Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 06, 2006
Το τάπερ με τα κεφτεδάκια στην παραλία του Σχινιά

H παραλία του Σχινιά στο αριστερό άκρο του κόλπου του Μαραθώνα είναι μια πλατιά αμμουδιά που από την θάλασσα φτάνει μέχρι το πευκοδάσος 50 μέτρα πιο πέρα και χώνεται στις παρυφές του.
Ακόμα και σήμερα με το Ολυμπιακό Κωπηλατοδρόμιο σε απόσταση αναπνοής καταφέρνει να μην έχει αλλάξει καθόλου εδώ και δεκαετίες.
Μέχρι και οι δύο τρεις ψαροταβέρνες είναι απαράλλαχτες και λειτουργούν ακόμα (τώρα πια με τα ΚΑΠΗ που εκδράμουν συλλογικά τις καθημερινές του Ιουλίου) προσφέροντας στους συνταξιούχους πορτοκαλάδα με ανθρακικό και ενίοτε κατεψυγμένα τηγανητά καλαμαράκια και μπύρα.

Επισκεπτόμαστε συχνά αυτή την παραλία. Από τα καλοκαίρια της παιδικής μου ηλικίας μέχρι προχθές.
Τα μακρινά εκείνα καλοκαίρια που ο πατέρας δούλευε διπλοβάρδια στο εργοστάσιο, δεν υπήρχε περιθώριο για καλοκαιρινές διακοπές.
Ωστόσο, εκείνος, παθιασμένος φίλος της θάλασσας προσπαθούσε να μην χάνει τελείως την επαφή μαζί της.

Τρεις ή τέσσερις φορές λοιπόν κάθε καλοκαίρι, η οικογένεια πήγαινε "εκδρομή"
Εκδρομή σήμαινε διήμερο στον Σχινιά – Πάμε στα Σκίνα λέγαμε τότε- με υπαίθρια διανυκτέρευση.
Η μαμά οργάνωνε το εγχείρημα το πρωί του Σαββάτου που ο πατέρας ήταν στην δουλειά. Αμπαλάριζε σε σακ-βουαγιάζ και τσάντες: κουβέρτες, μουσαμάδες, πλαστικά πιάτα, ποτήρια και μαχαιροπήρουνα, θερμός, πετσέτες, ρούχα και μαγιό, σαγιονάρες, σωσίβια και κουβαδάκια και ένα σωρό άλλα πράγματα απαραίτητα για την Εκδρομή.
Το σπίτι αναστατωνόταν από τις προετοιμασίες και εμείς τα παιδιά μπαίναμε σε ανυπόμονη αναμονή και μπλεκόμαστε συνεχώς στα πόδια της.

Ο πατέρας σχεδόν κάθε φορά τηλεφωνούσε για να μην ξεχάσουμε δύο πράγματα. Την αλατιέρα και το κόκαλο για τα παπούτσια.
[Παρένθεση: Δεν έχω μιλήσει για τον πατέρα ξανά αλλά σας διαβεβαιώνω ότι εκτός του ότι ήταν φανατικός αλατοφάγος, δεν πήγαινε πουθενά χειμώνα – καλοκαίρι, αν δεν φορούσε κοστούμι και γραβάτα και τα δετά δερμάτινα παπούτσια του. Ακόμα και στο εργοστάσιο που δούλευε πήγαινε με τέτοια αμφίεση – ο τέλειος white collar worker – και άλλαζε επί τόπου με τα μουτζούρικα ρούχα της δουλειάς.
Αλλά αυτή, είναι μια διαφορετική ιστορία...]

Για να επανέλθω στην Εκδρομή – ακόμα και τώρα αναφέρομαι σ' αυτή με κεφαλαίο Ε- οι ετοιμασίες περιελάμβαναν επίσης και την προμήθεια ξηράς τροφής για το διήμερο.
Με έτοιμα λοιπόν τα μπαγκάζια και με εκδρομική διάθεση ξεκινούσαμε για το κέντρο της Αθήνας και από εκεί με το υπεραστικό λεωφορείο για τον Μαραθώνα.
Στον Μαραθώνα γίνονταν οι τελευταίες προμήθειες σε καρπούζι και ντόπιες γλυκές ντομάτες. Μετά, ένα ταξί μισθωμένο επί τόπου, μας πήγαινε στον Σχινιά με την συμφωνία να έρθει να μας παραλάβει την άλλη μέρα για την επιστροφή.

