Τρίτη, Απριλίου 17, 2007
Η Ελπινίκη είναι ερωτευμένη...



Και τι ξέρει από έρωτα η Ελπινίκη;
Μόλις δυο χρόνια πριν, πήγαινε στην έκτη δημοτικού με την μεγάλη δερμάτινη τσάντα της, την μπλε ποδιά και την λευκή ελαστική κορδέλα στα μαλλιά.
Μια καλή μαθήτρια επιμελής και προσεκτική στη συμπεριφορά της που πίστευε ακόμα ότι τα αγόρια είναι κάτι παράξενα ενοχλητικά πλάσματα που φωνάζουν και πέφτουν πάνω σου στο διάλειμμα και κοροϊδεύουν και φτύνουν στο πάτωμα.

Μετά, δύο χρόνια αργότερα που είχε μπει στη εφηβεία, φορούσε ακόμα στο Γυμνάσιο μπλε ποδιά και άσπρη κορδέλα στα μαλλιά αλλά άφηνε δίπλα στα αυτιά δύο τσουλούφια να κρέμονται κατσαρά, όπως η Μέμα Σταθοπούλου στις ταινίες.
Το γυμνάσιο της γειτονιάς ήταν μικτό ένα από τα πρώτα μικτά σχολεία που έγιναν μετά την μεταπολίτευση.
Και εκεί ερωτεύτηκε τρελά τον Τάσο, ένα χρόνο μεγαλύτερο που είχε χάσει χρονιά στο γυμνάσιο και ήταν συμμαθητές.
Ο έρωτας στο μυαλό της Ελπινίκης, ήταν η Μέμα Σταθοπούλου να περπατάει δίπλα στην θάλασσα με τον Θάνο Λειβαδίτη και στο τέλος του πλάνου να φιλιούνται διακριτικά ενώ ο φακός έκανε fade out.
Ήταν επίσης ζευγαράκια που πέρναγαν από την γειτονιά πιασμένα χέρι-χέρι ενώ οι γειτόνισσες κρυφοκοίταγαν και κουτσομπόλευαν.
Ο Τάσος από την άλλη καθόλου δεν την είχε προσέξει. Ο ίδιος με την αίγλη του μεγαλύτερου, δημοφιλής ανάμεσα στους συμμαθητές, έκανε παρέα με τα πιο εντυπωσιακά κορίτσια που είχαν περισσότερο θάρρος με τα αγόρια.
Και που έμοιαζαν φτυστά στην Μέμα Σταθοπούλου.
Η Ελπινίκη ήταν η πιο καλή μαθήτρια, το καμάρι των γονιών, των καθηγητών της και της γεροντοκόρης Θεολόγου στο σχολείο αφού είχε το μυαλό της συγκεντρωμένο στην μελέτη και δεν "κουνιόταν" όπως έκαναν οι άλλες.
Παρ όλα αυτά ήταν ολωσδιόλου απροετοίμαστη για τις αλλαγές της εφηβείας και μόλις αντίκρισε για πρώτη φορά τον Τάσο, ψηλό, μελαχρινό, όμορφο και ενδιαφέροντα, ένοιωσε να χάνει τον κόσμο κάτω από τα πόδια της. Kαι έμοιαζε και του Θάνου Λείβαδίτη!



