Κυριακή, Ιουνίου 18, 2006
Αχ βρε Αντώνη ! ... ...
Το καλοκαίρι του 1999 ήταν η πρώτη χρονιά που αποφασίσαμε να κάνουμε διακοπές μετά από πολλά χρόνια και ο φίλος μας ο Αντώνης μας είχε πείσει επιτέλους να τις περάσουμε μαζί. Δούλευε τότε σε μια εταιρεία στην Βόνιτσα και τον βλέπαμε αραιά και που όταν ερχόταν στην Αθήνα. Μας μίλαγε για τις υπέροχες παραλίες της περιοχής και τελικά αποφασίσαμε να περάσουμε το 15ημερο εκεί.

Ο Αντώνης ήταν φίλος μας από χρόνια. Με τον Ν. μαζί στον στρατό και μετά όλοι μαζί και με την σύντροφό του την Κ.

Σαν να τον βλέπω τώρα μπροστά μου όπως τότε.
Ένας όμορφος μεγαλόσωμος άντρας.
Λάτρευε την γυμναστική, την θάλασσα, τις δύο μικρές του κόρες και βέβαια την Κ.
Το πρώτο που τον χαρακτήριζε ήταν η πληθωρική του προσωπικότητα. Μόλις έμπαινε σε ένα δωμάτιο η παρουσία του και μόνο το γέμιζε. Μιλούσε με πλατιές χειρονομίες, με τα μακριά φουντωτά μαλλιά του να ανεμίζουν, τις πιο πολλές φορές όρθιος, λες και δεν τον χωρούσε ο τόπος.
Οι περισσότεροι από τους φίλους δειλιάζαμε λίγο μπροστά του. Αφ΄ ενός από την ένταση της παρουσίας του αλλά και γιατί λίγοι από μας μπορούσαν να συναγωνιστούν τις γνώσεις του στην Ιστορία.
Ο Αντώνης – μεγαλύτερος από όλους μας, από τους πρώτους στο Πολυτεχνείο το 74 - ήταν μανιώδης καταναλωτής ιδεών, βιβλίων, τσιγάρων, φαγητού, κρασιού και sex.
Διάβαζε φιλοσοφία και Ιστορία αλλά και λογοτεχνία όλων των ειδών. Τα βιβλία της βιβλιοθήκης του είχαν καταντήσει κοινή περιουσία με όλους μας γιατί μας δάνειζε από μόνος του ότι του έκανε εντύπωση, χωρίς να νοιάζεται ποτέ να τα πάρει πίσω.
Το ίδιο έκανε φυσικά και με τις δικές μας βιβλιοθήκες.
Ήταν σε θέση να αφομοιώνει πληροφορίες και ιδέες, να τις αναλύει, να τις επεξεργάζεται και να τις αναδομεί με φοβερή ευκολία. Και συχνά μας άφηνε αμήχανους μπροστά στις θεωρίες του, στην αδυναμία μας να παρακολουθήσουμε τους δαιδαλώδεις δρόμους της σκέψης του. Όταν τις ανέπτυσσε σε κατάσταση έξαλλη, με το απίστευτο πληθωρικό του λόγο ή όταν διαφωνούσε για τα πολιτικά με τους παλιούς του συντρόφους, εμείς κάναμε λίγο πίσω και αρκούμαστε να τον ακούμε.

Επίσης ο Αντώνης ήταν μανιώδης καλοφαγάς έως απλός φαγάς. Την ώρα της πείνας του γουρλώναμε τα μάτια από τους φαγητικούς του συνδυασμούς. Μαρμελάδα με αντσούγιες, και καφές ανακατεμένος με κανελογαρύφαλλα ήταν από τους πιο απλούς συνδυασμούς και βέβαια υπήρχαν πάντοτε επαρκέστατες θεωρίες για να μας πείσει για την υπεροχή τους ενώ ταυτόχρονα μας λοιδορούσε για την ατολμία μας να τους δοκιμάσουμε. Είχε το δικό του μικροσκοπικό αμπελάκι και έφτιαχνε το δικό του κρασί με φοβερή επιτυχία κάνοντας οινοποιητικούς συνδυασμούς και καινοτομίες, που, όμως, πάντα έβγαιναν σε καλό.

