώτη φορά που πέτυχα συμμαθητή μου.
    Δεν μπορώ να πω οτι συγκινήθηκα απλώς χάρηκα.
    Όσον αφορά το δημοτικό που έκανα τα πρώτα μου βήματα μοιάζει αρκετά με το σχολείο που περιγράφεις είχε λίγο καλύτερη τύχη γιατί όταν χτίστηκε το καινούριο δημοτικό το παλιό νοικιάστηκε από ένα φροντιστήριο αγγλικών και για αρκετά χρόνια λειτουργούσε!
    Πέρσι δυστυχώς έκλεισε πάλι και πολύ φοβάμαι οτι αποτελεί οικόπεδο φιλέτο στα μάτια των κατασκευαστών της εποχής!
    Θα δούμε.
    Στα δικά σου τώρα μου φάνηκε πως ήσουν λίγο φυτούκλα έ?
    Όλο 9 9 10 10 .....
    Αμάν πιά σας βαρέθηκα σπασικλάκια!!!!

    ralou μου να είσαι γερή να θυμάσαι τα όμορφα παιδικά σου χρόνια και να μας χαρίζεις τέτοια υπέροχα κείμενα!

    Αιώνιος πολυλογάς έ?
    Το ξέρω το ξέρω!
    Φιλιά!

     
  • At Δευτέρα, Οκτωβρίου 23, 2006 5:06:00 μ.μ., Blogger AVRA

    καλησπερα,

    ομορφες αναμνησεις δινουν ηρεμια και αρμονια στη ζωη μας!

    τα φιλια μου

     
  • At Δευτέρα, Οκτωβρίου 23, 2006 6:06:00 μ.μ., Blogger dodo

    "Τα είχε όλα συγκεντρωμένα και σαφώς διαχωρισμένα και καθορισμένα.Μια πραγματική αναφορά στη Τάξη.."
    Μ' άρεσε αυτή η σκέψη.
    (Όπως και άλλα στο σημερινό σου, μόνο που χρειάζεται να το... ξαναδιαβάσω, γιατί έχει πολλά)!

     
  • At Δευτέρα, Οκτωβρίου 23, 2006 7:58:00 μ.μ., Blogger Εύα

    το δικο μου Δημοτικο σχολειο ηταν το 93ο Αθηνων,απο την Α΄ μεχρι την Γ' Δημοτικου.Εκει εφαγα το πρωτο χαστουκι δημοσιως γιατι στη Β' Δημοτικου δεν ηξερα τους κανονες συλλαβισμου,το μοναδικο μου εγκλημα μια και ολα τα ειχα"αριστα 10".Εκει εμαθα την επομενη χρονια τι εστι χουντα,η λεξη που ψιθυριζαν οι γονεις μου τα βραδυα κι ακουσα για πρωτη φορα σφαιρες να σφυριζουν στον αερα.
    Ακολουθησε το 4ο Δημοτικο Αργυρουπολης οπου ξαφνικα εκτος απο καλη μαθητρια εγινα κι η ωραια της παρεας(αβυσσος η ψυχη των αρσενικων,ασχετως ηλικιας).
    Ως μονιμος τουριστας γυμνασιων και λυκειων συνεχισα τις τσαρκες.Στο Λυκειο που ψηφισα χτες για 2η φορα δεν πατησα ποτέ ως μαθητρια.Περιμενοντας ομως για να ψηφισω,ειδα αρκετους απο τους μαθητες μου,παιδια που τους εκανα ιδιαιτερα,να ψηφιζουν κι αυτα.
    Συγκινητικο...
    (Παλι σεντονι εγραψα η γα'ι'δουρα!)

     
  • At Δευτέρα, Οκτωβρίου 23, 2006 9:19:00 μ.μ., Blogger ~~kindergarden teacher ~~

    Εγώ πάλι στο δημοτικό που πήγαινα ..εκεί μέσα ήταν και το νηπιαγωγειο που δουλεψα για πρωτη φορα ..
    ..και εκει πηγε η μεγάλη και τωρα η μικρή μου ...
    ..στο γραφείο των δασκάλων μου με τά αρκετα χρονια καθόμουν κιεγώ..

     
  • At Τρίτη, Οκτωβρίου 24, 2006 12:06:00 π.μ., Blogger exilio

    Ax πόσο άδοξα πεθαίνει το παλιό!

    Όμορφες οι αναμνήσεις αυτές και ειδικά τα πρώτα σχολικά χρόνια.

