Παρασκευή, Οκτωβρίου 02, 2009
οι χειροποιητες χυλοπιτες της μεσοκοπης νοικοκυρας
Η συνταγή του μήνα!
Ε καλά... όχι του μήνα. Τ
Του εξάμηνου ίσως... ;)


Ήταν η γιαγιά η Σωτηρία, που έφτιαχνε χειροποίητες χυλοπίτες;
Μπορεί ναι, μπορεί και όχι. Συνήθως κάθε γιαγιά που σέβεται τον εαυτό της και ειδικά αν έχει Μικρασιάτικη ρίζα και έχει ζήσει στην Πελοπόννησο πολλά χρόνια, φτιάχνει χυλοπίτες!
Τέλος πάντων η δικιά μου δεν ξέρω αν έφτιαχνε, πέθανε όταν ήμουν 7 χρόνων και δεν είχα προλάβει να την ρωτήσω. Ούτε για την άλλη γιαγιά την Σοφία ξέρω, αυτή πέθανε πριν καν γεννηθώ.

Ωστόσο, αν μια γυναίκα της γενιάς μου δεν είχε ποτέ την τύχη να γνωρίσει τις γιαγιάδες της, είναι –ή τουλάχιστον αισθάνεται όσο περνούν τα χρόνια- λίγο λειψή. Όταν οι έννοιες της πρώτης νιότης καταλαγιάζουν, όταν έρχεται η ώρα που μπορεί και θέλει να αποδείξει την αξιοσύνη της, της λείπουν βασικές πληροφορίες από την γιαγιά, πολύ περισσότερο άμα και η μαμά έχει φύγει κι αυτή, πολύ πολύ νωρίς…

Όμως οι σύγχρονες γυναίκες της γενιάς μου διαθέτουν δύο ακόμα πράγματα.
Το ένα είναι το πείσμα να αποδείξουν ότι είναι ακόμα νέες –σε ηλικία που οι γιαγιάδες τους θεωρούνταν γριές- και καταφέρνουν να κάνουν, όσα αδιαφόρησαν να κάνουν όταν ήταν πραγματικά νέες.
π.χ. να φτιάχνουν χειροποίητες χυλοπίτες!
Το δεύτερο είναι ότι διαθέτουν πολλές πηγές να ανασύρουν γνώσεις των γιαγιάδων των άλλων.
π.χ. το Internet!
Έτσι λοιπόν κι εγώ που στερήθηκα την γνώση των γιαγιάδων μου αλλά και της μαμάς παιδιόθεν, αποφάσισα ότι με την βοήθεια του, είχε έρθει η ώρα να φτιάξω τις πρώτες μου χυλοπίτες. Όπως όλες οι άξιες νοικοκυρές.
Θα μου πείτε, Αυγουστιάτικα με την ζέστη να χτυπάει κόκκινο είσαι με τα καλά σου; Αντί να πας για κανένα μπάνιο, καμιά θαλασσινή βολτίτσα, εσένα σου κάθισε να μπλέξεις με ζυμάρια;
Ε λοιπόν ναι!
Διαβάστε περισσότερα »

Ετικέτες

 
posted by ralou at 2:02 μ.μ. | Permalink | 13 comments
usefull  View My Public Stats on MyBlogLog.com