Όπως είπα ήταν επίσης και μεγάλος καταναλωτής sex. Παρ' όλο που γνώρισε και παντρεύτηκε την σύντροφό του σε πολύ νεανική ηλικία η σχέση τους παρά τα συνηθισμένα σκαμπανεβάσματα διατηρούταν φρέσκια και ζωντανή ακόμα και όταν οι κόρες του έγιναν μεγάλες κοπέλες. Οι οποίες παρεμπιπτόντως τον αγαπούσαν τον εμπιστεύονταν και τον θεωρούσαν τον εκ βαθέων εξομολογητή και συμβουλάτορα τους.

Μιας και μιλάω τόσο πολύ για τον Αντώνη, δεν πρέπει να ξεχάσω να αναφέρω την αγάπη του για την θάλασσα. Όταν την κοίταζε νόμιζες ότι κοιτούσε λατρεμένη γυναίκα και όταν μιλούσε γι' αυτή έλεγε ότι "χάνεται στην αγκαλιά της".
Ακόμα και όταν τα χρόνια ήταν οικονομικά δύσκολα για την οικογένεια του, αυτός ονειρευόταν να αγοράσει ένα πλεούμενο. Και δεν εννοούσε απλά μια βάρκα, αλλά ένα σκάφος για να μπορεί να πηγαίνει σε κάθε λιμανάκι και ακτή χωρίς περιορισμούς.
Δεν θυμάμαι πως ακριβώς το φανταζόταν εκείνος, αλλά όλοι εμείς οι φίλοι τον φανταζόμαστε πάντα σε ένα ιστιοφόρο. Πάντως δεν νομίζω ότι θα τον ένοιαζε πολύ το είδος του σκάφους. Απλά να μπορούσε να σαλπάρει. Τίποτε άλλο.

Και βέβαια το πιο αγαπησιάρικο χαρακτηριστικό του που έκανε όλους εμάς να πίνουμε νερό στο όνομα του, ήταν ότι ο Αντώνης ήταν Φίλος. Ο πιο ανιδιοτελής, αυθόρμητος, καλός φίλος που μπορεί να επιθυμήσει κανείς. Ήταν κοντά μας στις καλές και τις κακές στιγμές χωρίς καθόλου να το ζητήσεις ή να το υπαινιχθείς. Απλά ήταν εκεί.

Με τα χρόνια ήρθαν έτσι τα πράγματα και έφτιαξαν τα οικονομικά της οικογένειας και ήρθε η τέλεια δουλειά, με τις τέλειες συνθήκες εκτός βέβαια από την απόσταση. Τα Σαββατοκύριακα έκανε τρελές κούρσες για να κατέβει στην Αθήνα ή ξεκινούσαν ταυτόχρονα και αυτός και η Κ. για μειώσουν τον χρόνο της διαδρομής και να συναντηθούν στην μέση της.
Φυσικά εμείς προσπαθούσαμε να αφήνουμε την οικογένεια να χαίρεται μόνη της τις πολύτιμες στιγμές.
.
.
.
Εκείνο λοιπόν το καλοκαίρι αποφασίσαμε να κάνουμε διακοπές όλοι μαζί. Τέτοιες μέρες τέλη Ιουνίου προγραμματίζαμε και κλείναμε ξενοδοχεία, και δελεάζαμε ο ένας τον άλλον στην ιδέα να νοικιάσουμε ένα μικρό ιστιοφόρο για μερικές μέρες, για να γυρίσουμε, όσο μας πάρει, το Ιόνιο.

Παραμονές της αναχώρησης με τα μπαγκάζια σχεδόν έτοιμα τηλεφωνήσαμε για τις τελευταίες λεπτομέρειες.
Το τηλέφωνο δεν απαντάει.
Το κινητό δεν απαντάει
Το σπίτι δεν απαντάει.
Στο γραφείο του μας παραπέμπουν στο σπίτι του.
Κανείς δεν απαντάει.
.
.
.
Βράδυ με την μικρή του κόρη στην Βόνιτσα.
Σινεμά, φαγητό, κουβέντα,
πόνος, πόνος, πόνος, ασθενοφόρο,
τρελή κούρσα της Κ. μέσα στην νύχτα στην Βόνιτσα,
εντατική, ρήξη ανευρύσματος αορτής, δεν υπάρχουν ελπίδες,
συγνώμη, σ' αγαπάω, θα προσέχω το φαγητό, θα κόψω το τσιγάρο, σ' αγαπάω,
παλεύει,
πέφτει η πίεση, εσωτερική αιμορραγία.

Ο Αντώνης πέθανε.

Το τηλέφωνο δεν απαντάει.