Νάμαστε λοιπόν στην αγαπημένη παραλία με τα μπαγκάζια παρατεταγμένα πάνω στην άμμο ανάμεσα στα δέντρα.
Σε αυτό το σημείο, η οικογένεια έστηνε τον καταυλισμό της για το ένα και μοναδικό βράδυ που θα πέρναγε εκεί. Οι κουβέρτες τεντώνονταν από δέντρο σε δέντρο στερεωμένες με μανταλάκια και έφτιαχναν τοίχους για το βράδυ. Τα πράγματα απλώνονταν στον χώρο ανάμεσα τους και το κατάλυμα ήταν έτοιμο.
Το πρώτο πράγμα που φροντίζαμε εμείς τα παιδιά ήταν να βάλουμε το καρπούζι μέσα στην θάλασσα για να κρυώσει. Δεν ξέρω ποιος το είχε σκεφτεί αυτό, το έκαναν πολλοί τότε. Η θάλασσα του Αυγούστου δαρμένη τόσες ώρες από τον ήλιο δεν ήταν ιδιαίτερα δροσερή. Πάντως εμείς βάζαμε το καρπούζι στα ρηχά και ήταν δική μας ευθύνη να μην το παρασύρει το κύμα όση ώρα παρέμενε εκεί.


Το πρώτο απογευματινό μπάνιο με όλη την οικογένεια στο νερό κράταγε λίγο. Ο πατέρας κουρασμένος από την δουλειά ανυπομονούσε να φάει και να ξαπλώσει. Εμείς αντίθετα πλατσουρίζαμε στα ρηχά – δίπλα στο καρπούζι βέβαια- μέχρι να το κόψει η μαμά κατά τις 9 το βράδυ.
με την μαμά και τον Αντυ μικρούλη

Ο ύπνος κάτω από τα δέντρα ήταν φανταστικός. Σκεπασμένοι με κουβέρτες μέσα σε κουβερτένιους τοίχους, με τριζόνια και άλλους περίεργους θορύβους της νύχτας, δίπλα - δίπλα ο ένας στον άλλο, ο αδελφός μου και εγώ παλεύαμε ανάμεσα στην περιέργεια, τον φόβο, την έξαψη της περιπέτειας και την γλυκιά κούραση μετά τις ώρες στον ήλιο.

Το πρωί ξυπνούσαμε νωρίς, γιατί ήλιος και ζέστη έκαναν την φωλιά να καίει και οι μύγες άρχιζαν το χορό στα γυμνά μας χέρια και πόδια.
Συνήθως εκείνη την στιγμή ήταν που νοιώθαμε την αρχή του τέλους της περιπέτειας. Λες και η νύχτα που είχε περάσει είχε σπαταλήσει τον χρόνο μας και είμαστε πια πιο κοντά στην αναχώρηση παρά στην άφιξη.
Με την παιδική φιλενάδα Αριστέα (φυσική ξανθιά)

Βέβαια η μέρα τελικά αποδεικνυόταν πολύ μεγαλύτερη.
Ξεκινούσε με πρωινό, με φέτες ψωμιού με μέλι, βραστό αυγό και καφεδάκι στο καμινέτο οινοπνεύματος για τους μεγάλους.

Μετά, λίγη αναμονή για να "πάει το φαΐ κάτω" και βουτιά στη θάλασσα. Την εποχή που περιγράφω θαμουν δεν θαμουν 7-8 χρονών και ο αδελφός μου 3 χρόνια μικρότερος. Εκεί έμαθε να κολυμπάει από τον πατέρα βέβαια, που όντας δεινός κολυμβητής ανοιγόταν πολύ βαθιά και μας ήθελε μαζί του. Όταν ο μικρός έμαθε να κολυμπάει, πηγαίναμε οι τρεις μας στα άπατα και η μαμά φώναζε από την παραλία που λιαζόταν και έκανε αμμόλουτρα, όπως συνήθιζαν τότε, γιατί έκανε καλό σε κάποια απροσδιόριστη ασθένεια.
Μετά βγαίναμε και τρέχαμε στις κουκουναριές να μαζέψουμε κουκουνάρια και να εξερευνήσουμε το δασάκι.