Ωστόσο η Ελπινίκη βιώνοντας το πρώτο της καρδιοχτύπι και πολύ δειλή για να εκδηλωθεί, περιοριζόταν να τον κοιτάει από μακριά, να αποτυπώνει τα χαρακτηριστικά του στα κρυφά όταν εκείνος δεν την έβλεπε και να ονειρεύεται. Οι μόνες ευκαιρίες για να είναι κοντά του ήταν στο σχολείο, στα διαλείμματα και στην εκκλησία τις Κυριακές.
Εκεί που ποτέ δεν είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον για τα θεία, ξαφνικά προς μεγάλη ευχαρίστηση της μαμάς της, κάθε Κυριακή παρακολουθούσε την λειτουργία στην εκκλησία της ενορίας τους για δύο λόγους. Ο ένας ήταν ότι η οικογένεια του Τάσου έμενε σε ένα σπιτάκι πάνω στην διαδρομή από το σπίτι της στην εκκλησία –ευκαιρία να ρίξει μια κλεφτή ματιά-. Ο άλλος ήταν ότι και ο ίδιος παρουσιαζόταν συχνά στην λειτουργία παρέα με τον ξάδελφο και τους φίλους του, πιο πολύ σαν ευκαιρία για έξοδο από το σπίτι και κυριακάτικες βόλτες, παρά για τον ίδιο τον εκκλησιασμό.
Αχ! τι μεγάλη ευχαρίστηση να τον κρυφοκοιτάει την ώρα που έβγαινε από την εκκλησία με την άκρη του ματιού. Μερικά δευτερόλεπτα μόνο έφταναν για να χορτάσουν τις απλοϊκές ανάγκες της για όλη την ημέρα μέχρι την Δευτέρα που τον έβλεπε πάλι στο σχολείο.
Ούτε λόγος ότι γέμιζε τα τετράδια και τα βιβλία της με καρδούλες τρυπημένες με βέλη ζωγραφισμένα με μπλε και μαύρα στυλό και βέβαια τα αρχικά των ονομάτων τους δίπλα-δίπλα Τ+Ε=LOVE , μαζί και λουλούδια και αστεράκια.

Εκείνη την άνοιξη του '76, το Πάσχα έπεφτε αργά. Και η νύχτα της Ανάστασης ήταν ζεστή και μυρωδάτη. Η οικογένεια της Ελπινίκης μαζεύτηκε για την καθιερωμένη βόλτα μετά θεαμάτων στην αυλή της εκκλησίας, για να πάρουν το Άγιο Φως και να επιστρέψουν στα γρήγορα ένα τέταρτο αργότερα για την αναστάσιμη μαγειρίτσα της μαμάς. Με τα κεριά και τις λαμπάδες στα χέρια κατηφόρισαν τον δρόμο προς την πλατεία και η Ελπινίκη κρυφοέριξε μια ματιά στην αυλή του Τάσου περνώντας απ' έξω. Και η δική του οικογένεια με τις λαμπάδες και τα κεριά ετοιμαζόταν να πάει στην Ανάσταση. Οι μεγάλοι, γείτονες που γνωρίζονταν από παλιά, αντάλλαξαν ευχές και φιλιά όση ώρα εκείνη κοιτούσε με προσήλωση τις άκρες των παπουτσιών της. Γιατί μπορεί να ήθελε να κοιτάζει τον έρωτα της, αλλά όχι δεν τολμούσε ποτέ να τον κοιτάξει στα μάτια.
Καθώς οι δύο οικογένειες κατηφόρισαν μαζί προς την εκκλησία, η μικρή νόμιζε ότι κολυμπούσε σε ένα παχύρρευστο υγρό που τα ρεύματα του την οδηγούσαν όπου ήθελαν
Τα "Πως περπατάς σαν μεθυσμένη παιδί μου" και "σήκωσε το κεφάλι σου Νίκη" της μαμάς, που ανύποπτη για το τι συνέβαινε στην καρδούλα της, πετάγονταν αιχμηρά και ανυπόμονα, μόνο να χειροτερέψουν την κατάσταση μπορούσαν. Αισθανόταν να καίνε τα μάγουλα της και μαζί να παγώνουν από το νυχτερινό αεράκι καθώς ανέμιζαν οι τούφες δίπλα στα αυτιά της.
Ο Τάσος από την άλλη, πέντε-έξι βήματα πιο πέρα φάνηκε κάτι να καταλαβαίνει. Ίσως η πονηράδα και η αυταρέσκεια ενός 15χρονου να είναι τόσο αυξημένα που να ξετρυπώνουν το μυστικό μιας δειλής καρδούλας που χτυποβροντούσε κοντά του.