Όταν το έμαθα την άλλη μέρα, την τελευταία μέρα στην δουλειά πριν τις διακοπές έπαθα σοκ.
"Όχι ο Αντώνης !"
"Όχι αυτός ο άνθρωπος !"
Ήταν 49 ετών.

Ο θηριώδης άντρας που γέμιζε τα δωμάτια, ενταφιάστηκε στο νεκροταφείο της περιοχής κάτω από μια απλή πλάκα, χωρίς σταυρούς, φωτογραφίες και θυμιάματα. Μόνο ένα καραβάκι έχει πάνω για να ταξιδεύει το ανήσυχο πνεύμα του και να παρηγορεί τα απαρηγόρητα δικά μας.

Φέτος κλείνουν 7 χρόνια.

Τον πρώτο καιρό καθόμαστε με την Κ. και λέγαμε πως αν δεν είχε πεθάνει αλλά είχε ταξιδέψει μαγικά σε μια άλλη διάσταση ή σε ένα άλλο πλανήτη, δεν θα πονούσε ο χαμός του τόσο πολύ.
Τουλάχιστον δεν θα υπήρχε στο σύμπαν το κενό της απουσίας του.

Δεν θα μιλήσω για το προφανές και απόλυτο της θλίψης που βυθίστηκε η οικογένεια.
Η παρέα ωστόσο έμοιαζε μουδιασμένη τον χρόνο που ακολούθησε. Στην αρχή η αμηχανία ήταν χειροπιαστή, το δωμάτιο άδειο, οι προσπάθειες να γεμίσει το κενό αδέξιες, αστείες και ανεπιτυχείς. Όλα έμοιαζαν κακέκτυπα.
Πέρασε πολύς καιρός για να συναρμολογηθούμε ξανά, να ξεθαρρέψουμε, να απλώσουμε τα πόδια, να αναδειχθούν οι υπόλοιπες προσωπικότητες που στεγάζονταν κάτω από την ομπρέλα του Αντώνη.

Εφτά χρόνια αργότερα ο χρόνος κλείνει σιγά σιγά την πληγή – αλλά όχι τελείως-

Ακόμα και τώρα όταν μας λείπει πολύ και δεν μπορούμε να αντέξουμε με τίποτα την απουσία του, σιωπάμε και μετά μουρμουρίζουμε:

Αχ βρε Αντώνη ! … ….

σκηνές
από την ταινία
προσεχώς

Με τον Ν. είμαστε μαζί περίπου 20 χρόνια και όλο αυτόν τον καιρό τον είχα δει να κλαίει μόνο μία φορά στην κηδεία του Αντώνη. Τον είδα άλλη μια φορά σήμερα το πρωί που διάβασε αυτό το ποστ.

Ποιος είπε ότι ο χρόνος είναi πανδαμάτωρ;

 
posted by ralou at 4:57 μ.μ. | Permalink |


18 Comments:


  • At Δευτέρα, Ιουνίου 19, 2006 2:43:00 μ.μ., Blogger Stavros Katsaris

    Συγκινήθηκα. Πραγματικά σαν να ήταν και δικός μου φίλος.
    Να είσαι γερή και να τον θυμάσαι όπως ήταν!

     
  • At Δευτέρα, Ιουνίου 19, 2006 5:24:00 μ.μ., Blogger lemon

    Αχ καλή μου, λες γιαυτό να τα έκανε όλα τόσο έντονα ο Αντώνης? για να προλάβει? λες κάτι να ήξερε?
    Πολλές φορές τόχω σκεφτεί, οι άνθρωποι που τρώνε τη ζωή με το κουτάλι, αλλά και οι πιο άξιοι, φεύγουν γρηγορότερα.
    Ο Κωνσταντίνος πάλι, έλεγε οτι η ζωή, η ζωή δεν ανέχεται τόσο άξιους δίπλα της, τους φοβάται, τους τιμωρεί για τη δυναμή τους και τους διώχνει γρήγορα...
    Και το οτι ζουν μέσα μας, δεν είναι παρηγοριά, όχι.

     
  • At Δευτέρα, Ιουνίου 19, 2006 7:25:00 μ.μ., Blogger Debby

    Μερικοί άνθρωποι είναι τόσο ενδιαφέροντες απλά με το να είναι ο εαυτός τους. Τιποτα παραπάνω τίποτα παρακάτω.
    Αυτοί συνήθως μένουν ευχάριστα στην μνήμη των άλλων άσχετα το πότε έφυγαν απο την ζωή...