Το μεσημεριανό φαγητό ήταν η καλύτερη στιγμή της μέρας. Στην σκιά των πεύκων με ζέστη και αεράκι, με τα μαγιό μισοβρεγμένα, τα μαλλιά κολλημένα από το αλάτι και τα χέρια και τα πόδια λερωμένα με άμμο και ξερές πευκοβελόνες, καθόμαστε στον μουσαμά και η μαμά άπλωνε το φαγητό.
Σαλάτα ντομάτα με το αγγουράκι της το κρεμμυδάκι της το λαδάκι της και το αλατάκι της –αλίμονο!- ετοιμαζόταν επί τόπου. Βραστά αυγά που τότε καταναλώναμε αφειδώς –προετοιμάζοντας το χολιστερινικό μας μέλλον - ψωμί, τυρί κασέρι, κονσέρβα με σαρδέλες και βέβαια κ ε φ τ ε δ α κ ι α!
Τα κεφτεδάκια αυτά φτιαγμένα την προηγούμενη και κλεισμένα προσεκτικά σε τάπερ –περήφανο απόκτημα του νοικοκυριού της μαμάς- ήταν το κυρίως φαγητό.
Μοσχοβολιστά αν και χθεσινά, έχουν χαραχτεί στην γευστική μου μνήμη σαν ένα από τα πιο νόστιμα φαγητά της ζωής μου. Ίσως να έχετε διαπιστώσει ότι τα περισσότερα τηγανητά φαγητά την άλλη μέρα έχουν ίσως και καλύτερη γεύση σε πείσμα των γευσιγνωστών που θα αποκήρυσσαν με τρόμο την ιδέα.
Ειδικά αυτά τα κεφτεδάκια καλοτηγανισμένα και λίγο στεγνά "για να μην χαλάσουν" μας έσπαγαν την μύτη και μόλις άνοιγε το αεροστεγές κάλυμμα του τάπερ ορμούσαμε γενναία.

Μιας και το ανέφερα, ο πατέρας είχε λύσει το πρόβλημα της συντήρησης των τροφών με ένα απλό τρόπο. Είχε φτιάξει ένα αυτοσχέδιο φορητό ψυγείο πάγου από φελιζόλ στερεωμένο με κολλητικές ταινίες για να διατηρεί το υπόλοιπο καρπούζι και τα λαχανικά της σαλάτας δροσερά και να συντηρεί υποτυπωδώς τα κεφτεδάκια. Αν και βέβαια, τότε, δεν υπήρχε και η υστερία που υπάρχει τώρα σχετικά με την ασφάλεια συντήρησης των φαγητών.

Κεφτεδάκια λοιπόν!
Υποθέτω ότι όλοι συμφωνούμε ότι τα καλύτερα κεφτεδάκια του κόσμου τα κάνει η δική μας η μαμά!
Να λοιπόν πως τα έφτιαχνε η δική μου για να θυμόμαστε οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νεώτεροι. Οι αναλογίες είναι βέβαια όπως τα έφτιαχνε τότε η μαμά. Μην ξεχνάτε ότι η οικιακή οικονομία στα χέρια των μαμάδων που έχουν να θρέψουν δύο παιδιά στην ανάπτυξη και έναν χειρώνακτα άντρα, επιβάλλει μεγαλύτερες ποσότητες σε βάρος της γευστικής τελειότητας.


ΣΥΝΤΑΓΗ (για 40 περίπου κεφτεδάκια)

750 γραμ. κιμά μοσχαρίσιο
300 γραμ. μπαγιάτικο ψωμί χωρίς κόρα μουσκεμένο στο νερό και στημένο καλά.
Δύο μέτρια κρεμμύδια τριμμένα στον τρίφτη
Ένα μικρό ματσάκι ψιλοκομένο φρέσκο δυόσμο από τον κήπο
Μια κουταλιά ξύδι
Δύο σκελίδες σκόρδο
1 αυγό
αλατοπίπερο


Ανακατεύουμε όλα τα υλικά πολύ καλά για να διαλυθεί το ψωμί και να γίνει το μείγμα ομοιογενές.
Αφήνουμε στο ψυγείο μισή ώρα. Απαραίτητο για να δέσουν οι γεύσεις.
Πλάθουμε τα κεφτεδάκια σε μικρές μπαλίτσες και τα αλευρώνουμε.
Βάζουμε ελαιόλαδο στο τηγάνι αφήνουμε να κάψει. Αραδιάζουμε τα κεφτεδάκια και τα τηγανίζουμε και από τις δύο μεριές.
Μόλις γίνουν τα βγάζουμε από το τηγάνι και αφήνουμε το λάδι ένα λεπτό να ξανακάψει. Βάζουμε την δεύτερη δόση και συνεχίζουμε το τηγάνισμα.

Χμ… καλά το ξέρω.
Και ποιος δεν έχει φτιάξει κεφτεδάκια στο σπίτι του.