    Παρόλο που στο δημοτικόμ πέρασα ζόρια(αυστηρό ιταλοκαθολικό τριθέσιο,ποδιές,τιμωρίες...κουλουράκια..σνίφ..πάρτι κάναμε αμα βλέπαμε τσίπς)μου λείπει υπερβολικά και εκτιμάω πολλά απο αυτά που μου πρόσφερε..ειδικά κάποιες αξίες.
    Σήμερα έχει αλλάξει υπερβολικά..μόνο εκείνο το γκρίζο χρώμα του 2ου ορόφου υπάρχει για να το θυμίζει.

    Μου λείπει το παλιό και πάντα θα το νοσταλγώ..και φυσικά θα το φροντίζω!

    υ.γ(το δημοτικόμ ήταν ο Απόστολος Ανδρέας στην Πάτρα..ήταν)
    υ.γ2(με συγκίνησες βραδυάτικα..σνίφ)

     
  • At Τρίτη, Οκτωβρίου 24, 2006 12:17:00 π.μ., Blogger cindaki

    Ο μόνος λόγος που δεν έχω πάρει τα εκλογικά μου δικαιώματα από το χωριό, είναι για να βλέπω που και που το αγαπημένο μου μονοθέσιο δημοτικό...

    Τα καλύτερα μου χρόνια...

     
  • At Τρίτη, Οκτωβρίου 24, 2006 7:39:00 π.μ., Blogger ralou

    αγαπητοί μου φίλοι ελπίζω μην με παρεξηγήσετε!
    Το να γράφει κανείς νοσταλγικά είναι νομίζω το πιο εύκολο πράγμα αφού τέτοια θέματα είναι πάντα συγκινησιακά φορτισμένα.

    Tassoula, η πρώτη σκέψη το πρωί και η τελευταία το βραδυ. Πολύ θα θελα να σε επισκέπτομαι συχνότερα αλλά αυτό τον καιρό οι συνθήκες στο γραφείο είναι περίεργες. Smak!

    To glitter σου πάει πολύ γοργόνα μου! Ω ναι όνειδος! Νάξερες τι απαξίωση εχω πάρει γι αυτό το 9!

    Αχ jason! Τόσο φρέσκος από το σχολείο, πίστεψε με θαρθει ο καιρός που θα νοσταλγήσεις αυτά τα χρόνια, όταν το πακετάκι της προστασίας της ξενιασιάς και των παιδικών χρόνων θα φαίνεται παρηγορητικό σε δύσκολα χρόνια.
    Μπορεί να ακούγονται λίγο παλιομοδίτικα όλα αυτά αλλά πίστεψε με, θα συμβεί και σε σένα.

    Φυτούκλα όχι Σταύρο μου!
    Στα χρόνια εκείνα με τα τόσο λιγότερα ερεθίσματα και περισπασμούς το να είσαι καλός μαθητής ήταν λιγότερο δύσκολο.
    Μάλλον ημουν ελαφρά περιθωριακή εκείνα τα χρόνια λόγω συνθηκών - και κυρίως στο Γυμνάσιο/Λύκειο - μόνο που ευτυχώς το αντιμετώπισα με θετικό τρόπο.
    Ευτυχώς!

    Συμφωνώ απόλυτα avra γι αυτό και αποθυσαυρίζω αυτές τις αναμνήσεις γιατί είναι πολυτιμες.

    Ναι dodos, το έπιασες!
    Αυτό ακριβώς το συνάισθημα είναι το σημαντικό και οι αναμνήσεις από οπου απορρέει είναι απλά εικόνες που το επενδύουν!

    Ευα, μ αρέσουν και τα σχόλια-σεντόνια!
    Μ αρέσει επίσης που το ποστ μου σας ξύπνησε αναμνήσεις από τα χρόνια που είναι -κατα τεκμήριο- τα πιο αγαπησιάρικα.
    Αργά η γρήγορα το συνειδητοποιούμε αυτό!

    Πρέπει να κλείσω διαφορετικά θα αργησω στη δουλειά. Σε λίγο η συνέχεια!

     
  • At Τρίτη, Οκτωβρίου 24, 2006 9:57:00 π.μ., Blogger ralou

    Τι καταπληκτική τυχη αυτή, sevarose! Φαντάζομαι ποσο γλυκά θα ανακατεύονται παλιές και νέες αναμνήσεις από το σχολείο σου!

    Exilio καλως μας ήλθες!
    Ειδες πόσο εύκολα μας συγκινούν οι αναμνήσεις από τα παιδικά χρόνια, αν και βέβαια εσύ δεν απέχεις τόσο πολύ όσο εγώ ;)
    Οπως λέω και στον φίλο μου τον Jason παραπάνω εσεις οι πολύ νέοι θα τις χρειαστείτε ακόμα περισσότερο στα χρόνια που θα έλθουν.