Η Ανάσταση έγινε, εκεί στην άκρη της πλατείας της εκκλησίας, έψαλαν όλοι μαζί το Χριστός Ανέστη, είπαν τις καθιερωμένες ευχές και "Χριστός Ανέστη" και "Αληθώς ο Κύριος" και "Καλό Πάσχα να έχετε με υγεία". Όλοι, μικροί μεγάλοι, αγκαλιάστηκαν και φιλήθηκαν σταυρωτά.
Η Ελπινίκη στην σαστιμάρα της δεν κατάλαβε τίποτα από όλα αυτά. Μόνο όταν είδε το κεφάλι του Τάσου ένα μπόι πιο ψηλό από το δικό της να σκύβει προς το μέρος της με ένα μικρό κοροϊδευτικό χαμόγελο στα χείλη, αποσάστισε τελειωτικά.
Ένοιωσε την μυρωδιά της ΑκουαΒέλβα που φορούσε πάνω στο πρώιμα ξυρισμένο χνούδι του πάνω χείλους του, και την αφή του μάγουλου του πάνω στο δικό της. Ήταν οι μόνες αισθήσεις που λειτουργούσαν ακόμα, αφού ένα σύννεφο έκοβε την όραση της, μπούκωνε την ακοή της και στέγνωνε το στόμα της.
Ίσως να την άγγιξε με τα χείλη του, ίσως να της χαμογέλασε, ίσως να της είπε μια ευχή. Αργότερα δεν μπόρεσε να θυμηθεί τίποτα. Το μόνο που άκουσε τελικά ήταν οι κραυγές της μαμάς που τρομαγμένη προσπαθούσε να σβήσει την φωτιά που ακουμπούσε στην άκρη της τούφας δίπλα στα αυτιά της. Καθώς χανόταν στην στιγμή της παραζάλης της, η φλόγα της λαμπάδας την ακούμπησε και παραλίγο να γίνει μεγάλο κακό.
Η όσφρηση της έχασε την Ακουαβέλβα και γέμισε με μυρωδιά καμένου μαλλιού.
Η όραση της εντόπισε μόνο το αντικείμενο του έρωτά της να έχει διπλωθεί στα δύο από τα γέλια.
Η ακοή της γέμισε με παρατηρήσεις που δεν ήταν πιο προσεκτική.
Τα χέρια της πασπάτεψαν τα τραχιά αποκαΐδια από την καμένη μπούκλα της.
Και το στόμα της, εκτός από ξερό, είχε γίνει τώρα και πικρό.



Όταν γύρισε σπίτι, “Τι! Δεν θα κάτσεις στο τραπέζι μαζί μας;”, “Είμαι άρρωστη μαμα..”.
Με τα μάτια γεμάτα από την εικόνα του να γελάει μαζί της, κλείστηκε στο δωμάτιο της. Πήρε όλα τα βιβλία και τα τετράδια της και με τα καφτά δάκρυα να της μουσκεύουν τα μάγουλα, πρόσθεσε σε κάθε καρδούλα που είχε ζωγραφίσει, δύο σταγόνες εκεί που την πλήγωνε το βέλος. Με κόκκινο στυλό.

Η Ελπινίκη ποτέ, στα χρόνια που πέρασαν δεν κατάφερε να μιλήσει με τον Τάσο, πολύ περισσότερο να του μιλήσει για τα συναισθήματα της. Επίσης δεν εξομολογήθηκε ποτέ τον έρωτα της σε φίλες και συμμαθήτριες. Υπήρξε το πιο καλά κρυμμένο μυστικό της ζωής της.
Εν τω μεταξύ πέρασαν τα χρόνια, μεγάλωσε, σπούδασε, εργάστηκε, παντρεύτηκε, έκανε παιδιά.
Τον Τάσο τον έβλεπε που και που, μέχρι που τελείωσε το Λύκειο και μετά χάθηκαν. Άλλαξε γειτονιά και η οικογένεια του, χώρισαν οι δρόμοι τους.
Ερωτεύτηκε ξανά;
Κανείς δε ξέρει.
Σίγουρα δεν ερωτεύτηκε έτσι.