Να μερικά tips της μαμάς, που δεν τα αποκαλούσε έτσι τότε βέβαια, αλλά ορκιζόταν στο όνομα τους.
Τα κεφτεδάκια της εκδρομής είναι πάντα μικρά σαν ένα μεγάλο φουντούκι. Έτσι στεγνώνουν αρκετά στο τηγάνισμα και διατηρούνται καλύτερα.
Μερικές φορές τα αλεύρωνε δύο φορές. Τα άφηνε μετά το πρώτο αλεύρωμα να μείνουν λίγο και μετά τα ξαναπέρναγε από το αλεύρι για να κάνουν καλή κρούστα.
Άλλες φορές τα αλεύρωνε μια φορά αλλά την ώρα που τα έπλαθε στο χέρι τα πίεζε πολύ για να κολλήσει το αλεύρι πολύ καλά.
Το κρεμμύδι πάντα τριμμένο στον τρίφτη – στο μιξεράκι εγώ - το άφηνε να στραγγίσει καλά για να φύγει το πολύ ζουμί. Έτσι γίνονταν πιο σφιχτά.
Σήμερα θα βάζαμε ίσως λιγότερο βρεγμένο ψωμί στην συνταγή για να είναι πιο έντονα κρεατένια η γεύση. Αλλά είπαμε ότι η μαμά είχε να θρέψει τετραμελή οικογένεια και έκανε τις υποχωρήσεις της.

Έτσι λοιπόν με την κοιλιά χορτάτη, το δέρμα τσουρουφλισμένο από τον ήλιο και τα πόδια να τσαλαβουτάνε στην άμμο, το απογευματάκι, μαζεύαμε τα μπαγκάζια μας στα ίδια σακ βουαγιάζ και περιμέναμε το συμφωνημένο ταξί να μας μεταφέρει πάλι στον Μαραθώνα για την επιστροφή στο σπίτι.
Παραδόξως ο αδελφός μου και εγώ δεν αισθανόμασταν ποτέ λυπημένοι που φεύγαμε.
Θεωρούσαμε την επιστροφή μια ακόμα περιπέτεια με το ταξί και τα ασφυκτικά γεμάτα λεωφορεία, στριμωγμένοι ανάμεσα σε τσάντες και ανθρώπους με την μύτη κολλημένη στο τζάμι να χαζεύουμε την εξοχή.

Το περασμένο Σάββατο πήγαμε ξανά στον Σχινιά για απογευματινό μπάνιο. Ήταν η μέρα που έκανε ψύχρα και είμαστε σχεδόν μόνοι μας στην παραλία.
Ο πατέρας δεν μπορεί βέβαια πια να κολυμπήσει στα 93 του και με τα σοβαρά προβλήματα υγείας που έχει και κοιτούσε την θάλασσα από μακριά.
Αλλά το μεσημέρι είχα τηγανίσει κεφτεδάκια και πήρα μερικά μαζί μου.
Έφαγε δυο τρία από το τάπερ και μετά μου είπε:
"Έπρεπε να είχαμε πάρει και ένα καρπούζι, να το βάζαμε στην θάλασσα να δροσερέψει"






To post είναι αφιερωμένο στην φίλη debby που αν και απέχει από το κρέας όσο μπορεί, θέλει να φτιάξει κεφτεδάκια για τον καλό της!


Ετικέτες

 
posted by ralou at 2:42 μ.μ. | Permalink |


26 Comments:


  • At Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 06, 2006 8:21:00 μ.μ., Blogger dodo

    Μετά απο τα σκωτσέζικα αυγά, τα κεφτεδάκια!
    Σε ακολουθούμε στα παιδικά σου μονοπάτια όπου μάς παρασύρεις...(όπως ο γάτος ακολουθεί την μυρωδιά τών κεφτέδων στο τηγάνι).

     
  • At Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 06, 2006 9:41:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος

    Πολύ μου άρεσε η αφήγησή σας. Και ο κανόνας του πατέρα σας για το τυπικό ντύσιμο..τί καθησυχαστικό..η σιγουριά της μητέρας σας..τα μικρά κεφτεδάκια για την εκδρομή, η κατανομή των ρόλων με σαφήνεια..αχ τι ωραία αίσθηση μας μεταδώσατε, an almost lullaby..

     
  • At Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 06, 2006 11:04:00 μ.μ., Blogger Jason

    :-)

    Κι εγώ από μικρός πήγαινα με τους γονείς μου στο Σχινιά το Μάιο και το Σεπτέμβρη, όταν δηλαδή δεν ήμουν στο νησί. Λόγω του κοντινού της απόστασης για μας, αλλά και λόγω της ιδιαιτερότητας που έχει αυτή η τόσο όμορφη παραλία... Δηλαδή τα πεύκα και τα σκίνα.