    Σοφούλα, πολύ καλά κάνεις!
    Οσο και να αλλάξει το χωριό που έζησες σαν παιδί, το σχολείο σου θα είναι πάντα σημείο αναφοράς σε ξένοιαστα χρόνια!

     
  • At Τρίτη, Οκτωβρίου 24, 2006 11:38:00 μ.μ., Blogger exilio

    Ralou...καλώς σε ξαναβρήκα!

    Δυστυχώς..το μεγαλύτερο μέρος της μέρας θα με βρείς να ταξιδεύω..πίσω!
    To ξέρω κακό πράγμα..αλλά δυσκολεύομαι να μην σκέφτομαι αυτά τα ξεγνοιαστα χρόνια που δεν είχες καμία σκοτούρα και οι άλλοι φρόντιζαν για σένα...οι άλλοι..
    Φυσικά και έχω να ζήσω πολλά πράγματα ακόμα...μα το μπρόστα ώρες ώρες με τρομάζει!

    xxxxx
    ex-funky_mouton..;P

     
  • At Τετάρτη, Οκτωβρίου 25, 2006 2:59:00 μ.μ., Blogger ralou

    exilio, είχα παραξενευτεί μετο "μπεε" στο σχόλιο σου στο προηγούμενο ποστ!
    Σου το έγραψα εκεί.
    Ωραίο το νέο στυλ στο νέο blog!
    Και μουσικούλα...
    Με έκανες να το ψάξω και εγώ!

     
  • At Τετάρτη, Οκτωβρίου 25, 2006 5:00:00 μ.μ., Blogger tassoula

    ΚΑΛΗΣΠΕΡΕς!!!!!!!
    Δεν σε παρεξηγεί κανείς.Μας αρέσει:-)Τι λέτε για μια συνάντηση σύντομα?

     
  • At Τετάρτη, Οκτωβρίου 25, 2006 6:54:00 μ.μ., Blogger nyctolouloudo

    μου θύμησες πάρα πολλά ! από το ''Πως μας θωρείς ακίνητος'' που έτυχε να το πω στην 5η δημοτικού και ξέχασα τα λόγια.....μέχρι το γκρέμισμα και του δικού μου σχολείου.
    τώρα την θέση του την έχει πάρει μία πολυκατοικία και ένα σουπερμάρκετ!



    ελπίζω να δέχεσαι καινούργιους θαμώνες!

     
  • At Τετάρτη, Οκτωβρίου 25, 2006 8:07:00 μ.μ., Blogger Ασκαρδαμυκτί

    Όταν πήγαινα στην 6η δημοτικού, σε ένα διάλειμα έσπασα με την μπάλα ένα τζάμι. Φέτος που πήγα να ψηφίσω, μετά 30 περίπου χρόνια, το ίδιο τζάμι ήταν σπασμένο! Από τότε άραγε;

     
  • At Πέμπτη, Οκτωβρίου 26, 2006 7:08:00 π.μ., Blogger antvol

    Μα, πώς μπορείς να θυμάσαι τόσες λεπτομέρειες, σε ζηλεύω ...

     
  • At Πέμπτη, Οκτωβρίου 26, 2006 12:04:00 μ.μ., Blogger ralou

    Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

     
  • At Πέμπτη, Οκτωβρίου 26, 2006 12:11:00 μ.μ., Blogger ralou

    Τρεις καινούργιοι φίλοι μαζί σήμερα.
    Τι μεγάλη χαρά!
    Σας καλωσορίζω και τους τρεις, μεθυσμένα χρώματα, ασκαρδαμυκτί και andvol και κερνάω καφέ και κουλουράκια!
    Μπήκα στα blog σας για μια πρώτη γεύση.

    Μεθυσμένα χρώματα, όχι απλά δέχομαι αλλά και καλοδέχομαι!
    Πάει και το δικό σου σχολείο ε;
    Ακου σουπερ μαρκετ! Ααα! αυτό είναι ακόμα πιο θλιβερό.
    (Ονειρεύομαι και ελπίζω να επισκεφτώ τις Σκανδιναβικές χώρες εδώ και χρόνια. Οι φωτο σου με ταξίδεψαν.)

    Σαν να έχει παγώσει ο χρόνος, ασκαρδαμυκτί!
    Μα δυστυχώς δεν έχει...
    (Η "Αυτοψυχανάλυση" σου αντίστοιχα βιώματα! Θα εντρυφήσω συστηματικά στα κείμενα σου οσονούπω! Και μην ακούω κακά λόγια για την γενιά σου/μου!)

