Παρασκευή, Μαΐου 25, 2007
Oι αγκινάρες της μοναξιάς
H συνταγή του μήνα


Ο κυρ-Νίκος δούλεψε συνολικά στην ζωή του 55 χρόνια. Τα τελευταία 35 από αυτά, σε υφαντουργείο της Φιλαδέλφειας διπλοβάρδια από τις 6 το πρωί μέχρι τις 8 το βράδυ.
Από μικρό παιδάκι στα χωράφια της Ηλείας, όπου πρόσφυγες από την Μικρασία είχαν έλθει οι δικοί του μέχρι την ηλικία των 68 που βγήκε στην σύνταξη.
Το καλοκαίρι του '80, έκανε τα χαρτιά του και αρχές Δεκεμβρίου του ήρθε η πρώτη σύνταξη στο σπίτι. Μόλις είχε τελειώσει και το πανωσήκωμα που έκανε στο αυθαίρετο σπίτι αφού το "δήλωσε και το έσωσε" .
Στο πλευρό του, η κυρα-Λιλή, μάζεψε τα τελευταία μπάζα από την οικοδομή που είχαν μείνει στο οικόπεδο και φώναξε μόνη της το 166 σφαδάζοντας από τους πόνους. Μπήκε στο νοσοκομείο, υποβλήθηκε σε μια, καινούργια τότε, εξέταση που λεγόταν "Αξονική Τομογραφία" η οποία διέγνωσε πλέγμα καρκινωμάτων στο συκώτι, με μεταστάσεις σε όλο το κορμί της και σε 42 μέρες πέθανε χωρίς να επιστρέψει ποτέ στον νεόχτιστο πρώτο όροφο.
Ο κυρ Νίκος λοιπόν στα 67 του, βρέθηκε μόνος του στο σπίτι με δύο παιδιά (ο μικρότερος αδελφός μου και εγώ) αρκετά μεγάλα αλλά όχι τόσο που να έχουν σταθεί στα πόδια τους καλά. Για λίγο καιρό ξαναγύρισε στη δουλειά. Το σπίτι δεν τον χώραγε, δεν είχε τίποτα να κάνει και ο πόνος φαινόταν πιο δυνατός μέσα στο νεόχτιστο που εκείνη δεν πρόλαβε να χαρεί ούτε μία μέρα.
Ένα χρόνο μετά οι δυνάμεις του τον άφησαν και αναγκάστηκε να σταματήσει.
Και τότε ένοιωσε την μοναξιά πιο έντονα από ποτέ.
Στην αρχή, ξαναγύρισε στον Σύλλογο των Αντιστασιακών και ασχολήθηκε ενεργά, αλλά αυτό του κάλυπτε λίγο από τον ελεύθερο χρόνο του.
Μια από τις πρώτες δουλειές που είχε κάνει στη ζωή του ήταν βοηθός φούρναρη, και αυτή ήταν η μοναδική επαφή του με την μαγειρική.
Καλοφαγάς με ειδικά και περίεργα γούστα, ωστόσο, αποφάσισε να πάρει στα χέρια του την υπόθεση, αφού τον χρόνο που πέρασε το φαγητό της οικογένειας ήταν υπόθεση που εξυπηρετούνταν εκ των ενόντων με πρόχειρες και διόλου ικανοποιητικές λύσεις.
Η επιτυχία του εγχειρήματος ήταν απίστευτη.
Σε ελάχιστο χρόνο έμαθε να φτιάχνει μαγειρευτά φαγητά και ψητά στο φούρνο, να ετοιμάζει ψωμί για τα Σαββατοκύριακα και να σκαρώνει γλυκά ταψιού (τα αγαπημένα του).
Η μαμά, μαγείρευε αρκετά καλά, αλλά το αδύνατο σημείο της ήταν τα λαδερά φαγητά. Τα έφτιαχνε υδαρή, καθόλου χυλωμένα και ομολογώ διόλου ορεκτικά και εμφανίσιμα. Είναι ένας από τους λόγους που τα φαγητά αυτά, παρ όλο που αποτελούσαν βασικό στοιχείο της οικογενειακής διατροφής, δεν τα αγάπησα ποτέ.
Ένα από τα πιο μισητά φαγητά, ήταν για μένα οι αγκινάρες. Ο πατέρας ωστόσο, κατάφερε το ακατόρθωτο. Όταν έφτιαξε αυτό το φαγητό για πρώτη φορά, και δοκιμάσαμε, γίναμε φανατικοί λάτρεις του και από τότε το μαγείρευε συστηματικά μια φορά την εβδομάδα από νωρίς την Άνοιξη που έβγαιναν οι πρώτες πανάκριβες αγκινάρες μέχρι τον Ιούνιο που πωλούνταν στην λαϊκή με το δέμα πάμφθηνα.
Τις αγόραζε την Δευτέρα στην λαϊκή της γειτονιάς. Το απόγευμα καθόταν στο τραπέζι της κουζίνας, και καθάριζε σιγά σιγά όλα τα απαραίτητα χορταρικά και μυριστικά. Αγκινάρες, φρέσκα κρεμμυδάκια, άνηθο, μάραθο, καρότα, πράσα. Ένας από τους λόγους που αντιπαθούσαμε τις αγκινάρες της μαμάς σε σχέση με του πατέρα είναι ότι εκείνος, τις καθάριζε πάρα πολύ βαθιά αφήνοντας μόνο την συμπαγή καρδιά τους ενώ εκείνη άφηνε μερικά φυλλαράκια που της φαίνονταν τρυφερά αλλά δεν ήταν πάντα. Ίσως το έκανε για να μην λιώσουν στο μαγείρεμα ή ίσως για να φτουρήσουν καλύτερα.
Έτσι λοιπόν μάθαμε και εγώ και ο Αντυ να τρώμε αγκινάρες και τώρα πια τις αγοράζω και τις μαγειρεύω με το που θα σκάσουν μύτη στη λαϊκή την Άνοιξη.
Ιδού η συνταγή:

Οι Αγκινάρες Της Μοναξιάς
Την ονομάζω έτσι αφού ήταν το πρώτο εγχείρημα του πατέρα στην μαγειρική, όταν έμεινε μόνος και δικαιολογημένα αυτό για το οποίο ήταν πιο περήφανος
6 αγκινάρες
4-5 καρότα
4-5 μέτριες πατάτες
1 ξερό κρεμμύδι
1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια
1 πράσο
μισό ματσάκι άνηθο ή αν είστε τυχεροί και βρείτε, μάραθο.
Ελαιόλαδο, αλάτι και μπόλικο πιπέρι.


Καθαρίστε καλά τις αγκινάρες από τα φύλλα και τα κοτσάνια. Όσο πιο βαθιά τόσο το καλύτερο. Στα Σούπερ Μάρκετ υπάρχουν έτοιμες καθαρισμένες κατεψυγμένες αγκινάρες αλλά δεν τις συνιστώ. Πολλές φορές έχουν σκληρά κομμάτια ή ίνες που καταστρέφουν τη υφή του φαγητού.
Κόψτε πατάτες και καρότα σε κυβάκια.
Ψιλοκόψτε τα κρεμμύδια και το πράσο και σοτάρετε τα.
Προσθέστε τα καρότα και τις πατάτες λίγο νερό και μαγειρέψτε τα για μισή ώρα.
Ρίξτε τις αγκινάρες και τον ψιλοκομμένο άνηθο /μάραθο και ανακατέψτε προσεκτικά.
Σε μισή ώρα –στη χύτρα ταχύτητας που χρησιμοποιώ εγώ- θα είναι έτοιμο.
Απλά πράγματα!
Ωστόσο αν θέλετε το φαγητό χυλωμένο όπως το προτιμάμε εμείς, μόλις γίνει, απλά ανακατέψτε καλά για να λιώσουν ελάχιστα οι πατάτες.
Ο πατέρας συνήθιζε να αυγοκόβει τις αγκινάρες (1 αυγό και χυμός ενός λεμονιού) αλλά μπορείτε απλά να προσθέσετε το λεμόνι μόνο του στο τέλος.
Μπορείτε επίσης να προσθέσετε ένα κύβο λαχανικών –ο κυρ Νίκος ανατριχιάζει και μόνο στην ιδέα να προσθέσει κάτι τόσο… ύποπτο στα φαγητά του- αλλά είναι γεγονός ότι προσφέρει γεύση πιο δυνατή.


Να λοιπόν ένα φαγάκι συνηθισμένο, λαδερό και νόστιμο.
Όπως πιθανόν έχετε καταλάβει, οι συνταγές που ποστάρω εδώ δεν κομίζουν γλαύκα στην Αθήνα.
Πιο πολύ είναι ευκαιρίες για να μιλήσω για τους ανθρώπους μου.
Επίσης γράφω συνήθως χιουμοριστικά, πράγμα που δεν μου προέκυψε καθόλου σε αυτό το ποστ.
Η αιτία είναι το ότι δυστυχώς, ο κυρ Νίκος, που στα 94 του δεν μαγειρεύει πια, έχει μερικώς αποκοπεί από το περιβάλλον λόγω Αλτσχάιμερ και αυτή την εποχή βιώνει και βιώνουμε κωμικοτραγικές καταστάσεις.
Στις οποίες βέβαια, πρωταγωνιστεί ένας εκφυλισμένος εγκέφαλος και όχι ο λεβεντάνθρωπος που πάντα υπήρξε ο πατέρας.
.
Και που μια πιρουνιά γλυκές αγγινάρες, δεν σβήνουν την πικρή τους γεύση στο τέλος.