    Ακόμα και τώρα μέσα στο καλοκαίρι, τις μέρες που δε δούλευα έπαιρνα παρέα και πηγαίναμε εκεί για μπάνιο.

    Και τα βράδια... Χωρίς κεφτεδάκια, αλλά με κρασιά ή μπύρες.

    Όσοι λίγοι δεν έχετε ανακαλύχει την ομορφιά που έχει αυτή η παραλία ( τις εποχές που δεν πήζει από κόσμο... ), σας καλώ να το πράξετε πάραυτα!

    Να σου ζήσει ο μπαμπάς σου Ραλλού, να τον καμαρώνεις και να σε καμαρώνει κι εκείνος γιατί σπανίζουν άνθρωποι σαν κι εσένα!

    Φιλιά πολλά...

     
  • At Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 07, 2006 12:58:00 π.μ., Blogger ~~kindergarden teacher ~~

    Το καρπούζι και μεις πολλές φορές το ψάχναμε στα ρηχά ..
    Τα κεφτεδάκια -πιταρούδια τα λέμε εμείς -μαζί με τα γαπράκια (ντολμαδάκια) απαραίτητα και στις δικές μας εκδρομές ..τι μου θύμισες .....!!

     
  • At Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 07, 2006 10:09:00 π.μ., Blogger advocatus diaboli

    Εμείς πηγαίναμε στη Λούτσα. Αναλόγως με την ώρα, τρώγαμε κεφτεδάκια σε τάπερ (δοκίμασε να βάλεις στη ζύμη και λίγο ξύδι, θα με θυμηθείς) ή στα μικρά κεντράκια. Αναλόγως και με τα οικονομικά, βέβαια. Ο πατέρας να γελάει κι η μάνα να είναι χαλαρή κι ευτυχισμένη. Και στο δρόμο να χαλάει το ρημάδι το αυτοκίνητο και να σπρώχνουμε. Τι μου θύμισες!

     
  • At Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 07, 2006 10:21:00 π.μ., Blogger Debby

    Τι χαριτωμένες που είσαστε οι δύο φίλες στην φώτογραφία? Πλάκα έχετε!

    Η δική μου πάντως μαμά δεν έφτιαχνε καθόλου κεφτεδάκια, οπότε το πρότυπο μου και μέτρο σύγκρισης μου είναι τα κεφτεδάκια της ταβέρνας που συχνάζαμε!!

     
  • At Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 07, 2006 10:50:00 π.μ., Blogger George Sou

    Για τα κεφτεδάκια, δεν θα εκφέρω γνώμη αλλά η εκδρομή!
    Πόσες τέτοιες εκδρομές στη μνήμη μου.
    Μάλλον όλοι κάναμε τα ίδια με τον ίδιο –υπέροχο- τρόπο...

     
  • At Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 07, 2006 2:19:00 μ.μ., Blogger ralou

    dodos, ξέρεις ότι οι γευστικές αναμνήσεις από τα παιδικά χρόνια είναι από τις πιο έντονες.
    Τα μονοπάτια που ανοίγουν είναι πάντα σπαρμένα με τρυφερότητα και δυστυχώς ποτέ δεν αντιστέκομαι στον πειρασμό στο να τα ακολουθώ!

    Αγαπητέ nessim, καλώς ήλθατε με το ευγενικό σας σχόλιο.
    Τα ευτυχισμένα παιδικά χρόνια μας δίνουν αυτό ακριβώς: σιγουριά και ασφάλεια, αναπαυτικές βάσεις για το αβέβαιο μέλλον που συνήθως μας επιφυλάσσει η ζωή.

    jason, να ξερες τι πάθαμε όταν πήγαμε να κάνουμε το ίδιο με την παρέα των φίλων μας ένα απόγευμα Σεπτεμβρίου!
    Με το που έπεσε ο ήλιος όρμησαν χιλιάδες κουνούπια και μας φάγανε κυριολεκτικά! Εκεί που είναι το Κωπηλατοδρόμιο υπήρχαν έλη παλιότερα και βρεθήκαμε απρόσκλητοι στον βιότοπο τους.
    Εβδομήντα τσιμπήματα σε κάθε πόδι και χέρι μέτρησα την άλλη μέρα και έτρεχα στους γιατρούς.
    Είμαι και επιρρεπής στις αλλεργίες ... άστα!