    Όσο περνάνε τα χρόνια anvol τόσο πιο εύκολο είναι σε διαβεβαιώ!
    (Δεν είχαν διασταυρωθεί ξανά οι δρόμοι μας. Τα κείμενα σου θέλουν ησυχία για μια δεύτερη ανάγνωση και αυτό δεν γίνεται από το γραφείο. Το ΠΣΚ θα βρω οπωσδήποτε χρόνο να τα διαβάσω πιο προσεχτικά)

     
  • At Πέμπτη, Οκτωβρίου 26, 2006 12:15:00 μ.μ., Blogger ralou

    τασουλα
    KAI BEBAIA !
    Δώσε μου λίγο χρόνο για ξεμπερδέψω με τα διαδικαστικά (19/11 το μνημόσυνο) και μετά όποτε θέλεις!
    Για κάνε διερευνητικο προσκλητήριο φίλων να δούμε και ποιός άλλος θα ήθελε.

     
  • At Πέμπτη, Οκτωβρίου 26, 2006 12:20:00 μ.μ., Blogger tassoula

    Μα φυσικά!Εχουμε και χρόνο να το οργανώσουμε ωραία:-)Τι καλά.Καλημέρα.

     
  • At Πέμπτη, Οκτωβρίου 26, 2006 1:55:00 μ.μ., Blogger Φωτούλα Τζιώντζου

    Για αρχή ευχαριστώ για τη φιλοξενία στο χώρο σου, όχι γιατί είναι ο πρώτος που με φιλοξενεί, αλλά γιατί ήθελα να είναι αυτός ο χώρος.
    Φέτος καπέλωσα εγώ την οικογένεια. Εγώ ψήφιζα στο γυμνάσιο που πήγαινα και ο χορηγός στο δημοτικό που πήγαινα, με αποτέλεσμα το ζαβό (ζαβό=μικρή μας κόρη) να ρωτήσει ¨μαμά ο μπαμπάς έχει πάει σχολείο;". Είναι το πρώτο κοινό στοιχείο που ανακάλυψα να έχουμε οι δυό μας. Και εγώ το ίδιο είχα ρωτήσει τον πατέρα της όταν τον γνώρισα.
    Η μεγάλη απλά με ξανάκανε περήφανη όταν με ρώτησε μέσα στο παραβάν "μαμά πως ακυρώνεται ένα ψηφοδέλτιο;"

     
  • At Πέμπτη, Οκτωβρίου 26, 2006 2:59:00 μ.μ., Blogger Debby

    Από όλα μου τα σχολικά χρόνια μόνο 2-3 καθηγητές θυμάμαι από το Γυμνάσιο Λύκειο. Και αυτούς γιατί ήταν φωτεινές εξαιρέσεις που προσπαθούσαν να κάνουν σωστά την δουλειά τους.

    Από το Δημοτικό μόνο την βέργα πάνω στα χέρια και την προκατάληψη. Το Δημοτικό είχαν κάνει εκλογικό κέντρο. Ευτυχώς δεν είχε 2η φορά!

     
  • At Πέμπτη, Οκτωβρίου 26, 2006 7:13:00 μ.μ., Blogger Σταυρούλα

    Αχ, βρε Ραλούκα, πόσο πίσω με γύρισες!
    Όταν ψήφισα πρώτη φορά στην Ελευσίνα, ήταν λίγα χρόνια αφότου είχα τελειώσει το Λύκειο!
    Το κτίριο ήταν καινούριο και μόνο στην Γ΄Λυκείου παρακολούθησα εκεί! Όποτε πηγαίνω θυμάμαι τις πλάκες της παρέας μας (οι περισσότεροι είμαστε συνάδελφοι πια) αλλά και την αγωνία των Πανελληνίων.
    Όσο για τους βαθμούς ,δε σε βρίσκω καθόλου φυτό (μιλάει η γλάστρα) ;) Φιλιάά

    υ.γ. Κανονίζετε συνάντηση ε; Χμ!

     
  • At Παρασκευή, Οκτωβρίου 27, 2006 9:28:00 π.μ., Blogger ralou

    Τέτοια παιδιά αξίζουν σε μαμάδες σαν εσένα νερίνα!
    Με αντιεξουσιαστικές τάσεις από τα μικράτα τους!!
    Ζηλεύωωωω!