Το ποστ αυτό είναι χαρισμένο στην just me που μετά την υποχρεωτική χορτοφαγία μου, μου είχε ζητήσει να την κεράσω μια μαρουλοσαλάτα.
Επειδή όμως, μπορεί να πειθαρχώ στις εντολές του γιατρού για περιορισμό των πρωτεϊνών, ωστόσο δεν θα βοσκήσω ωμά λαχανικά π ο τ έ, είπα να την κεράσω ένα πράσινο λαδερό φαγάκι, υγιεινό και απενοχοποιημένο.
Κάπου είχα διαβάσει ότι οι αγκινάρες δεν συνοδεύονται από κρασί –κάτι που είχε να κάνει με τις τανίνες του κρασιού που διαταράσσουν την γεύση, ξέρω 'γω, δεν είμαι και ειδική στο θέμα-. Αλλά το έψαξα το πράγμα και πολλά sites στο ΝΕΤ λένε ότι οι αγκινάρες συνοδεύονται από λευκό Sauvignon και αφού το λένε αυτοί, ποια είμαι εγώ να το αμφισβητήσω;
Στην υγειά σου λοιπόν φιλενάδα!

Ετικέτες ,

 
posted by ralou at 11:10 μ.μ. | Permalink |


14 Comments:


  • At Παρασκευή, Μαΐου 25, 2007 11:43:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος

    Πολυ΄μ΄αρέσουν οι αγκινάρες!Οι δικές σου έχουν το κάτι άλλο όμως! ;) !Φιλιάά

    Μια ερώτηση? Τυρί μπορείς να τρως? Γιατί λαδερό χωρίς τυρί δε λέει γμτ!

     
  • At Παρασκευή, Μαΐου 25, 2007 11:50:00 μ.μ., Blogger ralou

    Τ(υ)ριγλυκερίδια φουλ, ρενάτα μου!
    Καλά, δεν κόβω φλέβες και για τυρί ιδιαίτερα άσπρο.
    Αλλά βρε φιλενάδα... αν είναι να φαω λαδερό, άσε, δεν το σωζει τίποτα!
    Κλαψ!

     
  • At Σάββατο, Μαΐου 26, 2007 1:47:00 π.μ., Blogger dodo

    Θαυμάζω την αγωνιστικότητα τού Πατέρα. Και συγκινούμαι από την τρυφερότητα με την οποία τον αποδέχεται η θυγατέρα του σήμερα, που εκείνος τής έχει πιά μεταβιβάσει τις δυνάμεις του...

     
  • At Σάββατο, Μαΐου 26, 2007 11:02:00 π.μ., Blogger Φωτούλα Τζιώντζου

    Οι αγκινάρες της μοναξιάς είναι ένα κομμάτι της μνήμης του πατέρα και όσο τέτοια κομμάτια συντηρούνται η μνήμη όσο καλά και να κρύβεται δεν αντέχει και σκάει μύτη απο τα πιο απίθανα σημεία και με τους πιο απίθανους τρόπους. Στη συγκεκριμένη περίπτωση η αίσθηση της γεύσης την υποκαθιστά.
    Επίσης τίποτα καλύτερο απο φρέσκες τραγανές αγκινάρες ωμές, σαλάτα, με φρέσκο κρεμυδάκι άνηθο και ένα τσακ λαδολέμονου.
    Καλό σου μεσημέρι

     
  • At Σάββατο, Μαΐου 26, 2007 12:06:00 μ.μ., Blogger An-Lu

    Κοριτάρα μου...φαγάκι αγάπης κι αυτό!


    ΥΓ Μού λειψες!

     
  • At Σάββατο, Μαΐου 26, 2007 4:21:00 μ.μ., Blogger just me

    Θα ΄πρεπε να το έχω δει εγκαίρως και να το σχολιάσω πρώτη, αλλά βλέπεις αυτή τη βδομάδα είμαι στην κυριολεξία στη γαλέρα, και είπα να περιστείλω τις... (εργασιακώς) παράνομες δραστηριότητές μου (τον οικιακό μου υπολογιστή μου τον έχω παρατημένο ακόμη στον τεχνικό και στην τύχή του, για να καταλάβεις).