    Τώρα που ανέβασα και φωτογραφίες βλέπεις και τον πατέρα. Είναι λεβεντόγερος και μέχρι πριν μόλις δυο χρόνια ανοιγόταν στην θάλασσα και τον χάναμε.

    Πως ξέχασα τα ντολμαδάκια sevarose!
    Βέβαια! Απαραίτητα. Δεν τα έφτιαχνε η μαμά, τ αγόραζε σε κονσέρβα συγκεκριμένης μάρκας που θεωρούνται νομίζω ακόμα και σήμερα πολύ καλά.

    advocatus diaboli, και βέβαια ξύδι!
    Ήδη το συμπλήρωσα στην συνταγή. Ένα μέσο όξυνσης του μείγματος είναι απαραίτητο. Και για την γεύση αλλά και γιατί νομίζω τα κάνει να φουσκώνουν.

    Φιλενάδα debby, να ξερες τι κλάμα έριξα όταν η οικογένεια της Αριστέας μετακόμισε και την έχασα!
    Μια βδομάδα έκλαιγα απαρηγόρητη και το μόνο που με παρηγόρησε ήταν ότι σε λίγο θα πήγαινα για πρώτη φορά στο σχολείο.

    Όσο για τα κεφτεδάκια, γι αυτό σου αφιέρωσα το ποστ, για να φτιάξεις σιγά - σιγά τις δικές σου γευστικές αναμνήσεις με τα χεράκια σου.
    Και επειδή σε βλέπω να γίνεσαι χορτοφάγος σιγά - σιγά θα φροντίσω να σου στείλω συνταγές για κεφτεδάκια λαχανικών. Υπάρχουν πάρα πολλές.

    Σίγουρα g help me!
    Και σήμερα γίνονται τέτοιες εκδρομές από τις οικογένειες και ίσως πολύ συχνότερα. Αλλά η αίσθηση της περιπέτειας έχει χαθεί. Τι να καταλάβουν τώρα τα πιτσιρίκια που τρώνε ένα τυποποιημένο κρουασάν για πρωινό και σε δέκα λεπτά με το αυτοκίνητο είναι στο κοντινότερο φαστφουντάδικο για το μεσημεριανό φαγητό.

     
  • At Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 07, 2006 3:03:00 μ.μ., Blogger Jason

    :-)
    Όντως έχει πάάάρα πολλά κουνούπια...

    Αλλά εξαρτάται από τη γωνιά της παραλίας που βρίσκεσαι, την εποχή και φυσικά την ώρα.

    Σκίνα και πεύκα τραβάνε πολύ τα κουνούπια και φυσικά τα έλη.

    Ορισμένα έλη υπάρχουν ακόμα στην άκρη της παραλίας. Κάποιοι τα θεωρούν αυτά... υδριοβιότοπους και γι΄ αυτό είχε κολλήσει για καιρό η κατασκευή του κωπηλατοδρομίου! Εγώ πάντως μόνο κάθε λογής έντομα έχω πετύχει σ' αυτά.

    Στην άλλη άκρη της παραλίας, στην πλευρά προς Μαραθώνα δηλαδή, είναι πιο ήσυχα τα πράγματα τα βραδάκια...

    ΥΓ: Η αδερφή μου είχε χάσει μια παντόφλα μια φορά στα βαλτόνερα... Όποιος τη βρει, εδώ θα είμαστε!!!

     
  • At Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 07, 2006 3:48:00 μ.μ., Blogger Σταυρούλα

    Σε όλες τις εκδρομές πανταχού παρόντα τα κεφτεδάκια και τα βραστά σφιχτά αυγά! Ύπνος στα πεύκα και μπάνιο μέχρι να βγάλουμε λέπια!
    Αχ, τι μου θύμισες, Ραλού μου! Φιλιάάά!

     
  • At Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 07, 2006 8:37:00 μ.μ., Blogger dodo

    Ξαναήλθα, όχι αδίκως: είδα την εικονογράφηση και συμπλήρωσα τα κενά- λίγα, είναι η αλήθεια, οι περιγραφές σου τα έχουν πεί όλα...

     
  • At Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 07, 2006 9:41:00 μ.μ., Blogger αθεόφοβος

    Να σου ζήσει ο λεβέντης πατέρας σου(δεν λέω λεβεντόγερος γιατί αυτός δείχνει νέος στη ψυχή!)
    Με έκανες και ζήλεψα γιατί έμενα η μάνα μου δεν έφτιαχνε κεφτέδες γιατί εργαζόταν.
    Έτσι από παιδί όταν τα άλλα παιδιά στις εκδρομές εφερναν κεφτεδέκια εμένα μου είχε δώσει κονσέρβα σβαν και ντολμαδάκια.
    Από παιδί δεν τα έχω ξαναφάει!