     
  • At Δευτέρα, Ιουνίου 19, 2006 11:15:00 μ.μ., Blogger triantara

    η ζωή είναι σαν αυτό σου το ποστ. κάπου στην μέση είπα "να μην διαβάσω καλύτερα παρακάτω, θα έχει άσχημο τέλος τόση χαρά" και τελικά έτσι έγινε.
    και τελικά δεν το μετάνιωσα κι ας τελείωσε άσχημα. γιατί το έζησα και γιατί με άγγιξες. όπως έζησες κι εσύ τον Α. και όπως σε άγγιξε αυτός.
    νά'σαι καλά φιλενάδα

     
  • At Τρίτη, Ιουνίου 20, 2006 8:43:00 π.μ., Blogger ma.beez

    Κάτι δαμάζει ο χρόνος αλλά όχι τα πάντα, σίγουρα όχι.

     
  • At Τρίτη, Ιουνίου 20, 2006 9:23:00 π.μ., Blogger ralou

    Αβεσσαλωμ, ναι, ζει στις αναμνήσεις και στην καρδιά μας, αλλά μας λείπει!

    Morgana το είπες σωστά. Μια ολόκληρη εποχη!

    Ευχαριστώ Stavro!

    Lemon, και το να βιαζόταν και το να τον τιμώρησε η ζωή νομίζω ότι είναι πραγματικότητα!
    Το ότι δεν φτάνει που ζέι μέσα μας όμως είναι η σκληρή πραγματικότητα.

    Ναι debby, σίγουρα ο Αντώνης ήταν από τους ανθρώπους που κανουν την ζωή να φαίνεται πιο ενδιαφέρουσα. Γιατί μεταγγίζουν την δύναμη τους σε όλους μας.

    triantara για να πω την αλήθεια το μετάνοιωσα που το έγραψα.
    Οσο κι αν φαίνεται περίεργο, μοιάζει πολύ λίγο μπροστά σε αυτό που βιώσαμε όλοι μας - φιλοι και δικοι του άνθρωποι - εκείνο τον καιρό. Αλλά και τώρα.

    Mamani, ίσως να δαμάζει ή ίσως έτσι να πιστεύουμε. Η πάλι ίσως να παραμυθιαζόμαστε γι αυτό και να αυθυποβαλόμαστε.
    Το σίγουρο είναι ότι οι πληγές μένουν - τουλάχιστον οι πιο μεγάλες και ματώνουν σ' ενα τόσο δα πείραγμα.

     
  • At Τρίτη, Ιουνίου 20, 2006 1:19:00 μ.μ., Blogger An-Lu

    Ο πόνος δεν δαμάζεται, αυτό είναι γεγονός. Μπόρεσες όμως και "ανέστησες" τον Αντώνη για μας...
    Φιλιά

     
  • At Τρίτη, Ιουνίου 20, 2006 1:31:00 μ.μ., Blogger Jason

    Κρίμα...
    Γιατί πάντα οι πιο ωραίοι άνθρωποι να φεύγουν νωρίτερα;

     
  • At Τρίτη, Ιουνίου 20, 2006 10:16:00 μ.μ., Blogger Σταυρούλα

    Δεν είναι Ραλού, δεν είναι! Μόνο ό,τι αφήνουμε σβήνει, ό,τι κρατάμε στην καρδιά μας δεν πεθαίνει ποτέ κι ας "προχωρά" η ζωή!

     
  • At Τετάρτη, Ιουνίου 21, 2006 1:37:00 μ.μ., Blogger ralou

    An lu έτσι μου φάνηκε και μένα.
    Αλλά μόνο για λίγο...

    jason, το σκέφτομαι και γω αυτό. Οσο πιό ενδιαφέροντες είναι μερικοί άνθρωποι τόσο πιο γρήγορα φεύγουν. Κοίτα τι λέει η lemon πιο πάνω.

    Ετσι! έτσι renata. Μένει και μας στοιχειώνει!

    Σας ευχαριστώ όλους για τα σχόλια σας. Αναρωτιέμαι τι θα έλεγε ο Αντώνης αν μπορούσε να τα δεί.
    Μάλλον θα σας καλούσε όλους σας να γιρτάσετε την χαρά της ζωής με μερικά ποτήρια από το φραουλί νέκταρ του!