    Χίλια συγγνώμη και χίλια ευχαριστώ, έστω και με καθυστέρηση.
    Και τα "ευχαριστώ" δεν είναι μόνο _δεν είναι τόσο_ για το "κέρασμα", είναι γιατί μου το πρόσφερες με αυτή τη συγκεκριμένη ιστορία.

    Άλλα δεν λέω. Ένα φιλί στο μάγουλο του κυρίου Νίκου (μιας κι εγώ δεν έχω πια ένα αντίστοιχο για να το αποθέσω)_ και πες του ότι η κόρη του αφηγήθηκε άξια την ιστορία του λεβεντάνθρωπου, που πάντα είναι, έτσι ή αλλιώς· πού ξέρουμε, ίσως _το πιθανότερο_ μέσα του θα το καταλάβει.
    Σε ευχαριστώ ξανά και σε φιλώ και σένα!

     
  • At Σάββατο, Μαΐου 26, 2007 10:33:00 μ.μ., Blogger ralou

    Δεν φαντάζεσαι dodos, τι προσπάθεια χρειάζεται για να δεχθώ ότι τα παράξενα της συμπεριφοράς του είναι αποτέλεσμα της ασθένειας.
    Ειχα μάθει να τον έχω πρότυπο και σημείο αναφοράς και αυτό το κάνει πιο δύσκολο.

    Θυμάμαι νερίνα το πρώτο πιάτο αγκινάρες που δοκίμασα από τον πατέρα. Ναι, θυμάμαι ακόμα εκείνη την έκρηξη γλυκειάς γευσης στο στόμα μετά την αρχική ελαφριά στιφάδα.
    Οπως θυμάμαι τον πατέρα να καμαρώνει σαν γύφτικο σκεπάρνι όταν πήγαινε να πάρει τους βαθμούς μου στο σχολείο.
    Και όπως, ακόμα και πριν λίγο καιρό, που συζητάγαμε για διάφορα θέματα και ένοιωθε περήφανος -χωρίς να το παραδέχεται- ακόμα και όταν η λεκτική μου ευχέρια τον έστηνε στον τοίχο.
    Τι άμυαλη που ήμουν...

    Γοργονάκι μου μην με παρεξηγείς, τούτο τον καιρό είμαι λιγάκι μπερδεμένη με τόσα πολλά που το μυαλό μου δεν το μαζεύω εύκολα. Ειναι και ο λόγος που χάθηκα σχεδόν από παντού. Μερικές φορές κάθομαι μπροστά στην οθόνη και το μόνο που κάνω είναι να παιζω πασιέντζες με τις ωρες. Φυγή.
    Α! και να λύνω σουντοκου στο blog σου!

    Τίποτα,just me!
    Ενα κέρασμα είναι μόνο.
    Το έδωσα το φιλί σου στον πατέρα πριν λίγο. Σήμερα ήταν σε καλή φάση, είχε διαύγεια. Με ρώτησε γιατί και του είπα ότι αυτό το κακό πράγμα που θεωρεί ότι είναι το ΝΕΤ μερικές φορές φέρνει και καλά πράγματα.

     
  • At Κυριακή, Μαΐου 27, 2007 3:14:00 μ.μ., Blogger kiki

    Πολύ συγκινητικό το ποστ μαντάμ...
    Δοκιμάστε τις αγκινάρες σας με ουζάκι next time.
    Η αρρώστια του πατέρα είναι από τις δυσκολότερες που απαιτούν υπεράνθρωπη υπομονή από τους γύρω...Δύναμη εύχομαι και υπομονή.

     
  • At Κυριακή, Μαΐου 27, 2007 11:02:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος

    Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

     
  • At Δευτέρα, Μαΐου 28, 2007 2:47:00 π.μ., Blogger H.Constantinos

    Ο τίτλος είναι απίθανος.

    Εχω ήδη συμπαθήσει απίστευτα τον κύριο Νίκο, ο οποίος πρέπει να είναι φοβερός τύπος!

    Και έχω κάνει copy-paste την συνταγή, γιατί μαγειρεύω κιόλας μερικές φορές.

    Και μου αρέσει ο τρόπος που το βλέπεις.

     
  • At Δευτέρα, Μαΐου 28, 2007 5:44:00 μ.μ., Blogger kyriayf

    δεν θα κλάψω... δεν θα κλάψω... (πέρασα γαμάτο 3μερο με Ρενάτα... και "αναγεννιέμαι"!!!)...

    την τραγικότητα του Αλτσχάιμερ την έζησα στο θείο μου και νουνό μου...

    αλλά στέκομαι στα "προηγούμενα"...