     
  • At Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 07, 2006 10:42:00 μ.μ., Blogger jul

    Αχ βρε http Ralou μου, τι ωραίες αναμνήσεις...και εμείς πηγαίναμε στον Σχινιά για μπάνιο...αλλά όχι για Εκδρομή! μια και μοναδική φορά είχαμε μείνει εκει ακι την θυμάμαι ώς και σήμερα... Ηταν άλλες εποχές τοτε και πραγματικά ξέγνιαστες...Εμεις πηγαίναμε Κυριακή πρωι πρωι (μην μας κάψει ο ήλιος στην πρωτη βουτιά) και θυμάμαι με την αδερφή μου μέναμε ξάγρυπνες όλη νύχτα από την αναμονή της επόμενης μέρας!!!!! Πωπωπωπ Συγκινήθηκα!!!

    Υ.Γ. Θα δοκιμάσω να φτιάξω αυτά τα κεφτεδάκια...μόνο και μόνο επειδή έχω να τα φάω....χροοοοοοοονια!!!!!!

     
  • At Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 08, 2006 12:50:00 π.μ., Blogger Εύα

    εμεις πηγαιναμε στο Καβουρι,με κεφτεδακια φυσικα,ντοματουλες,μπυρες που αρεσαν στον μπαμπα, βερυκοκα για το παιδι(εμενα)κουβερτουλα και ραδιοφωνακι.Υπνος κατω απο τα αστερια ακουγοντας το κυμα.Ολα διαφορετικα,γλυκα,τρυφερα,ακομα και τα κουνουπια τσιμπουσαν αλλιωτικα τοτε.

     
  • At Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 08, 2006 7:35:00 π.μ., Anonymous Ανώνυμος

    Υπέροχη η ιστόρηση της εξόρμησης, βγάζει μνήμες από παρεμφερείς εξορμήσεις των παιδικών μας χρόνων! Κι εκείνα τα κεφτεδάκια! Ακόμη δεν έχω βρει σαν της δικής μου μάνας που ήταν, φυσικά, "τα καλλίτερα"! Εκείνο το άρωμα του δυόσμου μαζί με του σκόρδου! Τι γαστριμαργική απόλαυση!

     
  • At Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 08, 2006 11:16:00 π.μ., Blogger Debby

    Σε ευχαριστώ να ξέρεις...
    Και γιατι με σκέφτεσαι (και μου δίνεις συνταγές) και γενικά για αυτό που είσαι...
    Περιμένοντας τις συνταγές για τα χορτοφαγικά κεφτεδάκια αναρρωτιέμαι τι μπορώ να κάνω εγώ για σένα...

     
  • At Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 08, 2006 12:07:00 μ.μ., Blogger ralou

    Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

     
  • At Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 08, 2006 12:14:00 μ.μ., Blogger ralou

    jason κάνε λίγο υπομονή!
    Εβγαλα 100 φωτό στον Σχινια και τα περιξ.
    Τις ψάχνω τώρα.
    Που θα πάει θα την βρώ την σαγιονάρα της αδελφής σου!

    Moνο λέπια!
    Και βράγχια renata μου.
    Για να μην πω για τα αιωνίως ζαρωμένα δάχτυλα και χείλια!

    Την σπιλμπεργκική προσπάθεια να αναπαράγω την εικόνα με τα κεφτεδάκια την πρόσεξες dodos;
    Εικοσι τράβηξα μέχρι να πετύχω το φως αλλά είδες...
    Χμ θέλει πολλή ψάξιμο ακόμα η μηχανή!

    Αθεοφοβε, με τα ζβαν ιστορία αγάπης!
    Ισως γιατί ήταν από τις λιγες κονσερβαρισμένες τροφές εκείνα τα χρόνια.
    Και τι πλάκα να το ανοίγεις με το μεταλλικό κλειδάκι!