    Τι κρίμα debby, τόσες κακές αναμνήσεις...
    Η βέργα βεβαια απαραίτητο αξεσουαρ της εποχής. Δες στην φωτό της γιορτής των Χριστουγέννων που μοστράρει πρώτη θέση πίστα δίπλα στον κ. Αγαλιανό, διευθυντή τότε και μεγάλο θιασώτη της χρήσης της!

    renata, εγώ καθολου φυτό δεν ένοιωθα τότε! Απλά μια καλή μαθήτρια που σπαταλούσε τον ελάχιστο δυνατο τρόπο για να μην πάθει καμιά νίλα στην τάξη. Ντρεπόμουν πολύ αν συνέβαινε αυτό.

    Την συνάντηση την ανέφερε πρώτα ο Σταύρος όταν ξεκινούσε το αφιέρωμα στα λουλούδια.
    Τωρα το ξαναέφερε η τασούλα και θα το οργανώσουμε.
    Θέλω πολύ να γνωριστούμε από κοντά με σένα , την Ευα (που το είχαμε συζητήσει αλλά εγω μετά έμπλεξα) αλλά και ενα σωρό άλλους φίλους
    Σε λίγες μέρες.

     
  • At Παρασκευή, Οκτωβρίου 27, 2006 7:37:00 μ.μ., Blogger antvol

    Το ΠΣΚ θα βρω οπωσδήποτε χρόνο να τα διαβάσω πιο προσεχτικά)
    ----

    Ωχ, δεν πιστεύω να κάνεις τέτοιο κόπο, κι έχει κι ωραίο καιρό. Αν πάντως βγάλεις άκρη, πες μου και μένα.

    ΥΓ: andvol, anvol, κοντά είσαι, προσπάθησε πάλι, πρόσεχε όμως, μετά την τρίτη φορά μπλοκάρει ...

     
  • At Παρασκευή, Οκτωβρίου 27, 2006 10:15:00 μ.μ., Blogger tassoula

    Καλό βράδυ και καλό Σ/Κ !-))

     
  • At Σάββατο, Οκτωβρίου 28, 2006 12:39:00 π.μ., Blogger Debby

    Από το Δημοτικό δεν έχω καθόλου καλές αναμνήσεις.

    Θυμάμαι ακόμα που ένας ευφανταστος δάσκαλος έκοβε κλαδί από μια μουριά που είχε στο δρόμο λίγο πιο πέρα από το σχολίο και την έκανε βέργα και καλά. Ηταν ευλιγιστο ξύλο και πονούσε πολύ!

    Οταν δε μια εποχή συντεγαζόταν το δημοτικό με το γυμνάσιο, θυμάμαι τον δάσκαλο μας να ερωτοτροπεί στα διαλείματα με ένα κορίτσι του γυμνασίου.
    Στο τέλος το παντρεύτηκε!

     
  • At Σάββατο, Οκτωβρίου 28, 2006 7:10:00 μ.μ., Blogger ralou

    Μα επιτηδες δεν αναφέρθηκα στο Γυμνάσιο/Λύκειο julia!

    Και εγώ, ούτε να το θυμάμαι δεν θέλω. Η εφηβεία μπορεί να γίνει και τρομακτική καμιά φορά.

    antvol καμιά φορά αναρωτιέμαι πως αποφασίξει ο καθένας το ψευδώνυμο του. Αν υποθέτω σωστά, το δικό σου είναι σύντμηση ονόματος και επωνύμου, άρα θα περάσω για ευχές εκεί γύρω στον Γενάρη.
    Οπότε και με τις δικές μου γραφές εκπληρώνει τον σκοπό του.

    Ελα! Πλάκα κάνω!
    Ζητάω συγνώμη αλλά εγραφα από το γραφείο βιαστικά και περιέπεσα στο ολίσθημα. Καθόλου ευγενικό δεν είναι να παραποιείς το όνομα του άλλου!


    Ο δάσκαλος που βάρεσε τον Αντυ όταν πήγαινε στην Πρώτη debby, είχε μια βεργα -βίτσα, την έλεγε- φτιαγμένη από κοτσάνι βούρλου.
    Ηταν λεπτή σχεδόν όσο ενα καλαμάκι αλλά σφύριζε όπως κατεβαινε σε παιδικά χεράκια και άφηνε κόκκινα φουσκωτά σημάδια.
    Κρίμα πάντως γιατί το δημοτικό είναι κατα τεκμήριο εποχή χωρίς σκοτουρες που θα έπρεπε να αφήνει μόνο καλές αναμνήσεις.

    τασούλα, το Σάββατο τελειώνει και δεν έχω βγεί απο χτές ουτε στον κήπο! Αυριο τουλάχιστον ... θα δούμε.

     
usefull  View My Public Stats on MyBlogLog.com