Φέτος παρακολούθησε την Ανάσταση για άλλη μια φορά μαζί με τον άντρα της και τους δύο γιους της, με τις λαμπάδες και τα κεριά στα χέρια, με τις ευχές και τα σταυροφιλήματα, και τα “Προσέχετε τα κεριά!”.
Όπως πάντα τέτοια μέρα εδώ και τριάντα χρόνια είχε μαζεμένα σε σφιχτή κοτσίδα τα μαλλιά της. Και στην γωνία της πλατείας κοντά στην εκκλησία ένοιωσε την ίδια ανατριχίλα που είχε νοιώσει τότε.
Όπως πάντα, τέτοια μέρα, εδώ και τριάντα χρόνια.

Ετικέτες

 
posted by ralou at 11:55 μ.μ. | Permalink |


22 Comments:


  • At Τετάρτη, Απριλίου 18, 2007 1:56:00 π.μ., Blogger ΗΛΙΑΧΤΙΔΑ

    Άσχετο, αλλά
    δείτε αν θέλετε, αυτό!

    Σας προειδοποιώ όμως πως θα σοκαριστείτε... Φροντίστε να έχετε χρόνο στη διάθεσή σας, γιατί είμαι βέβαιη πως θα θελήσετε να διαβάσετε & τα προηγούμενα posts.
    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!
    ΥΣ: ΣΥΓΝΩΜΗ αν σας ψυχοπλάκωσα, μα αυτά συμβαίνουν σήμερα στη χώρα μας...

     
  • At Τετάρτη, Απριλίου 18, 2007 10:00:00 π.μ., Blogger dodo

    Νοσταλγικά όμορφη αναφορά στο πρώτο καρδιοχτύπι- τρυφερότητα αρχικά, ανατροπή στο τέλος, ralou μοιάζει το γράψιμο! ;-)

     
  • At Τετάρτη, Απριλίου 18, 2007 10:08:00 π.μ., Anonymous Ανώνυμος

    Αποτύπωσες τέλεια τον πρώτο έρωτα μ΄όλα τα συναισθήματα που τον συνοδεύουν. ;) Και η εξέλιξη της ιστορίας άψογη, χωρίς να προδίδει τίποτα απ' ό,τι θα γίνει παρακάτω! :) Καλημερούδια

     
  • At Τετάρτη, Απριλίου 18, 2007 11:58:00 π.μ., Blogger AVRA

    πολυ αληθινο, πολυ οικειο..οι περισσοτεροι πιστευω εχουμε βιωσει μια τετοια πρωτη αγαπη!

     
  • At Τετάρτη, Απριλίου 18, 2007 4:03:00 μ.μ., Blogger Despina

    Ανεκπλήρωτοι έρωτες.
    Που δεν απομυθοποιήθηκαν ποτέ.

    Αυτό με τις λαμπαδες και τις φωτιές είναι το μόνιμο άγχος μου κάθε Ανάσταση.

     
  • At Τετάρτη, Απριλίου 18, 2007 4:28:00 μ.μ., Blogger ~~kindergarden teacher ~~

    αχ βρε ραλου . μας θυμισες κι εμας τους πρωτους μας παιδικους αθωους .πλατωνικους ερωτες ..

     
  • At Τετάρτη, Απριλίου 18, 2007 7:18:00 μ.μ., Blogger Φωτούλα Τζιώντζου

    1/ "καλό Πάσχα", διότι το ήξερα εγώ ότι δεν θα γλύτωνα έτσι εύκολα το ότι δεν έστειλα πρώτη ευχές,
    2/ διαφωνώ με την επιλογή του ονόματος του αντρός για τους γνωστούς λόγους και
    Καλό σου βράδυ μικρή με τάσεις νοσταλγίας ή με απλά με ασκήσεις ύφους;

     
  • At Τετάρτη, Απριλίου 18, 2007 7:18:00 μ.μ., Blogger Φωτούλα Τζιώντζου

    Ένα "με" περισσεύει....