    Και τα κεφτεδάκια είναι για μας food for the soul, julia!
    Το ξέρεις ότι η οσφρητική και γευστική μνήμη είναι οι πιο δυνατές;

     
  • At Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 08, 2006 12:41:00 μ.μ., Blogger ralou

    Και βέβαια της δικής σου μαμάς ήταν τα καλύτερα heliotypon!
    Αλίμονο!
    Ευλογημένες μαμάδες με τα καλά τους και ενίοτε με τα κακά τους βέβαια.

    debby, μόνο να διαβάζω τα όμορφα ποστ σου - γράφεις για πράγματα που με ενδιαφέρουν αλλά δεν μπορώ να γράψω εγώ- άσχετα αν δεν σχολιάζω πάντα ;)
    Και αν καμιά φορά έρθω στο νησί θα περιμένω οπωσδήποτε καφεδάκι από τα χεράκια σου!
    :)

    Ετσι είναι eva μου.
    Όλοι μας έχουμε τέτοιες αναμνήσεις.
    Άλλος περισσότερο άλλος λιγότερο θυμόμαστε τα παιδικά καλοκαίρια με αγάπη και νοσταλγία.

    Ελπίζω όσοι από σας έχετε παιδιά να καταφέρετε να δημιουργήσετε εξ ίσου ωραίες και σε αυτά και να τις θυμούνται στα blogs του μέλλοντος!

     
  • At Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 08, 2006 12:59:00 μ.μ., Blogger Debby

    Όσους θέλεις! Τους καφέδες τουλάχιστον τους κάνω καλούς!!!

    Θα σε περιμένω οπωσδήποτε!! Εκτός και αν προλάβω και έρθω εγώ πιο νωρίς!! ;-)

     
  • At Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 08, 2006 6:48:00 μ.μ., Blogger dodo

    Βεβαίως και τα πρόσεξα τα σπιλμπέργκεια έργα σου!
    Αλλά και τις μικρές ντίβες με μαγιό στην ασπρόμαυρη φωτό πρόσεξα!

     
  • At Σάββατο, Σεπτεμβρίου 09, 2006 8:42:00 π.μ., Blogger triantara

    σ'ευχαριστώ που μοιράστηκες την απέραντη αγάπη σου για τον Σχινιά, τα κεφτεδάκια και τον πατέρα σου μαζί μας.

    λες να τα είπαμε κάποτε οι δυο οικογένειες στην ίδια παραλία;;;

    :)

     
  • At Κυριακή, Σεπτεμβρίου 10, 2006 7:43:00 π.μ., Blogger ralou

    Σ' ευχαριστώ ραφαελλίνα μου!
    Την έιδα την φωτό του επίκουρου της 7/9/06 αλλά έχει μια άλλη του ίδου γατιού στις 31/8/06 πολύ close up που νομίζω είναι η τελειότερη φωτογραφία γάτας που έχω δει!


    Και τι κρίμα dodos που Σπίλπμεργκ και ντίβες δεν συνέπεσαν χρονικά να διαπρέψουν (οι ντίβες, γιατί ο Σ. μάλλον τα κατάφερε)!
    Αχ πάντα κακό timimg είχα στη ζωή μου!

    Αγαπητή triantara!
    Αν υποψιαστώ ότι είσαι εκείνο το κοριτσάκι που μου βούτηξε τις κουκουνάρες που είχα μαζέψει για να τις φτιάξω στολίδια για το Χρ. δέντρο...
    ...θάρθω στο blog σου και θα τα κάνω μανταρα!

    Ααα! το ήξερα!
    Με προειδοποιούσε το ένστικτο όταν ζήλευα τα (φανταστικά) ποστ που γράφεις!
    Εδώ υπάρχει υποσυνείδητη, υποβοσκουσα κοντρα από τότε!

     
  • At Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 11, 2006 12:20:00 μ.μ., Blogger ralou

    A playmobile!
    Γυρισαμε αλλά τεμπελιάζουμε;
    ;)

    Φαίνεται ότι όλοι έχουμε τέτοιες αναμνήσεις και όλων είναι αγαπημένες.

     
  • At Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 11, 2006 4:07:00 μ.μ., Blogger An-Lu

    Μμμμμμμμμμμμμμμ!!!!!!Κεφτεδακο-μοσχοβολιά
    Καλό φθινόπωρο!!!!!


    ΥΓ Υποθέτω πως ο Προφυρογέννητος έφαγε τα μισά, πριν τα βάλεις στο τάπερ, ε;

     
  • At Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 11, 2006 4:41:00 μ.μ., Blogger ralou

    Α! γυρισες βλέπω γοργόνα μου!
    Καλό χειμώνα λοιπόν. Σήμερα με την δροσούλα νομίζω ότι μπορούμε να το λέμε πια.

    Σιγά μην αφήσαμε τον πορφ να φαει τα κεφτεδάκια.
    Και σιγά μην τα ήθελε.
    Η κομψή του μυτούλα απέχει από καθε τι που περιέχει σκόδο και κρεμμύδι!

     
usefull  View My Public Stats on MyBlogLog.com