     
  • At Τετάρτη, Ιουνίου 21, 2006 8:20:00 μ.μ., Blogger tassoula

    καλησπέρα.διάβασα το post πάνω απο 10 φορές.ίσως να σου ακούγετε "κάπως" αυτο αλλά είμαι σιγουρη ότι αν μπορει να βλέπει απο καπου ο Αντώνης θα είναι περήφανος που είχε και έχει τετοιους ανθρώπους διπλα του.είναι σημαντικό να θυμασαι και να αγαπάς..

     
  • At Πέμπτη, Ιουνίου 22, 2006 10:58:00 π.μ., Blogger ralou

    Αχ βρε tassoula!
    Και εγώ το ίδιο κάνω, λες και αν το διαβάσω άλλη μια φορά το τέλος θα είναι διαφορετικό.
    Αλλά δεν είναι...

     
  • At Πέμπτη, Ιουνίου 22, 2006 12:53:00 μ.μ., Blogger cindaki

    Καλημέρα!

    Αυτοί οι άνθρωποι τελικά μας κάνουν να νιώθουμε ότι αξίζουν κάποια πράγματα στη ζωή μας...

    Ας ζούμε την στιγμή κι ας μην ξεχνάμε αυτούς τους ανθρώπους, που πολλές φορές είναι εμπνευστές ζωής...

    Ας παίρνουμε δύναμη με τη θύμησή τους...

     
  • At Πέμπτη, Ιουνίου 22, 2006 2:13:00 μ.μ., Blogger ralou

    Ναι sofi μου!
    Ναι!

     
  • At Πέμπτη, Ιουνίου 22, 2006 2:17:00 μ.μ., Blogger ralou

    morgana!
    Ο επόμενος που θα μου μιλησει για διακοπές θα του δείξω :
    Α. τις μπροσούρες που μου έστειλαν για κάτι υπεροχα ξενοδοχεία στην Ελλάδα
    β. Το υπόλοιπο του τραπεζικού μου λογαριασμού.

    Ακου 570 ευρω την ημέρα οι αχρείοι!
    Μωρέ μπανάκια στον Σχοινιά τα απογευματα μετά την δουλεια και ποτάκια στο Απολις το βράδυ να βλέπω και την Αθηνα πιάτο με τα φωτάκια της.
    Ασε που το βράδυ δεν φαίνεται και το νέφος!

     
  • At Σάββατο, Αυγούστου 18, 2007 9:26:00 π.μ., Blogger kostas_patra

    αχ καλή μου ραλλού
    μόνο αυτό
    με συγκίνησες
    φιλιά

     
  • At Σάββατο, Αυγούστου 18, 2007 6:39:00 μ.μ., Blogger ralou

    Τι περίεργη αίσθηση kosta, να ξαναβλέπω σχολιασμένο ενα τόσο παλιό ποστ!
    Ειδικά αυτό για τον Αντώνη που το είχα γράψει κάτω από εξαιρετικά φορτισμένες συνθήκες.
    Οι φίλοι που χάνονται βεβαια κατοικούν πάντα στο μυαλό μας, δεν υπάρχει φορά που να συναντιώμαστε με την παρέα και να μην μιλήσουμε γι αυτόν.
    Η απουσία του ωστόσο είναι πάντα μα πάντα αισθητή.
    Το κενό δεν γεμίζει ποτέ!

     
  • At Δευτέρα, Αυγούστου 20, 2007 11:18:00 π.μ., Blogger kostas_patra

    συνήθειά μου οι ανύποπτες και βαθιές βουτιές σε κείμενα και ανθρώπους που μου αρέσουν.
    ο παράγοντας χρόνος έχει ιδιαίτερη σημασία για τα επίκαιρα, μόνο που δεν γράφεις για επίκαιρα εδώ.
    χαίρομαι, γιατί όταν μιλούν όλοι για κάποιον που έφυγε , σχεδόν πάντα ιδίως όταν η κουβέντα αφορά σε μικρό αριθμό ατόμων, να αποκαλύπτονται άγνωστες μικρές λεπτομέρειες που κάνουν πιο ζωντανή την ανάμνηση, ίσως αποκαλύπτοντας λόγους και αφορμές δυσκολοθώρητους και ξεδιαλυντικούς.
    να κι ένας λόγος που άρεσε τόσο η αμελί, μιας και έπαιξε με τις μνήμες των ανθρώπων.
    καλοχαιρετώ σε

     
usefull  View My Public Stats on MyBlogLog.com