     
  • At Τετάρτη, Απριλίου 18, 2007 8:14:00 μ.μ., Blogger ralou

    ηλιαχτίδα το διαβάσαμε!
    Τρομακτικο!

    Α! να ξέρατε πόσο έχω δουλέψει για αυτή την ανατροπή dodos, ρενάτα!
    Kαι πόσο με ταλαιπώρησε η Ελπινίκη για την δικιά της!

    Ολοι avra. Αλλος πολύ και άλλος λίγο, αλλά όλοι νομίζω.

    Ακριβως επειδη δεν απομυθοποιήθηκαν και μόνο amo.
    Ισως μόνο για αυτό μένουν αξέχαστοι.

    Μ αρέσει ο πληθυντικος "έρωτες" που χρησιμοποιείς seva. Eγω άπειρους!

     
  • At Τετάρτη, Απριλίου 18, 2007 8:22:00 μ.μ., Blogger ralou

    1. ξεκόλλα μικρό μου! Δεν εννοούσα e-φίλους αλλά φίλους της μη virtual ζωής μου!
    2. Μελαχρινός και μελένιος, έτσι τον σκέφτηκα. Και το όνομα μου ήρθε κουτί.
    Ασκηση ύφους βέβαια. Αν έγραφα για τους δικούς μου έρωτες, μετά θα τους μοιραζαν οι εφημερίδες με κουπόνια σε τόμους ;)

     
  • At Τετάρτη, Απριλίου 18, 2007 10:35:00 μ.μ., Blogger An-Lu

    Αχχχχχ!
    Αγκαλιές και φιλιά ραλούκα μου! ;-)

     
  • At Πέμπτη, Απριλίου 19, 2007 1:25:00 π.μ., Blogger H.Constantinos

    Εγώ θα ήθελα και μία συνέχεια by Ralou!
    30 χρόνια αργότερα, τον Τάσο να ξεπροβάλει από την γωνία της πλατείας, να της χαμογελάει της Ελπινίκης... Και να ξαναανατριχιάζει η Ελπινίκη. Γιατί η Ελπινίκη πιστεύει ότι ποτέ δεν είναι αργά.

     
  • At Πέμπτη, Απριλίου 19, 2007 1:53:00 π.μ., Blogger ralou

    Σμουτς Γοργονάκι!

    constantine, γι αυτό τους θέλω τους φίλους και ειδικά τον αρχηγό του φανκλαμπ!
    Εξαιρετική ιδέα. Μου έδωσες εμπνευση. Θα το δουλέψω λίγο να δω αν θα προκύψει κάτι ενδιαφέρον.

     
  • At Πέμπτη, Απριλίου 19, 2007 12:01:00 μ.μ., Blogger Strangeliz

    nomizw pws oli exoume perasi kati tetoio..
    egw pantws akoma kardioxtipo in silence...!

    polu omorfi k glukia istorioula..kai realistiki panw apola!..osos xronos k na perasei kapoia pragmata...den ta ksexnas!

     
  • At Πέμπτη, Απριλίου 19, 2007 3:29:00 μ.μ., Blogger Stavros Katsaris

    Ραλού μου συμφωνώ!

    Θα γράψουμε μαζί τους έρωτες μας και θα τους κυκλοφορήσουμε σε υπερπαραγωγή!!!!!!!!!

    Ωραίο κείμενο!

     
  • At Πέμπτη, Απριλίου 19, 2007 3:53:00 μ.μ., Blogger ralou

    Και γι αυτό είναι πολύτιμα strangeliz.
    Ισως και μέτρο σύγκρισης με τους έρωτες πιο ώριμων χρόνων που εχουμε χάσει την ικανότητα να τους ζήσουμε χωρίς "δήθεν".