    λάθος τραγικό ... είναι Ηλείας!!!! με (ει)... της Ηλείας γέννημα- θρέμμα!!!!

    πριν 3 χρόνια χάσαμε το θείο Νίκο στη Ν. Φιλαδέλφεια (δίπλα στον Αγ. Κοσμά!!!!)....

    στον διπλανό κήπο του θείου (άντρας της αδερφής της μαμάς μου) υπήρχαν αγκινάρες με αγκάθια... όχι σπαρτές...

    και σε λίγες μέρες, θα αρχίσουμε να μαζεύουμε τις "άγριες"... τις μικρούλες.... που ο Ηλείος κος Νίκος ίσως θυμάται... σπυραλατιστές, και τα φυλλαράκια βουτηγμένα σε λαδόξυδο....

    και... βασανισμένη από τη δεσποτική μαμά... ομολόγησα στη ρενάτα χθές... ότι θα προτιμούσα το '84 να είχα ορφανέψει από από μάνα....

    γμτ... τα "είπες" όλα....

    όπως πάντα!!!

     
  • At Δευτέρα, Μαΐου 28, 2007 7:21:00 μ.μ., Blogger ralou

    Με ουζάκι... δεν το είχα σκεφτεί ποτέ Κική! Θα το δοκιμάσω οπωσδήποτε, φαίνεται πάρα πολύ ενδιαφέρον!

    Είναι αλήθεια constantine, ότι τις περισσότερες φορές σκέφτομαι περισσότερο τους τίτλους από το ίδιο το ποστ. Άλλες φορές μου βγαίνει ένας τίτλος και μένει να περιμένει το κείμενο που δεν έρχεται ποτέ.
    Αν φτιάξεις τις αγκινάρες, θυμήσου ότι τα μυριστικά, άνηθος η/και μάραθος είναι βασικό συστατικό.
    Καλή επιτυχία.

    Νομός Ηλίας!!! Απα πα! κάποιο Λιάκο θα είχε στο μυαλό του ο διορθωτής κειμένου μου kyriayf.
    Oυφ! Είμαι ανορθόγραφη και χωρίς αυτόν δεν πάω πουθενά. Αλλά είναι κουτός ο φουκαράς, δεν μπαίνει και στο κεφάλι μου μέσα!
    Για τις αγριοαγκινάρες, εκείνες με τα αγκάθια που είναι πιο μικρές και λίγο κοκκινωπές μιλάει πάντα ο πατέρας κάθε φορά που τρώει τις κανονικές. Καμιά φορά του στέλνουν από εκείνα τα μέρη κανένα πεσκέσι και τρώει τα φύλλα έτσι ακριβώς με λαδόξιδο όπως έκανε 80 χρόνια πριν στο Νιχώρι.
    Μέσα στο μισοχαλασμένο μυαλό του, γεύσεις εικόνες μυρωδιές και ήχοι ανακατεύονται και τις φορές που δεν είναι σε διαύγεια νομίζει ότι τα ζει ξανά.
    Τι φριχτή ασθένεια.
    Και ποια δεν είναι φριχτή θα πεις.
    Αλλά αυτές που χτυπάνε στο μυαλό, τις τρέμω.

     
  • At Τρίτη, Μαΐου 29, 2007 2:20:00 π.μ., Blogger H.Constantinos

    Οποία σύμπτωσις αγαπητή Ralou!!
    Κι εγώ σκέφτομαι περισσότερο τους τίτλους. Και μου έχει συμβεί να στήσω κείμενο πάνω σε τίτλο, ειδικά τις παλιές εποχές, πριν χρόνια.

     
  • At Τρίτη, Μαΐου 29, 2007 3:33:00 μ.μ., Blogger Lupa

    Έχεις την τύχη λοιπόν να έχεις γεννηθεί από ένα άνθρωπο που είναι η πιο αναγνωρίσιμη φιγούρα πρωταγωνιστή της ιστορίας έτσι όπως τη βίωσε ο τόπος τον περασμένο αιώνα : ο εργάτης-στην πιο μυθιστορηματική του έννοια- που μπήκε στο σκληρό αγώνα της ζωής από την πιο τρυφερή ηλικία- που αγωνίστηκε να τα βγάλει πέρα, που δε δίστασε να λάβει μέρος και στον πιο ιερό αγώνα ενάντια στο φασιμό. Αγωνιστής και σε προχωρημένη ηλικία όταν αναγκάστηκε να συνεχίσει χωρίς τη σύντροφό του.
    Εύχομαι δύναμη σε εκείνον και σε εσάς που πρέπει να αγωνιστείτε τώρα για χάρη του...

     
usefull  View My Public Stats on MyBlogLog.com