    Σταύρο!
    Καλή ιδέα!
    Μηπως να καναμε ενα αφιερωμα στους παιδικούς έρωτες όπως στα λουλούδια;
    Δεν τολμώ να το ζητήσω από τους φίλους αλλά αν σκεφτώ την επιτυχία του δικού σου αφιερωματος... Χμ...

     
  • At Παρασκευή, Απριλίου 20, 2007 7:28:00 π.μ., Blogger jul

    Ραλού μου καλή,
    τι ομορφο κειμενάκι...η περιγραφή σου με έκανε να ζω την ιστορία σου από κοντά, να βλέπω το πως αντιδρούσε η μικρή, πως την κορόϊδευε ο Τασος...
    Ααααχ με ταξίδεψες πρωινιατικα!!!!

     
  • At Παρασκευή, Απριλίου 20, 2007 9:41:00 π.μ., Blogger Lupa

    Μμμμ....
    Ευχαριστούμε
    Πολύ ωραίο...(και επίσης δεν βρίσκω λόγια που να μην είναι κοινότυπα για να εκφράσω τον θαυμασμό μου)

     
  • At Παρασκευή, Απριλίου 20, 2007 5:18:00 μ.μ., Blogger ralou

    jul, μην νομίζεις είναι πιασιάρικο το θέμα...
    Δεν το είχα καταλάβει ότι θα ξυπνούσε γλυκές αναμνήσεις ο παιδικός έρωτας της Ελπινίκης.
    Μου είχε φανεί λίγο μελό το κείμενο μόλις το έγραψα.

    lupa, άντε!
    Θα καταντήσουμε γραφικές στο τέλος!
    Άγαπώ πολύ το γράψιμο σου και λες το ίδιο και εσύ.
    Τελείωσε! Αλληλοθαυμαζόμαστε!
    Χεκ Χεκ!
    Μην καβαλήσουμε και κανένα καλάμι τώρα;)

    (Μήπως είδες τον Μονόκερω; Δίπλα είναι.)

     
  • At Παρασκευή, Απριλίου 20, 2007 7:20:00 μ.μ., Blogger αθεόφοβος

    Επιστρέφοντας σήμερα πρόλαβα να κάνω μια βόλτα να δώ τι έχει γραφτεί στα διάφορα μπλογκ.
    Να σου πώ ότι είναι το ωραιότερο κείμενο που διάβασα μέχρι στιγμής;
    Δεν στο λέω γιατί θα το παρεις επάνω σου!!
    Μου θύμισες που είχα μια μέρα να πλύνω το χέρι μου που μύριζε γυναικείο άρωμα από την πρώτη κοριτσίστικη πλάτη που είχα αγκαλιάσει !

     
  • At Παρασκευή, Απριλίου 20, 2007 11:08:00 μ.μ., Blogger ralou

    Aθεόφοβε, καλά κάνεις και δεν το λές.
    Το μονο που με φοβίζει είναι μήπως αυτό ήταν το πρώτο κείμενο που διάβασες. Οπότε...
    Χμ! τώρα που το σκέφτομαι και αυτό υπερφίαλο μοιάζει!

    Ωραία η εικόνα με το χέρι.
    Μήπως να κάναμε ενα αφιέρωμα στους παιδικούς έρωτες;
    Να μαζέψουμε κείμενα και να τα ποστάρουμε συγκεντρωμένα;
    Ισως να ηταν καλή ιδέα...

     
  • At Τετάρτη, Ιουνίου 07, 2017 7:08:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος

    ralou δεν ξέρω αν το δεις αυτό ποτέ ..με λένε
    Ελπινίκη και ο Τάσος ήταν μεγάλο crash και όπως τα γράφεις
    έτσι ήταν ακριβώς!!!

     
usefull  View My Public Stats on MyBlogLog.com